Παρασκευή, 22 Νοε.
19oC Αθήνα

Κώστας Σημίτης: Αναγνωρίστε τα προβλήματα, μιλήστε με ειλικρίνεια

Κώστας Σημίτης: Αναγνωρίστε τα προβλήματα, μιλήστε με ειλικρίνεια

Αμοιβές υποχωρήσεις, ειλικρίνεια προς τους πολίτες και… ρεαλισμό ζητά ο Κώστας Σημίτης, άρθρο παρέμβασή του που δημοσιεύεται την Κυριακή (14.10.2018).

«Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον». Αυτή τη φράση του Ισοκράτη επέλεξε ο Κώστας Σημίτης για τίτλο του μακροσκελούς του άρθρου στην εφημερίδα Το Βήμα. Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται στις προκλήσεις και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει την Ελλάδα.

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι «το κρίσιμο ζητούμενο σήμερα είναι πώς επανέρχονται η ομαλότητα, η εμπιστοσύνη, η ευρύτερη πεποίθηση ότι η χώρα βρίσκεται σε πορεία ανασυγκρότησης», κάτι που είναι, όπως αναφέρει, «ένα ηράκλειο έργο που κινδυνεύει όμως να καταστεί σισύφειο».

Ο Κώστας Σημίτης γράφει ότι σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο σε ό,τι αφορά την «Αποτελεσματική Διακυβέρνηση», δηλαδή τη δραστικότητα και την επάρκεια των παρεχομένων δημοσίων υπηρεσιών και τον βαθμό ανεξαρτησίας του κρατικού μηχανισμού από πολιτικές πιέσεις.

Επιλέγει να σταθεί σε τρεις τομείς: τις Επενδύσεις, το Ασφαλιστικό και την Παιδεία.

Όσον αφορά στις επενδύσεις, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ως παράδειγμα τη ΔΕΗ, η οποία «εξακολουθεί να παραμένει προσκολλημένη στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή με τη χρήση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας είναι σαφώς προτιμότερη τόσο με περιβαλλοντικούς όσο και με οικονομικούς όρους. Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ανάγκη παραγωγής ενέργειας με τρόπο που προστατεύει το περιβάλλον».

Για το Ασφαλιστικό, ο Κώστας Σημίτης αναφέρει: «Ένα ισχυρό και διαχρονικά ασφαλές σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Είναι ο συνδετικός κρίκος αλληλεγγύης των γενεών και το βασικό θεμέλιο για τη διαχρονική συνοχή της κοινωνίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται αντίθετος, στο κομμάτι για την Παιδεία, με την απόφαση για τη συγχώνευση πανεπιστημίων με ΤΕΙ: «Στόχος ήταν να ικανοποιηθούν τρία αιτήματα: να έχουν και οι απόφοιτοι ΤΕΙ πτυχίο πανεπιστημίου, να προαχθούν και οι καθηγητές των ΤΕΙ σε καθηγητές Πανεπιστημίου και να αποκτήσουν διάφορες επαρχιακές πόλεις πανεπιστήμια, χωρίς να ιδρυθούν καινούργια. Για τη διερεύνηση των αναγκών της αγοράς και την αξιολόγηση αποτελεσμάτων του συστήματος της εκπαίδευσης ώστε να περιοριστεί η ανεργία και να υποβοηθηθεί η παραγωγή δεν ακούστηκε λέξη. Τα ΤΕΙ χρησιμοποιήθηκαν για πελατειακές παραχωρήσεις ώστε να εξασφαλισθούν ψήφοι στις επόμενες εκλογές».

Κλείνοντας το άρθρο του, ο Κώστας Σημίτης κάνει μια πρόταση: «Εκείνο που απαιτείται σήμερα είναι μια συστηματική, χωρίς δισταγμούς, προσπάθεια αναγνώρισης των υπαρκτών προβλημάτων και αντιμετώπισής τους, όχι με ευχές αλλά με την κανονική λειτουργία των θεσμών, με ρεαλιστικά μέσα με ειλικρινή και συνεχή πληροφόρηση της κοινωνίας. Απαραίτητες προπάντων είναι οι αμοιβαίες και εύλογες υποχωρήσεις της κάθε ομάδας από τους μαξιμαλιστικούς παράλογους στόχους της».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις