Πολιτική

Κορονοϊός: Με βιντεοκλήση δωρεάν επαφή με γιατρό για όλους τους πολίτες της Αττικής

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε μέσω του newsit.gr ότι από τις επόμενες ώρες θα λειτουργήσει μια υπηρεσία για όλους τους πολίτες της Αττικής. Μέσω αυτής, κάθε πολίτης θα μπορεί από το κινητό του μέσω βιντεοκλήσης να μιλάει με γιατρό με αφορμή το θέμα του κορονοϊού.

Ο κ. Πατούλης ο οποίος μίλησε στην Μάγδα Τσέγκου, μίλησε ως γιατρός, ως περιφερειάρχης αλλά και ως άνθρωπος για όλα αυτά τα πρωτόγνωρα που ζούμε στην χώρα μας και παγκοσμίως.

Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη χώρα

«Αυτή τη στιγμή θα έλεγε κανείς ότι είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση και για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η Κυβέρνηση πήρε κάποια μέτρα, βάσει των επιστημονικών δεδομένων, θεωρώ ότι σωστά έπραξε. Από την άλλη πλευρά, θα κριθεί εάν τα κρούσματα ή οι απώλειες ζωών σχετίζονται με την αριθμητική αύξηση ή την γεωμετρική αύξηση και αυτό θα έχει να κάνει με το πόσο υπάκουοι είμαστε σε όσοι βγαίνουμε ή ανακατευόμαστε με την προσπάθεια την εθνική για να μπορέσουμε να μην μεταδώσουμε ο ένας στον άλλο τον ιό, διότι το μόνο φάρμακο της επιστημονικής παγκόσμιας κοινότητας δεν υπάρχει ούτε σε εμβόλιο ούτε σε χάπι. Είναι η μη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Πόση διάρκεια θα έχει όλο αυτό;

«Κατ’ αρχήν να ξέρουμε ότι και το εμβόλιο και το φάρμακο πάντα σε τέτοιες πανδημίες καθυστερεί. Δεν είναι ότι θα βγει κάτι αύριο. Όμως, είναι σίγουρο ότι παγκοσμίως τα ερευνητικά κέντρα ασχολούνται με αυτό το θέμα. Ελπίζουμε πολύ σύντομα, το σύντομο μπορεί να είναι και ένας χρόνος, να μπορέσουμε να έχουμε, αυτό που όλοι λέμε πρόληψη πραγματική και είναι ο εμβολιασμός. Μέχρι τότε, σαφέστατα θεωρούμε ότι πρέπει να εμποδίσουμε αυτή την εξάπλωση, θεωρούμε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν σχετίζεται αυτός ο ιός με την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μη μεταδοτικότητά του. Συνήθως οι ιοί σχετίζονται στο επίπεδο της μεταδοτικότητάς τους και της τοξικότητάς τουςμε τη θερμοκρασία όπως ο Η1Ν1, αλλά δεν έχει αποδειχθεί κάτι ακόμη. Υπό αυτή την έννοια, αυτό που θέλει η κάθε κοινότητα να πετύχει, είναι τα λιγότερα τραύματα μέσα από τα κρούσματα ή τις απώλειες ζωών που θα προκύψουν και να εμποδίζει με οποιονδήποτε τρόπο την εξάπλωσή του. Αυτό αν συμβεί καθολικά σε μία κοινότητα, έχει κατ ουσίαν εμποδίσει, καθυστερήσει και ενδεχομένως μακάρι ολοκληρώσει για αυτή τη φάση την οποιαδήποτε περαιτέρω εξάπλωσή του».

