Για συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό, που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντησή του, στο Βερολίνο, με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, το μεσημέρι της Τρίτη (29.05.2018).
Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την απορία του για το γεγονός πως το Σκοπιανό δεν είχε λυθεί τόσο καιρό παρόλο που, όπως είπε, υπήρξαν κατά το παρελθόν καλύτερες ευκαιρίες.
«Αυτή η συμφωνία με τους καλούς μας φίλους και γείτονες από τον Βορρά δεν έγινε επειδή θέλουν να γίνουν μέλος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ -βεβαίως εκείνοι το θέλουν, βεβαίως εμείς τους υποστηρίζουμε σε αυτό- αλλά πρωτίστως επειδή είναι προς το δικό μας και προς το δικό τους εθνικό συμφέρον, προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή μας και το συμφέρον του μέλλοντος των Ευρωπαίων και της ΕΕ» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί. Εξήγησε ότι τώρα συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες και κατόπιν το θέμα θα παραπεμφθεί στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.
«Στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει από χθες (σ.σ. 28.05.2018) ομάδα ειδικών από τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, και κάνει και τις τελευταίες προτάσεις». Στη συνέχεια, οι εξελίξεις θα είναι στα χέρια Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.
Μάας: Η Γερμανία δεν πιέζει για λύση στο Σκοπιανό
Από την πλευρά του ο κ. Μάας διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν έχει ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ – «το πολύ εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μια ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα. «Οι διαμάχες εκεί δεν πρέπει να υποτιμώνται και ιδιαίτερα τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μεγάλο θέμα για μας και πρέπει στη μεταρρυθμιστική διαδικασία εκεί, η οποία εξελίσσεται πότε περισσότερο και πότε λιγότερο εντατικά, να δώσουμε κάποια βιωσιμότητα με το να διατηρηθεί ανοιχτή η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε.» υπογράμμισε.
Εκτίμησε επίσης ότι είναι σημαντικό να δοθεί ώθηση στην μεταρρυθμιστική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αποκτήσει βιώσιμο χαρακτήρα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