Πολιτική

Κώστας Σκρέκας: Υψηλές προσδοκίες για τους υδρογονάθρακες της Κρήτης

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Ο Κώστας Σκρέκας μίλησε για «υψηλές προσδοκίες», προσθέτοντας ότι αν πράγματι εντοπιστούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονοναθράκων από τις γεωτρήσεις που προγραμματίζονται στην Κρήτη, θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Όπως έγινε γνωστό στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για λογαριασμό της ExxonMobil και της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) προβλέπεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσει η ερμηνεία των δεδομένων και εφόσον τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ερευνητική γεώτρηση το 2025. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για πιθανή είσοδο νέων επενδυτών στα σχήματα έρευνας και εκμετάλλευσης.

Εξελίξεις καταγράφονται και στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου τις έρευνες διεξάγει η Energean. Χθες η Περιφέρεια Ηπείρου έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «Ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος 1» στο Δήμο Λίτσας της Δ.Ε. Μολοσσών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ Rikard Scoufias, σημείωσε ότι σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους ολοκληρώθηκαν 7 σεισμικές έρευνες, επίδοση που είναι υψηλή ακόμη και με διεθνή στάνταρντς, ενώ τα προηγούμενα δέκα χρόνια έγιναν μόλις δύο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, τόνισε ότι η εταιρεία θα χτίσει γέφυρες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, παράλληλα με την ιστορική υποχρέωση να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο με σεβασμό στο περιβάλλον.

Η νέα ταυτότητα της ΕΔΕΥΕΠ αποτυπώνει την επέκταση των αρμοδιοτήτων της, πέρα από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και την προώθηση των επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επιτυχής η πρώτη δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS στα τρένα, παρουσία του Κωνσταντίνου Κυρανάκη
Η σημερινή δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης, που παρακολούθησε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αφορούσε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη
Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης 3
«Καμία συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία» δηλώνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης
«Πάγια εθνική θέση η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη συγκεκριμένη και μόνο διαφορά» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ – Στο τραπέζι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για την προσέλκυση αμερικανικών άμεσων επενδύσεων και τεχνολογικών κολοσσών, καθώς και το ελληνικό ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των data centers
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Σκοτ Μπέσεντ