Πολιτική

Κουμουτσάκος: Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ της Σάμου επισκέφθηκε σήμερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σε δήλωσή του επισήμανε ότι «48 ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και την ανάληψη των καθηκόντων που έχω την τιμή να μου έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός της χώρας, επισκέπτομαι το Βαθύ της Σάμου. Εδώ, που αυτή τη στιγμή υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού στα νησιά του Αιγαίου. Μία δομή με προδιαγραφές να δεχθεί περίπου 650 ανθρώπους αυτήν τη στιγμή έχει πάνω από 3.500 με 4.000 μετανάστες. Η κατάσταση είναι μη βιώσιμη και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο”.

“Το Βαθύ της Σάμου είναι μία «πολιορκημένη πόλη» και αυτό πρέπει να τελειώσει. Μια Δημοκρατική Πολιτεία αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα με δύο άξονες: αφενός τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφετέρου την υποχρέωση και το καθήκον της προστασίας των πολιτών και της ασφάλειάς τους.Με αυτά τα δύο κριτήρια θα κινηθούμε. Χωρίς εκπτώσεις ούτε στο ένα, αλλά ούτε στο άλλο. Διότι αυτή είναι η εντολή των πολιτών που λάβαμε στις 7 Ιουλίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

koumoutsakos
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακόμη υπογράμμισε πως “σήμερα εγώ είμαι στη Σάμο. Αύριο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης θα βρίσκεται στη Μυτιλήνη για να επισκεφθεί τη Μόρια και το Καρά Τεπέ. Ώστε, χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα, να υπάρχει ταυτόχρονα συνολική εικόνα της κατάστασης. Η κυβέρνηση είναι παρούσα. Η απόφασή μας για να λύσουμε το ζήτημα είναι εδώ. Θα το καταφέρουμε. Δύσκολα, όχι αμέσως, αλλά θα τα καταφέρουμε».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κομουτσάκος σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση προήδρευσε ευρείας σύσκεψης υπηρεσιακών και τοπικών παραγόντων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού στο νησί.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχα μία πολύ ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση με όλους τους παράγοντες του νησιού. Η πρόθεση και δέσμευσή μας είναι να αλλάξει ριζικά αυτή η απαράδεκτη εικόνα στα νησιά. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Μία είναι η πρώτη επιλογή και συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: επιτάχυνση- επιτάχυνση –επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης, χορήγησης ή απόρριψης του ασύλου.

Είναι παράλογο και δεν είναι αποδεκτό κάποιος που έχει κάνει αίτηση ασύλου πριν τρία χρόνια, να προγραμματίζεται η πρώτη συνέντευξη περίπου το 2021. Η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου θα επιτρέψει στην Ελληνική Δημοκρατική Πολιτεία να διαχωρίσει εκείνους που έχουν αμιγώς προσφυγικό προφίλ και δικαιούνται άσυλο από εκείνους που παρανόμως εισέρχονται στη χώρα.

koumoutsakos
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πρώτοι έχουν το δικαίωμα και μπορούν να μείνουν. Οι δεύτεροι πρέπει να φύγουν το ταχύτερο δυνατόν. Υπάρχει η βούληση για την υλοποίηση ενός στιβαρού και αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στη χώρα.

Πολλά πρέπει να γίνουν. Η μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι μία ολοκληρωμένη στρατηγική, με μία βεντάλια μέτρων. Μια συνεκτική πολιτική που βέβαια ξεκινά από την αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας. Ο αγώνας θα δοθεί εντός της χώρας, δηλαδή στο Βαθύ, στον Έβρο, στο Καρά Τεπέ, στη Μόρια, αλλά και εκτός Ελλάδος, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος.Διότι ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι ταυτόχρονα σύνορο και φύλακας ευρωπαϊκού εδάφους.Επομένως, ο αγώνας είναι εσωτερικός και διεθνής, στη βάση των κριτηρίων που ανέφερα».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άκης Σκέρτσος: 6 πολιτικές + 4 προτεραιότητες για τα άτομα με αυτισμό
«Εργαζόμαστε για να φτάσουμε σε εκείνη τη μέρα που κάθε άνθρωπος με αναπηρία θα είναι ορατός, θα μπορεί να βρίσκεται στο σχολείο, στην κοινότητα, στην κοινωνία, χωρίς να χρειάζεται να απολογείται για το ποιος είναι» λέει ο υπουργός Επικρατείας
Ο Άκης Σκέρτσος
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Σταδιακά, ο μόνος αριθμός που θα πρέπει να γνωρίζουμε θα είναι ο προσωπικός αριθμός»
«Όσοι έχουν βγάλει νέες ταυτότητες, δεν θα χρειαστεί να ξαναβγάλουν, είτε έχουν είτε δεν έχουν προσωπικό αριθμό. Στην αρχή θα αναγράφεται στην ταυτότητα για να τον θυμόμαστε», εξήγησε ο υπουργός Διακυβέρνησης
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου
Αποφασίζει το απόγευμα η επιτροπή δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ για την Κατερίνα Μπατζελή – Τρεις μήνες διαγραφή η πιθανότερη εκδοχή
Από την απόφαση που θα λάβει η επιτροπή δεοντολογίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η κατάσταση που θα επικρατήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Η Κατερίνα Μπατζελή