Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς απέρριψε την ιδέα Νίμιτς για «σαλαμοποίηση» της διαπραγμάτευσης ώστε να λυθεί άμεσα το όνομα και να μετατεθούν για το μέλλον άλλες εκκρεμότητες.
Το σύμφωνο, που αρχικά θα κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια στα Σκόπια, θα περιέχει προτάσεις για το όνομα και κεφάλαια για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού, την θέση της ΠΓΔΜ και πρόγραμμα ανάπτυξης των ελληνο-σκοπιανών σχέσεων.
Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε επίσης πως το κείμενο θα περιέχει εγγυήσεις για το αμετάβλητο των συνόρων.
Το σύμφωνο θα είναι ουσιαστικά η βάση για την επίλυση του ονοματολογικού, καθώς, εφόσον υπάρξει συμφωνία, στη συνέχεια το κείμενο θα τεθεί από τις δύο κυβερνήσεις προς κύρωση στα εθνικά κοινοβούλια. Κύρωση του συμφώνου θα «ξεκλειδώσει» την ένταξη της FYROM στο NATO και μετέπειτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνταγματική αναθεώρηση
Όσον αφορά στο κρίσιμο θέμα του Συντάγματος της FYROM, που περιέχει εκφράσεις αλυτρωτισμού, ο κ. Κοτζιάς παραδέχτηκε ότι χωρίς αναθεώρηση θα είναι πολύ εύκολο μία μελλοντική σκοπιανή κυβέρνηση να ανατρέψει πολλά τετελεσμένα.
Απέφυγε ωστόσο να δεσμευτεί για τη συνέχεια, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3 που απαιτείται για τροποποίηση του Συντάγματος.
Όπως είπε, το πρώτο ζητούμενο θα είναι να ανοίξει ο δρόμος της συνταγματικής αναθεώρησης και στη συνέχεια «θα δούμε πώς θα πάει».