Οικονομικά συμφέροντα υπαγορεύουν σε κόμματα πολιτικό λόγο, κατήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στη Βουλή.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την υπόθεση προσπάθειας να διαχυθούν στη χώρα 2,1 τόνοι ηρωίνης δεν θα σταματήσει από οικονομικά συμφέροντα που επιχειρούν κλίμα αποπροσανατολισμού, και αν έχει συμβεί οποιαδήποτε παρατυπία με επίσκεψη εκτός ωραρίου στη φυλακή, και αυτή θα ελεγχθεί. Είπε ωστόσο ότι θα περίμενε άλλου είδους αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα για μια υπόθεση για την οποία οι μάρτυρες της δίκης εξαφανίστηκαν ένας-ένας από προσώπου γης.
Σχολιάζοντας αναφορά που είχε κάνει νωρίτερα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου περί «βορβορώδους κατάστασης», ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανέφερε: «σχετικά με ορισμένα χθεσινά δημοσιεύματα για τα οποία δυστυχώς υπήρχαν και ανακοινώσεις ορισμένων κομμάτων, δεν θα έκανα καμία αναφορά, αλλά επειδή μεταχειριστήκατε τη φράση βορβορώδης (σ.σ. προς κ. Παπαθεοδώρου), εγώ θα ήθελα να σας πω ότι βορβορώδης και βροντώδης κατάσταση είναι όταν τα οικονομικά συμφέροντα προσπαθούν να υπαγορεύσουν πολιτικό λόγο στα κόμματα και να διαμορφώσουν, δια των φιλικών τους εφημερίδων, τα οικονομικά συμφέροντα, ένα κλίμα στην κοινή γνώμη αποπροσανατολισμού».
«Εάν έχει συμβεί οποιαδήποτε παρατυπία, όσον αφορά τον Κανονισμό της φυλακής, θα ελεγχθεί. Παρατυπία. Όμως θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι ότι αυτή η υπόθεση αφορά την έλευση στην Ελλάδα 2,1 τόνων ηρωίνης. Για το οποίο ζήτημα δεν έχει υπάρξει ακόμα απόλυτα δικαστική διαλεύκανση. Επομένως, θέλω να σας τονίσω ότι θα περίμενα άλλου τύπου παρεμβάσεις στο θέμα αυτό. Παρεμβάσεις όταν ένας- ένας οι μάρτυρες της δίκης εξαφανίζονταν από προσώπου γης! Ή όταν υπήρξε μια εκτεταμένη συνέντευξη, του συγκεκριμένου ισοβίτη, σε δημοσιογράφο, στον οποίο είχε παράσχει και ρητή συναίνεση για την δημοσιοποίηση της συνέντευξης. Και η οποία συνέντευξη λέει πολλά ενδιαφέροντα που, ως εκ θαύματος, ο Τύπος που ασχολείται σήμερα με ήσσονος σημασίας ζητήματα- εάν παραβιάστηκε κάποιος κανόνας λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος- αυτός ο Τύπος γι΄ αυτή τη συνέντευξη δεν είπε κουβέντα», τόνισε ο Σταύρος Κοντονής.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε από την πρώτη στιγμή, έδωσε την πληροφορία στην αρμόδια εισαγγελέα η οποία έπραξε τα δέοντα. «Αυτή τη στιγμή η δικαστική έρευνα συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα, και μάλιστα ενεργοποιουμένης και της διαδικασίας της δικαστικής συνδρομής σε ξένο κράτος. Και την αλήθεια θα τη μάθουμε. Εγώ εύχομαι, το εύχομαι από καρδιάς, να μην εμπλέκεται κανένας Έλληνας πολίτης σε αυτή την αθλιότητα, η οποία θα σκόρπιζε το θάνατο σε χιλιάδες νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, και θα έφερνε σε απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες», είπε ο Σταύρος Κοντονής και επισήμανε ότι «δεν μιλάμε εδώ για μικροποσότητες αλλά για 2,1 τόνους ηρωίνης».
«Η ελληνική κυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις της θα ψάξει και θα βρει την αλήθεια, παρέχοντας συνδρομή σε οτιδήποτε η ελληνική Δικαιοσύνη ζητήσει και να το ξέρουν όλοι ότι με τέτοιου είδους παρεμβάσεις ούτε η Δικαιοσύνη θα καμφθεί, ούτε η κυβέρνηση, να φτάσει στο τέλος», προσέθεσε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι τα υπόλοιπα θα τα πει κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, «αναλυτικά και στο φως».
Ο κ. Κοντονής είπε ότι η διαδικασία κινήθηκε στα πλαίσια του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τόνισε ότι «γι΄ αυτό το έγκλημα που πήγε να γίνει εις βάρος της ελληνικής νεολαίας και ευτυχώς επενέβησαν οι διωκτικές αρχές και το εντόπισαν, διάχυσις 2,1 τόνων ηρωίνης στη χώρα, ε, αυτό δεν θα μείνει έτσι!».
Είπε ακόμη ότι «ορισμένα ανυπόγραφα άρθρα, καλό θα είναι οι εκδότες να τα υπογράφουν, προς επίρρωση ότι εδώ έχει κινητοποιηθεί -μετά από έλεγχο που έγινε, την περασμένη εβδομάδα, της οικονομικής αστυνομίας- το σύμπαν, το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο σε μια πλευρά για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να δημιουργήσει την αίσθηση ότι τίποτε δεν έχει γίνει και δεν είναι οι 2,1 τόνοι ηρωίνης που πήγαν να δηλητηριάσουν την ελληνική νεολαία, είναι κάτι άλλο. Κάποιες παράνομες μαγνητοφωνήσεις που θα ελεγχθούν, είναι ενδεχομένως μια επικοινωνία εκτός ωραρίου που επιτρέπει ο Κανονισμός της φυλακής. Αυτά θα ελεγχθούν. Αλλά αλλαγή στον προσανατολισμό, ούτε στην κυβέρνηση ούτε στη Δικαιοσύνη, ούτε στην κοινωνία θα πετύχουν».