«Επιβεβαιώθηκα όταν έλεγα να κλείσουν τα σχολεία» –  Πώς κρίνω τα μέτρα της κυβέρνησης και της εκκλησίας

«Είναι αλήθεια ότι υπήρχε μία διάθεση, υπερβολικής πρόληψης, από τα δικά μου λεγόμενα τα οποία σχετίζονται στον απόλυτο βαθμό από την ενημέρωση που είχα από συναδέλφους και από την Αμερική, από το Πανεπιστήμιο Yale και από την Ιταλία, όπου την προπερασμένη εβδομάδα μου είχαν διαβεβαιώσει ότι θα έρθει τσουνάμι στην Ιταλία διότι δεν είχαν λάβει τα έγκαιρα μέτρα πρόληψης ή μετάδοσης του ιού. Υπό αυτή την έννοια, θεωρήσαμε καθώς όπως ξέρετε, καλύτερη από την θεραπεία είναι η πρόληψη να κάνουμε υπερβολή στην πρόληψη, ας κατηγορηθούμε στην πρόληψη, αλλά με αυτό τον τρόπο να καθυστερήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη. Διότι εάν πέσει το υγειονομικό μας σύστημα, μέσα από μία αδυναμία της μη μετάδοσης του ιού, τότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν εγκυμονεί κινδύνους μόνο λόγω του ιού, αλλά εγκυμονεί κινδύνους και από άλλες ασθένειες οι οποίες ούτως ή αλλιώς υπάρχουν και αντιμετωπίζονται σχετικά με καλή επάρκεια στη χώρα μας».

Τα μέτρα που λαμβάνουμε στην περιφέρεια Αττικής για την εξάπλωση του κορονοϊού

«Εκτός από την ενημέρωση του πολίτη κάναμε ότι είναι δυνατόν στο να βοηθήσουμε τη νομοθετική εξουσία, την κυβέρνηση, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Είτε αυτό που πολύ σωστά είπατε, αλλά και για τα ΚΑΠΗ και για τις παιδικές χαρές και για τα καταστήματα προσφάτως, ακολουθώντας εάν θέλετε και την επιστημονική γνώση και την καθημερινότητα στην οποία θα έπρεπε όλες αυτές οι προσπάθειες γνώσης να δοθούν σε εκείνους που νομοθετούν. Όσον αφορά την περιφέρεια, ήδη έχει δημιουργήσει μία καλή συνθήκη μέσα από την οποία και με τις υπηρεσίες μας κάνουν ψεκασμούς όπου χρειαστεί, απολυμάνσεις. ήδη χθες έγινε η απολύμανση και στο Υπουργείο Υγείας και στα δικαστήρια, αλλά και σε όλες τις δομές της περιφέρειας, δώσαμε τις σχετικές άδειες και οδηγίες με τους γιατρούς σε όλους τους εργαζόμενούς μας και αυτό σχετίζεται με την εξασφάλιση των ευπαθών ομάδων που εργάζονται να είναι στα σπίτια τους, να εργάζονται από τα σπίτια τους και συγχρόνως όλες εκείνες οι ατομικές και συλλογικές βοήθειες της πρόληψης για το θέμα της επαφής. Επίσης, έχουμε ετοιμάσει είδη πρώτης ανάγκης για την πρόληψη, γάντια, μάσκες, απολυμαντικά τα οποία έχουμε κάνει τις διαδικασίες σε κάποια και περιμένουμε τις παραγγελίες σήμερα, για να τις δώσουμε στους εργαζόμενούς μας, αλλά και σε άλλες δομές κράτους. Δεν σας κρύβω ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε μοιράσει χιλιάδες μάσκες και στα αστυνομικά μας όργανα, τα οποία πρέπει να τα βοηθήσουμε, αλλά και σε όλους τους γιατρούς, ιδιώτες, στα ιατρεία τους και μέσα από τις εργασίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τις μάσκες και γάντια, γιατί αν δεν προστατεύσουμε τους λειτουργούς, δεν θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τους πολίτες, άρα δίνουμε μεγάλη έμφαση σε αυτό και χρησιμοποιούμε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες όπως εκείνης της γραμμής που ανοίξαμε για να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες που βρίσκονται στα σπίτια τους είτε μοναχικοί άνθρωποι είτε ευπαθείς ομάδες, είτε οικογένειες για να μπορέσουμε να συνδράμουμε στο σπίτι τους, για να βοηθήσουμε ναμείνουνε στο σπίτι τους».

Με το πάτημα ενός κουμπιού κάθε πολίτης της Αττικής θα μιλάει με γιατρό μέσω βιντεοκλήσης

«Σε λίγες ώρες θα παρουσιάσουμε μία τεχνολογική παγκόσμια θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω δυνατότητα όπου ο κάθε πολίτης της Αττικής, με ένα πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί να έρθει Face To Face με εξειδικευμένο γιατρό μέσα από βιντεοκλήση, μέσα από το κινητό του. Έχει δημιουργηθεί ήδη η πλατφόρμα χρήσης μέσα από την οποία εκατοντάδες γιατροί, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, διαφόρων ειδικοτήτων θα βρίσκονται online όποτε χρειαστεί για να μπουν στη βιντεοκλήση του καλέσματος. Θα μπορεί να μπει όποιος πολίτης θέλει, όσες φορές θέλει, με ένα πάτημα του κουμπιού, με οδηγίες από το site που θα δοθούν στις επόμενες ώρες. Μπορεί να μιλήσουν και με τον θεράποντα ιατρό τους. Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι σιγά σιγά μπαίνουμε σε μία απόλυτη καραντίνα, προφανώς αντιλαμβάνεστε την έννοια να εκριζώσουμε τον ιό από την ελληνική κοινότητα, μπορεί αυτή η εφαρμογή να δημιουργήσει γρήγορη προσβασιμότητα του ασθενή με τον εξειδικευμένο γιατρό, face to face. Ξέρετε, αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον γιατρό να βλέπει τον ασθενή που έχει απέναντί του γιατί μπορεί να αντιληφθεί πολλά πράγματα εκτός από τον ακούει ή να του περιγράφει συμπτώματα. Η εφαρμογή θα λέγεται “Με ένα πάτημα ενός κουμπιού”, η οποία θα είναι βιντεοκλήση και σε λιγότερο από 5 ώρες, αυτή η εφαρμογή θα είναι στον αέρα. Σήμερα θα γίνουν οι δοκιμαστικές διαδικασίες και αύριο το πρωί θα είναι στην απόλυτη εφαρμογή του πολίτη της Αττικής. Θα είναι εντελώς δωρεάν. Θα είναι μία υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ».

Η τηλεφωνική γραμμή της περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ 214 214 2000 ενάντια στον Κορωνοϊό

«Η γραμμή ξεκίνησε χθες το μεσημέρι με δεκάδες γιατρούς που βρίσκονται στο κέντρο μαζί με ψυχολόγους για την ψυχική στήριξη αλλά και κοινωνικούς λειτουργούς για να μπορέσουμε να προσφέρουμε κοινωνικές υπηρεσίες σε μοναχικές ευπαθείς ομάδες ανθρώπων, θα σας πω λοιπόν ότι από την περασμένη εβδομάδα κάναμε και κάτι άλλο. Δώσαμε εντελώς δωρεάν τη χρήση μίας εφαρμογής όπου οι τρεις τάξεις του γυμνασίου και οι δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού, εντελώς δωρεάν, μπορούν να μπουν και να κάνουν τα μαθήματά τους και την ύλη του Υπουργείου Παιδείας. 20.000 παιδιά και γονείς, έχουν μπει στην εφαρμογή και κάνουν χρήση αυτή τη στιγμή που μιλάμε.”
Όσον αφορά στην τηλεφωνική γραμμή, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και τις πρώτες δύο ώρες είχαμε 1.500 τηλέφωνα και τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 10.000. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι μία χρηστική γραμμή με ελάχιστη αναμονή, με χρέωση μίας αστικής μονάδας και είναι δωρεάν οποιαδήποτε πληροφορία».

