Σε παγιωμένες αναχρονιστικές νοοτροπίες, οι οποίες βάζουν προσκόμματα στο θεσμό του Διαμεσολαβητή, απέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την εφαρμογή του.
«Τον θεσμό του Διαμεσολαβητή, ενώ όλοι τον επικροτούν όταν έρχεται η ώρα υλοποίησή του, υπάρχουν προσκόμματα και αντιδράσεις, γιατί παγιωμένες αναχρονιστικές νοοτροπίες δεν θέλουν να αφήσουν νέες ιδέες, δοκιμασμένες και πετυχημένες, να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στη δικαιοσύνη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής. Όλα αυτά κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.
Παράλληλα, χαρακτήρισε απολύτως ανακριβές, ότι η υποχρεωτικότητα που προβλέπεται σε ορισμένες υποθέσεις, οδηγεί στον αποκλεισμό του διάδικου να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
«Υπάρχει διάταξη που να λέει ότι είναι υποχρεωτικό, οι διάδικοι να καταλήξουν σε πρακτικό συμβιβασμού; Όχι. Η υποχρέωση είναι μόνο για να καταλήξουν στην διαδικασία. Έμμεσος τρόπος απαγόρευσης του πολίτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη δεν υπάρχει» ανέφερε ο κ. Κοντονής.
Απάντηση στο ΚΚΕ
Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, που υποστήριξε ότι τίθενται ταξικοί φραγμοί, αντέτεινε ότι υπάρχει απόλυτη προστασία του εργαζόμενου, αφού ακόμα και στην διάταξη για τις εργατικές διαφορές, τα έξοδα του Διαμεσολαβητή προβλέπεται να τα καταβάλει ο εργοδότης.
«Λέω και πάλι, ότι με το νομοσχέδιο αυτό η χώρα εναρμονίζεται με τη διεθνή κατάσταση» τόνισε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε, ότι κάποιοι διαστρέφουν την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα ορισμένων διαφορών να προσφύγουν στον Διαμεσολαβητή.
«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να λειτουργήσει ένας πετυχημένος θεσμός, που στην Ιταλία παράγει περί τις 250.000 υποθέσεις και να ενδυναμωθεί το αίσθημα της επίλυσης των διαφορών, όχι μόνο μέσα από τη ρήξη και την δικαστική διαπάλη, αλλά σε πνεύμα συναινετικό και με θεσμική αναβάθμιση όλων των εμπλεκομένων, ενώ παράλληλα να αποφορτιστεί η δικαιοσύνη από τον όγκο δουλειάς» υπογράμμισε.
Κοντονής: Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία
Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, απάντησε στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Και τόνισε ότι είτε ηλεκτρονικός είτε παραδοσιακός, δεν έχει καμία σημασία σε ό, τι αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας για τους δανειολήπτες.
Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την ΝΔ ότι δεν κατέθεσε καμία καθαρή πρόταση αν είναι υπέρ του εκσυγχρονισμού του συστήματος. Υπογράμμισε ακόμη ότι ούτε και η αντιπολίτευση που αντιδρά δεν έχει έστω ένα παράδειγμα πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.
«Έχω ζητήσει, όχι στα καφενεία, να καταθέσουν ένα έστω παράδειγμα, ώστε αν υπάρχει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για την προστασία της. Ποτέ κανείς δεν κατέθεσε τίποτα, γιατί απλά δεν υπάρχει» επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Τέλος, απαντώντας στην κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια, σχετικά με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ο κ. Κοντονής αντέτεινε, ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά της κυβέρνησης για να ανατρέψει αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αντίθετα, όπως είπε, ρητά και κατηγορηματικά ξεκαθάρισε, ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για την παράδοση είναι αμετάκλητη και παράγει έννομα συμφέροντα έναντι όλων.
«Η προσφυγή δε, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, αναφέρεται στην απόφαση της δευτεροβάθμιας υπηρεσίας παροχής ασύλου. Να μην δημιουργούνται λοιπόν εντυπώσεις και φανταστικά σενάρια, που ανεύθυνα ορισμένοι κύκλοι διακινούν» κατέληξε ο κ. Κοντονής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi