Ο Γιώργος Κουμουτσάκο χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «υπουργό Εξωτερικών μερικής απασχόλησης» και τον Πάνο Καμμένο «υπουργό Άμυνας περιορισμένης υπευθυνότητας». Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ τόνισε πως η Ελλάδα θέλει διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι διάλογο με ένταση.
«Δυστυχώς σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία αυξημένης έντασης στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, σε δύσκολες συνθήκες για την πατρίδα, στην κυβέρνηση υπάρχει υπουργός Εξωτερικών μερικής απασχόλησης και Υπουργός Άμυνας περιορισμένης υπευθυνότητας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
[read4more]
Μάλιστα, τόνισε με νόημα ότι παντού στον κόσμο «την εξωτερική πολιτική χαράζει το υπ. Εξωτερικών. Αυτό έχει την ευθύνη. Το υπ. Εθνικής Άμυνας την υποστηρίζει προασπιζόμενο την εθνική ασφάλεια. Το ανάποδο, εκτός από αδιανόητο, είναι και επικίνδυνο». Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε αναφορά και στις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, λέγοντας πως στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής πολιτικής «δεν λάβαμε κάποια απάντηση σχετικά με το ποιοι ήταν οι συγκεκριμένοι λόγοι που οδήγησαν τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και, κυρίως τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να κάνουν αυτές τις δηλώσεις».
Σημείωσε ότι «δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση από την Τουρκία του διεθνούς δικαίου και του status quo στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να είναι προϊόν της συγκεκριμένης πολιτικής που ενισχύει την ένταση». Έστειλε δε μήνυμα στην Τουρκία να μη διανοηθεί «ότι η ένταση μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαναγκασμού της χώρας μας σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης».
Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ
«Δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση από την Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου & του status quo στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να είναι προϊόν της συγκεκριμένης πολιτικής που ενισχύει την ένταση. Ούτε να διανοηθεί η Άγκυρα ότι η ένταση μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαναγκασμού της χώρας μας σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης. Κανένας στην Ελλάδα δεν πρέπει, έμμεσα ή άμεσα να υποστηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο τέτοιες σκέψεις που μπορεί να υπάρχουν στην άλλη πλευρά.
Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής δεν λάβαμε κάποια απάντηση σχετικά με το ποιοι ήταν οι συγκεκριμένοι λόγοι που οδήγησαν τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και, κυρίως τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να κάνουν αυτές τις δηλώσεις.
Στις δημοκρατίες παντού στον κόσμο την εξωτερική πολιτική χαράζει το Υπ. Εξωτερικών.
Αυτό έχει την ευθύνη.
Το Υπ. Εθνικής Άμυνας την υποστηρίζει προασπιζόμενο την εθνική ασφάλεια.
Το ανάποδο, εκτός από αδιανόητο, είναι και επικίνδυνο.
Και για τη δημοκρατία και για το εθνικό συμφέρον.
Δυστυχώς σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία αυξημένης έντασης στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, σε δύσκολες συνθήκες για την Πατρίδα, στην κυβέρνηση υπάρχει Υπουργός Εξωτερικών μερικής απασχόλησης & Υπουργός Άμυνας περιορισμένης υπευθυνότητας.
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ειδικά, τώρα που τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας παρουσιάζουν τέτοια ένταση και όξυνση».