Παρασκευή, 19 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Κώστας Καραμανλής στο newsit: «Κράμα λαϊκίστικης αριστεράς και νοσταλγών του βαθέως ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ»

Κώστας Καραμανλής στο newsit: «Κράμα λαϊκίστικης αριστεράς και νοσταλγών του βαθέως ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Κώστας Καραμανλής δεν είναι απλώς η συνέχεια από ένα πολιτικό …τζάκι. Προσωποιεί πιθανώς το πεπρωμένο της συνέχειας για το μοναδικό λαϊκό …τζάκι της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Με απόλυτη εμπειρία αγοράς, πλήρη και κατασταλαγμένη εικόνα της πραγματικότητας και κυρίως την ανάσα των συμπολιτών του στις Σέρρες να τον συνοδεύει σε κάθε του βήμα ο Καραμανλής ο νεότερος παίρνει σε αυτές τις εκλογές το βάπτισμα του πυρός στο κυνήγι της στήριξης των συμπατριωτών του. Που όπως λέιει ο ίδιος είναι δεσμευτικό ότι θα είναι αμοιβαία.

Προσαρμόζει με ιδιαίτερη ευκολία τη σύγχρονη οπτική πολιτική που κουβαλάει ο ίδιος στο βαρύ χνάρι του Εθνάρχη με τον οποίο όπως λέει ο ίδιος μεγάλωσε στο ίδιο σπίτι. Τώρα παλεύει για το ίδιο όραμα. Και όπως λέει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στο Νewsit οι στόχοι του, το όρομά του και η προσήλωση στην προσφορά στον τόπο και στον πολίτη είναι για τον ίδιο αδιαπραγμάτευτα.

Κύριε Καραμανλή, γιατί επιλέξατε να πολιτευτείτε σε μια τόσο δύσκολη περίοδο;

Έχετε δίκιο ότι είναι δύσκολη η περίοδος και ότι αν ήθελα να σχεδιάσω μια ασφαλή πολιτική σταδιοδρομία σίγουρα θα διάλεγα μια πιο «βολική» στιγμή για να πολιτευτώ πρώτη φορά. Όμως, η αλήθεια είναι ότι παρόλο που μεγάλωσα μέσα στην πολιτική, δεν θεωρούσα καθόλου δεδομένο ότι θα ακολουθήσω κι εγώ αυτό το δρόμο. Πάντα είχα έντονη πολιτική άποψη, φυσικά, αλλά όπως ξέρετε εργάζομαι επί χρόνια στην ποντοπόρο ναυτιλία και ήμουν προσηλωμένος σε αυτόν τον τομέα.

Τώρα, όμως, η κατάσταση είναι πραγματικά κρίσιμη. Η πατρίδα μας κινδυνεύει σε αυτές τις εκλογές με ένα πισωγύρισμα που μπορεί να την πάει πολλές δεκαετίες πίσω. Οι λύσεις, όμως, δεν μπορούν να έρθουν από όσους υπόσχονται επιστροφή στο παρελθόν, δηλαδή στην εύκολη ζωή με δανεικά κι αγύριστα. Τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε αυτούς που μπορούν να στηρίξουν τον τόπο. Κι αυτός είναι ο σκοπός της υποψηφιότητάς μου.

Και να σας πω και κάτι ακόμα κύριε Δαφέρμο; Είναι βαρύ να έχεις μεγαλώσει στο ίδιο σπίτι με τον άνθρωπο που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, και να βλέπεις ότι διακυβεύεται σε μια εκλογική αναμέτρηση ακόμα και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Δεν μπορούσα να μείνω αδρανής.

Είδαμε να ξεκινάτε την καμπάνια σας με ένα σύνθημα που προκάλεσε πολλές εντυπώσεις. Με το «Στα δύσκολα Καραμανλής» ποιο ήταν το μήνυμα που θέλατε να στείλετε;

Το κύριο μήνυμα που θέλω να στείλω είναι αυτό ακριβώς που μου τονίσατε κι εσείς προηγουμένως: Ότι τώρα στα δύσκολα μπαίνω στη μάχη. Κι είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες μου τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια. Για την Ελλάδα και για τις Σέρρες. Έχω 3 παιδιά που θέλω να μεγαλώσουν με ασφάλεια σε μια κανονική, σύγχρονη και ανθρώπινη χώρα. Αλλά και να είναι υπερήφανα, όπως εγώ, που κατάγονται από τις Σέρρες.

Έχουμε ακούσει τον Πρωθυπουργό κατ’ επανάληψη τα τελευταία 24ωρα να επαναλαμβάνει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας οδηγήσει στην χρεοκοπία”. Τα δικά σας συμπεράσματα από τα όσα έχουν ειπωθεί από την Κουμουνδούρου ποια είναι;

Να σας πω πρώτα απ’ όλα τι δεν έχω καταλάβει; Αυτό που δεν έχει καταλάβει κανένας Έλληνας: πού θα βρουν τα λεφτά για να κάνουν αυτά που υπόσχονται. Μόνο το πρόγραμμά του κοστολογείται τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ, χώρια τις άλλες υποχρεώσεις της χώρας. Πού θα τα βρουν; Θα δανειστούν από την Τρόικα; Άρα θα υπογράψουν νέο μνημόνιο. Θα δανειστούν από τις αγορές; Πώς, χορεύοντας πεντοζάλη; Θα φορολογήσουν ακόμα περισσότερο τους Έλληνες; Θα βάλουν χέρι στις καταθέσεις, όπως συχνά πυκνά όλο και σε κάποιο στέλεχός τους ξεφεύγει; Θα μας βγάλουν από το ευρώ και θα κόψουν δραχμή; Τι ακριβώς θα κάνουν;

Το δικό μου συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο για τη χώρα. Όχι εναλλακτικό σχέδιο, αλλά ούτε καν κεντρικό σχέδιο για το τι θα κάνει. Δεν είναι ξεκάθαροι ούτε καν για το αν θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη ή όχι. Στα λόγια –τώρα τελευταία- λένε πως ναι, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουν πολιτικές εντελώς εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Έφτασαν να κατονομάσουν ως κόμμα με το οποίο θέλουν να συνεργαστούν μετεκλογικά, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Που δηλώνει ότι θέλει τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ε οι δήθεν «κινδυνολόγοι» τους φταίνε μετά;

Δυστυχώς, στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας μετά τη μεταπολίτευση, ο αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα επικίνδυνο κράμα λαϊκίστικης αριστεράς, νοσταλγών του βαθέως ΠΑΣΟΚ και μαθητευόμενων μάγων που στην πραγματικότητα δεν έχουν ιδέα τι θα κάνουν αν ο ελληνικός λαός κάνει το λάθος να τους στείλει στην εξουσία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε παγιώσει μια σημαντική διαφορά με τη ΝΔ με μέσο όρο κοντά στις 3 μονάδες. Μπορεί να γυρίσει η ΝΔ αυτό το αποτέλεσμα;

Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτουν και κάποια στοιχεία ακόμα: Η διαφορά μεταξύ των 2 κομμάτων μειώνεται. Η πλειοψηφία των πολιτών εμπιστεύεται περισσότερο για πρωθυπουργό τον κ.Σαμαρά παρά τον κ.Τσίπρα και προτιμά μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ παρά μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτά τα στοιχεία γίνονται ακόμα πιο έντονα στους αναποφάσιστους, των οποίων η σύνθεση φαίνεται ότι είναι αρκετά ευνοϊκή για τη ΝΔ.
Βλέπετε, λοιπόν, ότι μία εις βάθος ανάλυση των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι το αποτέλεσμα είναι ακόμα ανοιχτό. Αυτό το στηρίζω, όμως, και σε κάτι ακόμα πιο σημαντικό: Στην ανταπόκριση που βλέπω καθημερινά από τις Σερραίες και τους Σερραίους με τους οποίους συνομιλώ. Θυμάμαι πόσο μουδιασμένος ήταν ο κόσμος πριν μερικούς μήνες και βλέπω πόσο αποφασισμένος είναι τώρα. Μέρα με τη μέρα το κλίμα γίνεται και καλύτερο για τη ΝΔ.

Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ συμπεριλήφθηκαν στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς (Γκερέκου, Οκονόμου κλπ.). Το άνοιγμα αυτό αρκεί ή είστε της άποψης ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες κινήσεις; Αν ναι προς ποια κατεύθυνση;

Το ακόμα σημαντικότερο είναι ότι ανάλογες μετακινήσεις γίνονται και στην κοινωνία. Πολίτες που προέρχονται από την κεντροαριστερά εμπιστεύονται τη ΝΔ γιατί αναγνωρίζουν ότι είναι η υπεύθυνη δύναμη που μπορεί να κρατήσει με σιγουριά το τιμόνι της χώρας. Κι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν από όλους μας μέχρι τις εκλογές, είναι προς την ίδια κατεύθυνση: Να έρθουμε σε επαφή με όλους τους Έλληνες που πιστεύουν ότι η θέση της χώρας μας είναι στην καρδιά της Ευρώπης. Με όλους τους Έλληνες που θέλουν να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των τελευταίων ετών. Από όπου κι αν προέρχονται κομματικά. Και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουν αυτά που θέλουν, είναι να βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ.

Για ποιους λόγους να επιλέξουν και πάλι οι ψηφοφόροι τη ΝΔ στις 25 Ιανουαρίου; Η αξιολόγηση και η συμφωνία για την επομένη μέρα μπορούν να κλείσουν αμέσως μετά τις εκλογές χωρίς νέες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά;

Μα όλα δείχνουν ότι ο μόνος λόγος που δεν έκλεισε η συμφωνία ήταν η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργούσε η ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή και η αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά δεν θα βαραίνουν τη νέα κυβέρνηση.

Οι Έλληνες θα ψηφίσουν στις 25 Ιανουαρίου γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν τα έκανε όλα τέλεια, όμως βοήθησε τη χώρα να σταθεί πάλι στα πόδια της. Πέτυχε θετική ανάπτυξη. Δημιούργησε την αίσθηση ότι τα χειρότερα πέρασαν. Το πιο βασικό: πλέον ξοδεύουμε όσα παράγουμε. Όπως στο σπίτι μας μετράμε πόσα λεφτά βγάζουμε και λέμε «μέχρι τόσα μπορώ να ξοδέψω», αυτό επιτέλους κάνει και το κράτος μας. Και δεν είναι μόνο η οικονομία. Σπάνε μονοπώλια, απλουστεύονται διαδικασίες, το ελληνικό κράτος κάνει βήματα εκσυγχρονισμού μετά από δεκαετίες.

Καταλαβαίνω ότι δεν έχουν νιώσει ακόμα όλοι οι συμπολίτες μας στην πραγματική τους ζωή πόσο κοντά έχουμε φτάσει στην έξοδο από την κρίση. Και είναι λογικό. Πρώτα βελτιώνεται η δημοσιονομική κατάσταση και μετά φτάνει αυτό στην καθημερινότητα. Αλλά μιλάω κάθε μέρα με συμπολίτες μου στις Σέρρες που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα μπήκε πλέον σε καλό δρόμο.

Μετά την υπερφορολόγηση που υπέστη ο Έλληνας πολίτης τα χρόνια των μνημονίων, είστε της άποψης ότι ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν οι αδικίες; Γιατί δεν ήταν δυνατή η δημιουργία ενός δικαίου φορολογικού συστήματος, πράγμα που είχε υποσχεθεί η ΝΔ στις εκλογές του ’12;

Ασφαλώς και πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι μόλις στρώσουν λίγο τα πράγματα θα προχωρήσει σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις –και το έκανε. Μείωσε το φόρο στα καύσιμα κατά 30%. Μείωσε την εισφορά αλληλεγγύης. Μείωσε το ΦΠΑ στην εστίαση. Μείωσε και τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Μείωσε το φόρο εισοδήματος για τα χαμηλά εισοδήματα. Αλλά και ο ανώτατος συντελεστής, πριν την κρίση ήταν στο 45%, τώρα είναι στο 42%. Και βέβαια, επειδή οι Σέρρες πρώτα απ’ όλα είναι αγροτικός νομός, να σας θυμίσω και ότι για τους αγρότες ο φόρος εισοδήματος δεν ξεπερνά το 13%. Και δεν φορολογούνται οι επιδοτήσεις τους, ούτε το ενεργειακό κόστος, οι αποσβέσεις και τα εργατικά τους.

Αυτά όλα είναι σταθερά βήματα για την βελτίωση της κατάστασης. Μπορούν να συνεχιστούν μόνο αν συνεχίσει η χώρα να προχωράει στο δρόμο της ευθύνης και της σοβαρότητας. Κι εδώ θέλω να σας πω και κάτι ακόμα κύριε Δαφέρμο: Ότι υπάρχουν πολίτες που δυσκολεύονται δραματικά, έχουν αδικηθεί και έχουν φτάσει στα όριά τους, είναι δυστυχώς βέβαιο. Εξίσου βέβαιο, όμως, είναι ότι υπάρχουν και κάποιοι που αντί να τους βοηθήσουν προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μικροκομματικά τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων.

Υπάρχει διαχειρίσιμη ήττα για το κόμμα της ΝΔ; Σε περίπτωση ήττας της ΝΔ πιστεύετε θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

Κανείς στη ΝΔ δεν έχει την πολυτέλεια να σκέφτεται την ήττα αυτή τη στιγμή. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το κόμμα μας, αλλά με την πατρίδα μας. Είναι τόσο κρίσιμη για την Ελλάδα η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου που οφείλουμε όλοι να δώσουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεων μας για να επικρατήσουν οι φωνές της λογικής και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Και βέβαια, βλέπετε ότι οι πάντες μέσα στη ΝΔ αναγνωρίζουν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που έχει κάνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε