Παρασκευή, 30 Αυγ.
25oC Αθήνα

Κόντρες στη Βουλή για την έκδοση των “8” Τούρκων πραξικοπηματιών

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

To θέμα της εκδόσεως ή όχι των «8» που φέρονται να εμπλέκονται στην απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, που έχουν ζητήσει άσυλο, τροφοδοτεί σε πολιτικό επίπεδο και τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Βουλή.

ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ επέκριναν την «πολιτική» εμπλοκή στο θέμα τόσο με τις διαρροές ότι ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Ερντογάν ότι μέσα σε 15 ημέρες θα έχουν εκδοθεί οι «8» στην Άγκυρα, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, για τις προημερών τηλεοπτικές του δηλώσεις, λέγοντας πως η εξέταση των αιτημάτων ασύλου δεν είναι θέμα χειρισμού της εκτελεστικής εξουσίας αλλά της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε ότι παραφράστηκαν οι δηλώσεις του και υποστήριξε πως αυτό που είχε πει ήταν «ότι πρέπει να εφαρμοστεί το ελληνικό και το διεθνές δημόσιο δίκαιο και το μόνο που ανέφερα ήταν ότι το επιχείρημα έκδοσης είναι αρκετά ισχυρό, αλλά άλλο πράγμα είναι το ζήτημα της απέλασης και άλλο αυτό της έκδοσης» .

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας σε υψηλούς τόνους είχε επισημάνει στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι η δήλωσή του ήταν λάθος του υπουργού καθώς πήρε υποστηρικτική θέση υπέρ της εκδόσεως. Εσείς του είπε «είστε αναρμόδιος ως υπουργός να το κρίνετε, αυτό είναι ένα δικαστικό θέμα»
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Λοβέρδος κατά της τοποθέτησής του επί του νομοσχεδίου.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, επίσης σημείωσε πως «ως Δυτική Ευρωπαϊκή δημοκρατία, που σέβεται το κράτος δικαίου και τις διεθνείς συμβάσεις, δεν έχουμε άλλη οδό διαχείρισης του εξαιρετικά ακανθώδους θέματος των 8 Τούρκων στρατιωτικών, παρά αυτών που ρητά προβλέπονται από Διεθνές Δίκαιο και βεβαίως το Εθνικό Δίκαιο. Ως εκ τούτου, είναι υπόθεση απολύτως και αποκλειστικά της δικαιοσύνης και όχι της εκτελεστικής εξουσίας.Κάθε άλλη διαχείριση αυτού του εξαιρετικά δύσκολου προβλήματος θα μας δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στο μέλλον».
Αντίθετα καθαρή θέση υπέρ της απέλασης έλαβε όμως και η βουλευτής του ΣΥΡΖΑ Ελένη Αυλωνίτου λέγοντας πως η προσωπική της θέση είναι ότι «δεν γίνεται η ελληνική δημοκρατία να παρέχει άσυλο σε άτομα που πολυβολούσαν ή βομβάρδιζαν αδιακρίτως πολίτες από αέρος πριν από μια εβδομάδα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε