Site icon NewsIT

Κοτζιάς: Δεν είναι… αρνητικό γεγονός ο φράχτης στον Έβρο – Άσυλο μόνο σε Σύρους και Αφγανούς

23.01.2016 | 16:46
Κοτζιάς: Δεν είναι… αρνητικό γεγονός ο φράχτης στον Έβρο – Άσυλο μόνο σε Σύρους και Αφγανούς

To σχέδιο της Ελλάδας για τη λειτουργία της Frontex παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς για τον φράχτη στον Έβρο τόνισε πως δεν τον θεωρεί “αρνητικό γεγονός” και πως “αν ανοίξει, θα χαθεί ο έλεγχος”.  

Το προσφυγικό ζήτημα και οι τρόποι αντιμετώπισής του βρέθηκαν στο επίκεντρο tτης συνάντησης των δύο ανδρών.
Σύμφωνα με το Mega, τα σκάφη της Frontex θα χρησιμοποιούνται για να παραλαμβάνουν από τα hot spots που λειτουργούν στα ελληνικά νησιά τους πρόσφυγες που δεν εγκρίνεται η αίτησή τους για χορήγηση ασύλου και να τους μεταφέρουν πίσω στην Τουρκία.

Όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, θα χορηγείται άσυλο μόνο στους Σύρους πρόσφυγες και τους Αφγανούς, που προέρχονται από πολεμικές ζώνες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 50% των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, προέρχονται από χώρες της Αφρικής, όπως την Αλγερία και το Μαρόκο. Η Ελλάδα, ξεκαθάρισε επιπλέον στον Γερμανό ΥΠΕΞ ότι απορρίπτει κάθε επέμβαση στην εθνική της κυριαρχία και κατ’ επέκταση και τις κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η γερμανική πλευρά βλέπει θετικά αυτή την πρόταση.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που αφορούν τη συνθήκη Σένγκεν και τα σενάρια περιορισμού ή αναστολής της, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως δεν διαπίστωσε τέτοια πρόθεση στο Βερολίνο, ενώ ερωτηθείς για τον φράχτη στον Έβρο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί τα αιτήματα των ακτιβιστών. Ο φράχτης δεν είναι αρνητικό γεγονός, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕξ και ισχυρίστηκε πως εάν ανοίξει θα χαθεί ο έλεγχος.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version