Η απόφαση για νέο, στοχευμένο lockdown στους ανεμβολίαστους ήταν μονόδρομος. Την ώρα που η Ευρώπη ζει στη δίνη της πανδημίας, και ξεκίνησαν ήδη οι πρώτες “σκληρές” απαγορεύσεις με τοπικά και ολικά lockdown (βλέπε Γερμανία και Αυστρία), στην Ελλάδα, όπου επίσης καταγράφεται μεγάλη αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων, η στρατηγική της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε παρά να αλλάξει.
Όπως είχε αποκαλύψει από τις 6 Νοεμβρίου το Newsit.gr, οι εισηγήσεις των επιστημόνων ήταν να ληφθούν άμεσα νέα περιοριστικά μέτρα σε εστίαση, διασκέδαση κ.α..Μέτρα που να “ακουμπούσαν”, σε πολύ μικρότερο βαθμό βέβαια, και τους εμβολιασμένους.
Η ανάγκη όμως να μη δημιουργηθούν νέοι τριγμοί στην οικονομική ζωή της χώρας, και ενόσω το Σύστημα Υγείας δεχόταν ακόμη ελεγχόμενη πίεση, “πάγωνε” τη συζήτηση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Μητσοτάκης για τα νέα μέτρα: “το βήμα για να εμβολιαστούν”
Με το σύνθημα “για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα”, το βράδυ της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον νέο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο, εκτός από την προστασία της υγείας των ανεμβολίαστων, βασικό στόχο έχει και την αύξηση των εμβολιασμών.
“Επιβάλλαμε κάποιους πρόσθετους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνοντας τους να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν” δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας για άλλη μία φορά την ανάγκη τόσο για την πρώτη, όσο και για την τρίτη δόση.
Συζητήσεις και επιφυλάξεις προκαλούν οι νέοι περιορισμοί
Την ίδια ώρα με…. επιφυλακτικότητα υποδέχτηκαν τα νέα περιοριστικά μέτρα πολλοί πολίτες. Που εστιάζονται οι… επιφυλάξεις;
Πρώτον, στο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, το οποίο πλέον θα έχει επτάμηνη διάρκεια για τους πολίτες άνω των 60 ετών και θα ανανεώνεται μόνο εφόσον κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου… Δεδομένου ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι εθνική απόφαση και όχι ευρωπαική, καταγράφονται αντιδράσεις στη λογική ότι οι Έλληνες πολίτες που δεν κάνουν την τρίτη δόση, δεν θα μπορούν για παράδειγμα να κυκλοφορούν “ελεύθερα” στο εξωτερικό, ενώ αντίστοιχα πολίτες χωρών που δεν έχουν αντίστοιχο περιορισμό, θα μπορούν άνετα να ταξιδεύουν στη χώρα μας ή όπου αλλού…
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι αυτό δημιουργεί… ανισότητες, γι’ αυτό και αρχικά δήλωναν ότι θα περιμένουν την κεντρική απόφαση της Ε.Ε. Ωστόσο η έκρηξη της πανδημίας οδήγησε στη λήψη του μέτρου σε εθνικό επίπεδο, εν αναμονή των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Δεύτερον, παράγοντες της εστίασης και της ψυχαγωγίας θεωρούν “άνιση” την απόφαση οι ανεμβολίαστοι να μην μπορούν να εισέρχονται σε μπαρ, εστιατόρια, σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια κ.α., και την ίδια ώρα να έχουν πρόσβαση στο λιανεμπόριο και στα κομμωτήρια.
Τρίτον ερωτηματικά υπάρχουν για την τήρηση του μέτρου της εισόδου των πιστών στους ναούς, με αρνητικό rapid ή μοριακό test.
Τους ελέγχους αναλαμβάνει η αστυνομία και τα στελέχη της Αρχής Διαφάνειας, με δειγματοληπτικούς κατά το πλείστον ελέγχους.
Μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μάλιστα και τη συνεργασία των ίδιων των εκκλησιών, αναρωτιούνται πολλοί, πόσο μάλλον τη στιγμή που σε κάποιους ναούς υπάρχουν ιερείς που “κλείνουν τα μάτια” όσον αφορά στο θέμα της μάσκας ή παρακινούν ακόμη τους πολίτες να μην εμβολιαστούν
Σημειώνεται ότι αν εντοπιστεί πιστός χωρίς τεστ, το πρόστιμο ανέρχεται στα 300 ευρώ.