Πώς θα λειτουργούν πλέον τα συσσίτια των δήμων

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σήμερα που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τους χώρους εκείνους τους οποίους θα μπορούσαν. Αυτούς τους καταγράφουμε και πιστεύουμε και με την “Αποστολή” και με την Περιφέρεια θα μπορέσουμε κάποια τρόφιμα και μαγειρευμένα γεύματα να τα στέλνουμε με αυτό το δίκτυο το οποίο μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμο για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα. Από χθες, κάνουμε την απόλυτη καταγραφή, κάνουμε αυτή τη διαδικασία σε συνεργασία με τον Ερυρθρό Σταυρό και την “Αποστολή” και θα είμαστε σε τρεις μέρες έτοιμοι ακόμη και αν χρειαστεί κάποιο γεύμα ευπαθούς ομάδας, η οποία δεν μπορεί να πάει στην εκκλησία ή στα συσσίτια και να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε. Είναι οι διαδικασίες με τις οποίες η Περιφέρεια Αττικής μαζί με τους φορείς προσπαθεί για να μείνουμε πραγματικά στο σπίτι. Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία προκειμένου να δούμε πού βρίσκονται άστεγοι, έχουμε έξι υπνωτήρια τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια για να μπορέσουν να λειτουργούν. Αυτά τα υπνωτήρια στις επόμενες ημέρες θα τα απολυμάνουμε, έτσι ώστε οι άστεγοι να βρεθούνε σε κάποιους χώρους πιο ασφαλείς».

Πως θα γίνονται οι αιμοδοσίες πλέον

«Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία μαζί με την κυρία Ποντίκη, η οποία είναι υπεύθυνη για τις αιμοδοσίες της χώρας και με άλλους συνεργάτες ψάχνουμε να βρούμε τρόπους έτσι ώστε να είναι πιο ασφαλής η διαδικασία του αιμοδότη για να μην χρειαστεί να προσεγγίζει τα νοσοκομείο. Από την Πέμπτη θα αρχίσει η διάδοση της αιμοδοσίας στους δήμους και αυτό είναι το πιο ασφαλές. Ήδη 15 Δήμοι της Αθήνας συμφωνούν σε αυτό και θα έχω μία τηλεδιάσκεψη με τις 12 Περιφέρειες της χώρας, έτσι ώστε και εκείνοι να κάνουν το ίδιο με τους Δημάρχους και με τις αίθουσες σε συνεργασία με τα τοπικά νοσοκομεία τα οποία δεν θα δέχονται τους αιμοδότες εκεί, αλλά μόνο στους Δήμους. Εκεί στις αίθουσες τα κρεβάτια θα έχουν μεγάλη απόσταση και θα μπαίνουν ανα τετράδες οι αιμοδότες. Έτσι, με αυτούς τους όρους θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των αιμοδοτών».

Πώς θα γίνονται πλέον οι κηδείες

«Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο εκτός από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου το οποίο μπορεί να φύγει από οποιοδήποτε λόγο ή και εξαιτίας του ιού. Αυτό αντιμετωπίζεται με πάρα πολύ προσοχή. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία συνάθροισης. Γάμοι και βαφτίσεις δεν γίνονται, αλλά οι κηδείες γίνονται σε αυστηρό οικογενειακό κύκλο. Το ίδιο αντιμετώπισαν και άλλες χώρες και έχουμε τη βιβλιογραφία στα χέρια μας η οποία θα μπορέσει να αποτελέσει και αντικείμενο για εμάς. Είναι αλήθεια ότι κάποιος ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή εξαιτίας του κορωνοϊού και μπορεί αυτό να μολύνει και άλλους ανθρώπους, χρειάζεται αυστηρό τρόπο στην διαδικασία. Δηλαδή, πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος ασφαλής για εκείνους που θα διαχειριστούν την όλη διαδικασία μετά το θάνατο, της τελετής. Ο νεκρός θα πρέπει να μπαίνει μέσα σε μία αεροστεγή σακούλα κατόπιν μπαίνει μέσα σε ένα φέρετρο το οποίο και αυτό δεν πρέπει να ξανανοίξει. Πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες όσον αφορά στα ρούχα, τα οποία θα φορέσουν στο νεκρό, τις οποίες εμείς σαν περιφέρεια ήδη συντάσσουμε και θα στείλουμε σήμερα προς κάθε κατεύθυνση για να δοθούν αυτές οι οδηγίες. Είναι αλήθεια ότι αυτές οι οδηγίες σε πολλά νεκροταφεία δεν έχουν δοθεί, για αυτό ακριβώς στο σύνολο των διαδικασιών, παραμένουν κατά κάποιο τρόπο αμήχανοι».

Δείτε όλη την συνέντευξη

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα