Κυριακή, 8 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς απόντες από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς απόντες από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Έλαμψαν» δια της απουσίας τους ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου (7/9/24) στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, τα τελευταία χρόνια, παραδοσιακά παρακολουθούσαν διά ζώσης τις ομιλίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Έτσι η σημερινή απουσίας τους συζητήθηκε αρκετά. Ένας λόγος παραπάνω είναι και το γεγονός ότι η απουσία τους αυτή, έρχεται λίγους μήνες μετά τη δημόσια διαφοροποίησή τους, με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουλίου ο Αντώνης Σαμαράς, έκανε μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση από την  εκδήλωση για το βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή».

Είχε ξεκινήσει την παρέμβασή του με αναφορές στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών – με τη διαπίστωση ότι πλέον η Ευρώπη δεν συγκινεί τους εθνικούς πληθυσμούς και ότι πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό – πριν περάσει στα της Ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας.

Η επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση ήταν σκληρή και πολυεπίπεδη. Ξεκίνησε από τη μεταρρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, πριν περάσει στην κριτική για τη διεύρυνση και την ιδεολογική κατεύθυνση της Ν.Δ, την ακρίβεια, το μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα για να καταλήξει με ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε τις θέσεις του, «και ούτε πρόκειται», για «μεγάλα αξιώματα».

Τότε, τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών είχε σχολιάσει και ο Κώστας Καραμανλής, λέγοντας ότι «η Ευρώπη στην οποία πιστέψαμε, για την οποία αγωνιστήκαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση… Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα μίας άκαμπτης δημοσιονομικής αυστηρότητας διέρρηξε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που ήταν όμως το θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής ομαλότητας. Με αποκορύφωμα την αλαζονική, κοντόφθαλμη, τιμωριτική και οικονομικά εσφαλμένη αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης η ΕΕ απαρνήθηκε μία από τις θεμελιώδεις αρχές της.

Τη σύγκληση μεταξύ των χωρών, δηλαδή τον επιμερισμό των κινδύνων από την έκθεση σε κρίσεις χρέους», δήλωσε αρχικά ο πρώην Πρωθυπουργός, καταλογίζοντας παράλληλα στην Ευρώπη, ότι υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία αντί να πρωταγωνιστεί για την κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης «στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ».

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, είχε μιλήσει για «αλυτρωτικές διαθέσεις και υπονόμευση των σχέσεων καλής γειτονίας», τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να σταλεί ένα μήνυμα και προς τα Τίρανα και προς τα Σκόπια. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες». «Με την πρόσθετη υπενθύμιση πως ο δρόμος τους προς την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα. Καθαρές κουβέντες. Καθαροί λογαριασμοί!» είχε πει ο πρώην Πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε.

 

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις