Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει και σε επίπεδο σημειολογίας και σε επίπεδο ουσίας.
Μια κίνηση σημειολογίας για τον κ. Κουμουτσάκο, «θα μπορούσε να είναι κάτι, που διαβάζω ότι σκέπτεται η Κυπριακή Δημοκρατία, για παράδειγμα η αναβολή του Συμβουλίου στην Βάρνα μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Πάντως, πέρα από μια δήλωση, η Ε.Ε. πρέπει να αναζητήσει τρόπους μιας ουσιαστικής αντίδρασης, δεδομένου ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση μια πολύ σοβαρή της πολιτική – η πολιτική της ενεργειακής της ασφάλειας από ένα τρίτο κράτος». Υπάρχουν, είπε, τρόποι να ενισχυθεί ο συμβολισμός “με κάτι πιο ουσιαστικό”.
“Κανένα τετελεσμένο από τις τουρκικές ενέργειες”
Σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά πόσον έχουν διαμορφωθεί τετελεσμένα στην θάλασσα από τις ενέργειες της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι δεν θεωρεί πως η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή. Έχει δημιουργήσει ένα εμπόδιο, είπε, και πρόσθεσε ότι τα εμπόδια παρακάμπτονται, υπερπηδούνται και παύουν να είναι εμπόδια – αλλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή. «Αν θεωρούμε ότι δημιουργήθηκε τετελεσμένο, νομίζω ότι αυτοπυροβολούμεθα. Το στοιχείο του χρόνου πρέπει η Ελλάδα και η Κύπρος να το συνεκτιμούν στις στρατηγικές τους.
Τετελεσμένο είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει και δίνει κυριαρχικά δικαιώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει την ΑΟΖ της. Αυτό είναι το τετελεσμένο».
Συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό ενέργειας
Ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, η πορεία των ερευνών στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, οι απαράδεκτες πρακτικές παρεμπόδισης που ασκεί η Τουρκία, καθώς και οι αντιδράσεις, που μελετά η Λευκωσία και ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης εν όψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε ότι «η απαράδεκτη – παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, πρέπει να αντιμετωπισθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα». Πρόκειται για «πειρατική ενέργεια, μια μορφή εισβολής εκ μέρους της Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι όμηρος της βούλησης της δύναμης, που κατέχει παράνομα τμήμα εδάφους της.
Επεσήμανε ότι η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, “θα πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο. Θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ματαίωσής της» πρόσθεσε.
Αύριο, ο κ. Κουμουτσάκος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.