Παρασκευή, 19 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Κόντρες έφεραν τα γαλάζια ψηφοδέλτια

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μπορεί στη Συγγρού να επιμένουν πως στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου η Νέα Δημοκρατία έστω και την ύστατη στιγμή θα κόψει πρώτη το νήμα ωστόσο η συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κόμματος έδειξε ότι το βλέμμα της ηγεσίας βρίσκεται στην επόμενη μέρα.

Άλλωστε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στην προηγούμενη βουλή αριθμούσε 127 μέλη ενώ στη νέα αν τυχόν τερματίσει δεύτερη δεν θα καταφέρει να εκλέξει πάνω 70 βουλευτές αφού το μπόνους των 50 εδρών πάει στο πρώτο κόμμα. Αν σκεφτούν ότι θα υπάρξει και μια ισχυρή ανανέωση τότε τα τρία πέμπτα της γαλάζιας κοινοβουλευτικής θα μείνουν εκτός βουλής.

Σε περίπτωση ήττας της ΝΔ, αν και στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ θεωρούν ότι η διαφορά θα είναι μικρή και δεν θα υπάρξει θέμα αμφισβήτησης, παρόλα αυτά όλα θα εξαρτηθούν και από τη σύνθεση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο όμως και το γεγονός πως ακόμα και οι επιλογές συγκεκριμένων προσώπων για κυβερνητικά πόστα στην περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά ήταν προς σε αυτή την κατεύθυνση.

Άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς αξιοποίησε νέα πρόσωπα και νεοεκλεγέντες βουλευτές σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλό του και την επόμενη μέρα, αφού με την υπουργοποίηση τους τα πρόσωπα αυτά πριμοδοτούταν ουσιαστικά για να επανεκλεγούν.

Οι καλά μυημένοι στα γαλάζιο εσωτερικό υποστηρίζουν πως στο πλαίσιο αυτό τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς που είχε εκλεγεί για πρώτη φορά στις εκλογές του 2012 και τώρα εχει τον πρώτο λόγο στην Κόρινθο.

Ακόμα και η τοποθέτηση του Γιώργου Καρασμάνη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκει στοχεύει παρόλο που στον ίδιο νομό, την Πέλλα, εκλέγεται και ο “σαμαρικός ” Διουνύσης Σταμενίτης. Κάποιοι θεωρούν ότι και οι δυο έχουν προβάδισμα έναντι του ” θορυβώδους ” και κουμπάρου του Ευάγγελου Μειμαράκη, Δάνη Τζαμτζή.

Ίδια περίπτωση και η υπουργοποίηση του Κώστα Σκρέκα στο Ανάπτυξης που εκλέχτηκε και αυτός πρώτη φορά στις τελευταίες εκλογές και έχει να αντιμετωπίσει τους Ηλία Βλαχογιάννη και Μιχάλη Ταμήλο. Θέσεις υφυπουργών πήραν ακόμα οι νεοκλεγέντες Γιώργος Στύλιος αλλά και ο Γιώργος Γεωργαντάς που τον διαδέχθηκε στο Παιδείας. Αμφότεροι εκλέγονται σε Άρτα και Κιλκίς και διεκδικούν την επανεκλογή τους.

Η παραμονή του Νότη Μηταράκη στο ίδιο πόστο όλη τη θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά του δίνει πόντους για την επανεκλογή του στη Χίο αυτή τη φορά, όπου μετακινήθηκε από την Α Αθήνας ενω και η διατήρηση του Αντώνη Μπέζα στο κυβερνητικό σχήμα μετά και τον ανασχηματισμό του Ιουνίου τον βοηθάει. Ο Αντώνης Σαμαράς όμως υπουργοποίησε και τον αβερωφικό Κώστα Τασούλα στο Πολιτισμού δίνοντας του ουσιαστικά την επανεκλογή του στα Ιωάννινα.

Ενώ η προεδρική Άννα Ασημακοπούλου μετακινήθηκε στη Β’ Αθήνας για να έχει περισσότερες πιθανότητες επανεκλογής. Ενώ ο προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, καθηγητης Ιατρικής Χριστόδουλος Στεφανάδης υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι υποψήφιος στην Σάμο όπου θα έχει την βοήθεια όλου του κομματικού μηχανισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η υποψηφιότητα του Ανδρέα Κατσανιώτη που κατεβαίνει στην Αχαία και έχει περάσει από την Πολιτική Άνοιξη. Ενώ στις αυτοδιοικητικές ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και έχασε την εκλογή για λίγες ψήφους. Για το λόγο αυτό η Συγγρού …έστειλε στην Άρτα τον πρόσφατα προσχωρήσαντα στη ΝΔ Γιώργο Νταβρή, καθώς οι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Νταβρή να έχει συμμαχήσει με τον βουλευτή της ΝΔ στην Αχαία Θανάση Νταβλούρο για να πετάξουν εκτός τον κ. Κατσανιώτη.

Μεγάλη μάχη όμως δοθεί και στην Αρκαδία όπου απέναντι στον Ανδρέα Λυκουρέντζο κατεβαίνει η Εύη Τατούλη, κόρη του νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη. Μια υποψηφιότητα όμως που ανάβει φωτιές αφού ο ” καραμανλικός ” Ανδρέας Λυκουρέντζος θα αντιμετωπίσει την κόρη του πρώην γαλάζιου βουλευτή Αρκαδίας που είχε δημιουργήσει αναταράξεις στην τελευταία κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Πάντως στον ίδιο νομό θα είναι εκ νέου υποψήφιος και ο ” σαμαρικός ” Κώστας Βλάσσης.

Κόκκινο θα χτυπήσει η εσωκομματική αντιπαράθεση όμως και στη Λέσβο, όπου απέναντι στον ” καραμανλικό ” Παύλο Βογιατζή κατεβαίνει αυτή τη φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου που μετακινείται από το Επικρατείας.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο πάντως θεωρούν πως το ρευστό πολιτικό σκηνικό και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στις κυβερνητικές συνθήκες σε περίπτωση νίκης, θα τρέξουν τις εξελίξεις και ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να βρίσκεται στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε