Πολιτική

Κώστας Καραμανλής: Στο σκαμνί για κατασκοπεία Ελληνοαμερικανός

- Εξελίξεις στην υπόθεση κατασκοπείας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα καραμανλή - Παραπέμπονται σε δίκη ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας William Basil και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δεξί χέρι του Γιώργου Παπανδρέου Μιχάλης Καρχιμάκης - Πόσοι και πως παρακολουθούσαν τον Κώστα Καραμανλή - Ο ρόλος του Πούτιν και η συνεργασία που ενόχλησε τις ΗΠΑ

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση κατασκοπείας και παρακολούθησης του Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με βούλευμα που παρουσιάζει εφημερίδα “Δημοκρατία”.

Στο σκαμνί William Basil και Μιχάλης Καρχιμάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με βούλευμα του παραπέμπει σε δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών με βαρύτατες κατηγορίες κατασκοπίας και παραβίασης μυστικών της Πολιτείας έναν Ελληνοαμερικανό πράκτορα της CIA.

Πρόκειται για τον Καρπάθιο William Basil, ο οποίος οργάνωσε το σκάνδαλο των υποκλοπών σε βάρος του πρωθυπουργού και του μισού υπουργικού συμβουλίου του.

Επίσης, κατηγορείται και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Μιχάλης Καρχιμάκης. Ο κ. Καρχιμάκης κατηγορείται ότι υπέκλεπτε έγγραφα μείζονος εθνικής ασφάλειας ενώ κατηγορούνται και τα μέλη της ΕΥΠ που τον προμήθευαν “τα ωραία εκείνα χαρτιά” όπως τα αποκαλούσε.

Παράλληλα το βούλευμα θέτοντας στο αρχείο το σκέλος της δικογραφίας για τους “άγνωστους δράστες” που συνέπραξαν με τον Ελληνοαμερικανό πράκτορα, φωτογραφίζει πως πίσω από τα όσα συνέβησαν στον Κώστα Καραμανλή είναι η CIA.

Πιέσεις λόγω Ρωσίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού γνωστό ως «σχέδιο Πυθία» μπήκε σε εφαρμογή ως προσπάθειας άσκησης πίεσης και εξαναγκασμού της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

«Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών» ανέφερε το πόρισμα, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή με μνεία στις συμφωνίες για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό South stream.

Τα έγγραφα του Wikileaks

Σύμφωνα με έγγραφα τα οποία θεωρούνται αυθεντικά και δόθηκαν στην δημοσιότητα από τα Wikileaks η προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία προκάλεσε ενέργειες από τις ΗΠΑ ώστε να ανατραπούν οι εν λόγω συμφωνίες για τους ρωσικούς αγωγούς.
“Το γεγονός της στήριξης της αμερικανικής πλευράς προς τον αγωγό ΤΑΡ εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2009, επιβεβαιώθηκε δε από την κατάθεση του μάρτυρα Β.Ρ (σσ αναφέρεται το όνομα γνωστού επιχειρηματία), ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μάιο του 2012 μετέφερε στην ελληνική πολιτική ηγεσία την αμερικανική θέση. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή εγκατάλειψη των σχεδίων των αγωγών και η δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο του αγωγού ΤΑΡ.

Κώστας Καραμανλής

Επίσης εγκαταλείφθηκε το σχέδιο προμήθειας στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία” αναφέρεται στο πόρισμα για την υπόθεση.
Επιπλέον, στο σχέδιο “Πυθία” φέρονται να εμπλέκονται και υπάλληλοι της ΕΥΠ που είχαν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία και τα παρέδιδαν σε μη δικαιούμενα πρόσωπα.

Τον παρακολουθούσαν περίπου 20 άτομα

Ομάδα περίπου 20 ατόμων φαίνεται πως δεν άφηνε από τα μάτια της τον Κώστα Καραμανλή. Συγκεκριμένα αυτοκίνητα ακολουθούσαν αυτό του πρώην πρωθυπουργού όπου και αν ο Κώστας Καραμανλής πήγαινε. Από την Ραφήνα μέχρι το γραφείο του και από την ΕΡΤ μέχρι και σε σούπερ μάρκετ.
Μάλιστα, κάποια στιγμή εντοπίστηκε το ένα από τα τρία αυτοκίνητα που τον παρακολουθούσαν και διαπιστώθηκε ότι κυκλοφορούσε με πλαστές ελληνικές πινακίδες. Τον Ιούνιο του 2008 διαπιστώθηκε ότι τα τρία αυτά οχήματα συναντήθηκαν στην περιοχή του Χολαργού. Στα οχήματα επέβαιναν 7 άνδρες και 2 γυναίκες και στην συνάντηση τους συμμετείχαν δυο ακόμη άγνωστα άτομα, τα οποία εικάζεται πως είναι Βρετανοί.

Επιπρόσθετα από τηλεφωνική υποκλοπή διαπιστώθηκε ότι οι επιβάτες των παραπάνω οχημάτων μιλούσαν ελληνικά ,ενώ η συνεννόηση μεταξύ των διαφόρων ομάδων πραγματοποιείτο μέσω κινητών τηλεφώνων.

Η εμπλοκή στη Νέα Μάκρη

Σε χρόνο που δεν προσδιορίζεται ακριβώς αλλά κυμαίνεται μεταξύ του πενθημέρου 20 και 25 Απριλίου του 2008 στην περιοχή της Νέας Μάκρης Αττικής και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των φαναριών που οδηγούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ κατά τις απογευματινές ώρες έλαβε χώρα “ελεγχόμενη” διαδικασία εμπλοκής, διάρκειας 30 δευτερολέπτων.
Η εμπλοκή έλαβε χώρα μεταξύ του κλιμακίου της ομάδας εργασίας της FSB (ομάδα που προσπαθούσε να προστατεύσει τον Καραμανλή) και ατόμων που ανήκαν στις παραπάνω ομάδες παρακολούθησης.
Τα άτομα του κλιμακίου της ομάδας εργασίας ήταν τέσσερα ενώ τα άτομα του άλλου “χώρου” ήταν δύο άοπλα, γυμνασμένα, μιλούσαν ελληνικά και διέφυγαν από το χώρο της εμπλοκής χρησιμοποιώντας μοτοσυκλέτα χρώματος κίτρινου που δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας. Το προαναφερόμενο όχημα εγκαταλείφθηκε στο χώρο της εμπλοκής.
Μέσα στο όχημα βρέθηκαν στοιχεία από τα οποία προέκυπτε λεπτομερής καταγραφή της διαδρομής που ακολουθείται κατά τη μετακίνηση του Κώστα Καραμανλή από την κατοικία του στο γραφείο του, τα οχήματα που τον συνόδευα, οι μηχανές ασφαλείας καθώς και:

 
• Χάρτες στους οποίους είχαν σημειωθεί τα σημεία συνάντησης των ομάδων παρακολούθησης και υποστήριξης.
 
• Κιάλια νυχτερινής παρατήρησης.
 
• Εκρηκτική ύλη C-4 και όπλα TOKAREV και KALASNIKOF.
 
• Υλικά καμουφλάζ (καινούρια,αχρησιμοποίητα),υλικά μακιγιάζ,όπως μολύβια,κουκούλες μη χρησιμοποιημένες που δεν έφεραν κάποιο διακριτικό ,καθώς και γυναικεία ρούχα.
 
• Συστήματα επικοινωνίας συγχρονισμένα στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ υψηλής ευκρίνειας και εμβέλειας.
 
• Τηλεχειριστήριο.
 
• Τρόφιμα (ξηρά τροφή και σοκολάτες).
 
• Σκηνές.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας