Παρασκευή, 29 Νοε.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κατάστασης

Οι  επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία έχουν θορυβήσει τους Έλληνες πολίτες καθώς η εξάπλωση του ιού αναμένεται να φέρει και νέα μέτρα από το υπουργείο Υγείας τα οποία όμως θα έχουν συνέπειες στην τσέπη των πολιτών.

Καθώς όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα αρκετές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να αναστείλουν την λειτουργία τους για προληπτικούς λόγους το ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα κατοχυρωθούν οι εργαζόμενοι ότι θα πληρωθούν από την στιγμή που οι εταιρείες δεν θα έχουν έσοδα.

Στην Κουμουνδούρου επεξεργάστηκαν δέσμη προτάσεων καθώς όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε κάποια έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό, τα οποία είναι από ανεπαρκή έως βαθιά προβληματικά.

Η αναστολή δήλωσης του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, το μόνο που κάνει είναι να αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους στην υπέρβαση των ωραρίων τους και απλήρωτους για τις υπερωρίες τους».

Η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στο θέμα τόνισε ότι «η επίκληση μιας ανάγκης δήθεν ευελιξίας στα ωράρια είναι απολύτως αναληθής αφού τούτη η ευελιξία ήδη υπάρχει. Αυτό που αναστέλλεται είναι η δήλωση και ο έλεγχος. Ζητούμε άμεσα την άρση αυτού του μέτρου που παραβιάζει βασικά εργατικά δικαιώματα. Είναι πραγματικά λυπηρό ότι η κυβέρνηση περίμενε μια τέτοια στιγμή για να προβεί σε μια τόσο αντεργατική ενέργεια.

Από ‘κει και πέρα, επειδή τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικού ανταγωνισμού, εμείς προτείνουμε 6 μέτρα ουσιαστικής υποστήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται».

Τα μέτρα που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι τα εξής:

  1. Άμεση αποστολή σε όλες τις επιχειρήσεις ενημερωτικού υλικού και τσεκ λιστ για προληπτικά μέτρα στους χώρους εργασίας.
  2. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για επιχειρήσεις που μειώνεται πραγματικά ο τζίρος ή κινδυνεύουν με κλείσιμο.
  3. Στήριξη της απασχόλησης στους κλάδους που πλήττονται μέσω επιδότησης επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  4. Έκδοση σαφούς οδηγίας ότι οι αποδοχές των εργαζομένων θα καταβάλλονται σε όλα τα ενδεχόμενα (είτε νοσήσουν οι ίδιοι, είτε απουσιάσουν στο πλαίσιο των απαγορεύσεων ή λόγω κρούσματος στην οικογένειά τους).
  5. Έκδοση σαφούς οδηγίας προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την παραβίασή τους με την επίκληση της αναστάτωσης και των προβλημάτων λόγω του κορονοϊού (π.χ. να τους χρεώνουν κανονική άδεια και όχι ασθενείας, να μην καταβάλλουν δεδουλευμένα, να τους αλλάζουν καταχρηστικά ωράρια και χρόνο εργασίας).
  6. Επιδότηση μέσω του ΟΑΕΔ των εργαζομένων οι οποίοι δεν θα απασχοληθούν σε εποχιακά επαγγέλματα που πλήττονται λόγω του ιού.

Παράλληλα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα του κορονοϊού από το δημόσιο σύστημα υγείας ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι «θα πρέπει να υπάρξει  ανανέωση όλων των συμβάσεων του προσωπικού που υπηρετεί στη δημόσιο σύστημα υγείας.

– Επεσήμανε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει άμεση ενίσχυση των κρίσιμων κρίκων αντιμετώπισης αυτής της επιδημικής απειλής, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, τμήματα επειγόντων περιστατικών και ΜΕΘ.

– Πρόσληψη άμεσα τουλάχιστον 1000 συμβασιούχων επαγγελματιών υγείας.

– Για να υπάρχει ανταπόκριση σε αυτή την πρόσκληση (τουλάχιστον ετήσιες συμβάσεις) να δοθούν κίνητρα όπως αυξημένη μοριοδότηση.

– Προκήρυξη μόνιμου προσωπικού, σημαντική καθυστέρηση στις προσλήψεις που είχαμε δρομολογήσει με βάση τον κανόνα 1 προς 1 μέσα στο 2019, για 2500 μόνιμες προσλήψεις, 1000 γιατροί και 1500 λοιπό προσωπικό, ειδικά στο λοιπό προσωπικό υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις