Αναφερόμενος, ειδικότερα, στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μία κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή είναι αδιανόητο να στέλνει μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας, ανοίγοντας επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Κουμουτσάκου
«Mία κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή είναι αδιανόητο να αναλαμβάνει δεσμεύσεις έναντι της Τουρκίας και μάλιστα λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες θα τεθούν σε κρίση και οι επιλογές της στα εθνικά θέματα. Πόσο μάλλον να στέλνει μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας όπως συμβαίνει τελευταία με δηλώσεις των κ Τσίπρα, Κατρούγκαλου και Κοτζιά, αλλά και τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ανοίγουν επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα.
Μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Η.Π.Α. ο κ. Κατρούγκαλος έσπευσε να διαβεβαιώσει τον Τούρκο ομόλογό του ότι: “η Ελλάδα βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου”.
Πρόκειται για προβληματική και ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, καθώς έρχεται να προστεθεί:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
· Στη δήλωση Αλέξη Τσίπρα ότι “η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μοντέλο και για άλλες διαφορές”, καθώς και της αναφοράς του μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο ότι “η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας”.
[read4more]
· Στη δήλωση του κ. Κοτζιά ότι στην Αν. Μεσόγειο “δεν πρέπει να είμαστε μονοχοφάηδες” συνδέοντάς την μάλιστα με τις τουρκικές αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων του Καστελόριζου στις θαλάσσιες ζώνες.
· Στις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κυρίων Καραγιαννίδη και Δουζίνα ότι τα ελληνοτουρκικά πρέπει να λυθούν “με ένα έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία”.
Μετά από αυτά καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει στα αυτονόητα ερωτήματα που εγείρονται:
· Έχει ενδείξεις ότι η Τουρκική κυβέρνηση μεταβάλλει τη γνωστή αρνητική στάση της ως προς το σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας και ότι εγκαταλείπει την πρακτική αμφισβήτησης και διεκδίκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας;
· Οι θέσεις αυτές που διατυπώνονται από την Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε γνώση και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Λευκωσίας;
Απαιτούμε άμεση και επίσημη ενημέρωση και συγκεκριμένες απαντήσεις».