Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Κορονοϊός: “Μηδενική ανοχή” από την κυβέρνηση για τα μέτρα

Κορονοϊός: “Μηδενική ανοχή” από την κυβέρνηση για τα μέτρα
photo intime

Με δόγμα… μηδενικής ανοχής απαντά το Μαξίμου ως προς τα μέτρα για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο κορονοϊός.

Μετά την απόφαση για κλείσιμο εστιατορίων, καφέ, μπαρ, κέντρων διασκέδασης κτλ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ο ίδιος την απόφαση να κλείσει τις οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα μετά τις χθεσινές εικόνες και το… κίνημα «δεν μένουμε σπίτι», σε αντίθεση, δηλαδή, με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης γενικότερα για να μην δημιουργήσει και άλλα προβλήματα ο κορονοϊός.

Η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στην Ιταλία, αλλά σιγά-σιγά και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία έχει θορυβήσει το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο επ’ ουδενί – μαζί και όλοι οι Έλληνες – θέλει να ζήσει η χώρα τέτοιες στιγμές. Τα περιθώρια, άλλωστε, ως προς τις αντοχές του δημοσίου συστήματος υγείας είναι ελάχιστα, παρά τις νέες προσλήψεις (σ.σ.: 248 γιατροί και νοσηλευτές έχουν ήδη προσληφθεί και άλλοι 929 θα είναι «μάχιμοι» στο ΕΣΥ εντός της εβδομάδας) και αυτό που μεταδίδεται με όλους τους τρόπους από το Μαξίμου είναι ότι προτιμά να λειτουργήσει προληπτικά, έστω και με αυστηρότητα, παρά να κληθεί να διαχειριστεί μια εθνική τραγωδία ανάλογη με της Ιταλίας.

Η ιδιότυπη αντίσταση, λοιπόν, που παρουσιάζουν αρκετοί στις οδηγίες και τις απαγορεύσεις για να περιοριστεί ο κορονοϊός έχει θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση και ειλημμένη απόφαση είναι να εξαντλήσει την αυστηρότητά της. Ήδη χθες, εκτός των παραλιών που γέμισαν, καταγράφηκαν και συλλήψεις καταστηματαρχών που αψήφησαν την οδηγία για κλείσιμο των καταστημάτων τους, ενώ οι ουρές στα σούπερ μάρκετ συμπληρώνουν το οξύμωρο σκηνικό των τελευταίων ωρών.

Ως προς το τελευταίο, οι εκκλήσεις ακόμη και αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ή ακόμη και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης για τις αντίστοιχες ουρές στα βενζινάδικα, έπεσαν στο κενό, αλλά ο προβληματισμός είναι ακόμη πιο έντονος, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα καταστήματα δεν μπορούν να κλείσουν όσα κι όποια μέτρα κι αν ληφθούν.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες – κι ενώ τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς – η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε νέα μέτρα προκειμένου αφενός να προλάβει την εξάπλωση του ιού κι αφετέρου να διασφαλίσει την τήρηση των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες. Επίσης, ταυτόχρονα με το Eurogroup της Δευτέρας, θ’ ανακοινωθεί και το πρώτο πακέτο οικονομικών μέτρων για τις επιχειρήσεις που κλείνουν και τη στήριξη των εργαζομένων, καθώς αρχίζει και γίνεται συνείδηση πως οι συνέπειες στην οικονομία από την εξάπλωση του κορονοϊού θα είναι ανυπολόγιστες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Προς τούτο πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία ότι οι Ευρωπαίοι θ’ αποφασίσουν δημοσιονομική ευελιξία και αποκλίσεις από τους στόχους λόγω της έκτακτης κατάστασης, ενώ, όπως είπε στον Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος, Πέτσας, εξετάζεται πλέον η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα έληγε στις 30 Απριλίου.

Το γενικότερο κλίμα αποτυπώνει, ωστόσο, με όσα λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του σήμερα στο «Πρώτο Θέμα»: «Το σημαντικό είναι να περιορίσουμε τον αριθμό των νεκρών στο ελάχιστο και να μη χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους – αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια – ενώ θα μπορούσαν να σωθούν. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας», δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις