Site icon NewsIT
22:12 | 04.07.15

Κούρεμα καταθέσεων: Πότε και πώς γίνεται – Τρόμος από το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα 30% στις καταθέσεις πάνω από 8.000 ευρώ

Κούρεμα καταθέσεων: Πότε και πώς γίνεται – Τρόμος από το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα 30% στις καταθέσεις πάνω από 8.000 ευρώ
Newsit Newsroom

- Διαβάστε ποιοί και για ποιούς λόγους μπορούν να πάρουν αποφάσεις για κούρεμα καταθέσεων - Σάλος και ουρές στα ΑΤΜ μετά το δημοσίευμα των Financial Times για σχέδιο που προβλέπει κούρεμα καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες - Προβοκάτσια χαρακτήρισε το δημοσίευμα ο Βαρουφάκης - Διαψεύσεις από την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Λ. Κατσέλη που ομολόγησε όμως δημοσίως πως τη Δευτέρα θα στερέψουν τα ΑΤΜ χωρίς επιπλέον ρευστότητα από την ΕΚΤ - Το ευρωπαϊκό δίκαιο "θωρακίζει" τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

Και ξαφνικά βγήκε στην επιφάνεια το «κούρεμα» των καταθέσεων σκορπώντας ανησυχία στους πολίτες και ειδικότερα στους καταθέτες.

Ειδικά μετά το χτεσινό δημοσίευμα των FT, που όμως διαψεύστηκε από το υπουργείο Οικονομικών και χαρακτηρίστηκε ως προβοκάτσια, καθώς και από την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Λούκας Κατσέλη, η ανησυχία ξεπέρασε κάθε όριο και πολύ δικαιολογημένα.

Το newsit.gr σας ενημερώνει υπεύθυνα για το πότε υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει «κούρεμα» καταθέσεων και ποιοι θα πάρουν τις αποφάσεις.

Να επισημάνουμε ευθύς εξαρχής ότι δεν είναι μία εύκολη απόφαση, γιατί υπάρχει μεγάλος φόβος να επηρεάσει και τις καταθέσεις των άλλων χωρών της περιφέρειας και ιδίως της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αφού ο φόβος μπορεί να οδηγήσει (όπως έγινε το 2012 και χωρίς «κούρεμα» μάλιστα τότε) καταθέτες αυτών των χωρών να πάρουν τα χρήματά τους και να στείλουν κυρίως στη Γερμανία ή την Ελβετία.

Τούτων λεχθέντων «κούρεμα» καταθέσεων μπορεί να γίνει σε τρεις περιπτώσεις. Η πρώτη είναι να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επιστροφή του ELA ο οποίος ανέρχεται σε 89 δις. ευρώ ή να «κουρέψει» τις εγγυήσεις που έχουν δώσει και δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να πάρουν ρευστότητα από την ΕΚΤ μέσω του ELA.

Για να συμβεί, όμως αυτό, σύμφωνα και με τις εκάστοτε δηλώσεις του Ντράγκι θα πρέπει στην πρώτη περίπτωση να δοθεί σήμα από τους πολιτικούς και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. κι΄ αυτό θα γίνει σε περίπτωση εκδικητικής συμπεριφοράς (βλέπε Κύπρο), προσπάθεια άσκησης μεγαλύτερης πίεσης στην κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις ή αν οι δύο πλευρές τα σπάσουν οριστικά.

Στην περίπτωση του «κουρέματος» των εγγυήσεων μπορεί αυτό να γίνει με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και εφόσον επικρατήσουν τα «γεράκια» τα οποία έθεσαν το θέμα πριν από δύο μήνες περίπου.

Η τρίτη εκδοχή του «κουρέματος» των καταθέσεων είναι να ζητήσει ο EFSF την επιστροφή των 140 περίπου δισεκατομμυρίων που δάνεισε στη χώρα. Όμως, για να γίνει αυτό, εκτιμάται πως θα πρέπει προηγουμένως να έχει διαρραγεί πλήρως η σχέση της Ελλάδας με την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σήμερα Σάββατο που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί κάποια από τις τρεις εκδοχές που οδηγούν στο «κούρεμα» καταθέσεων. Επίσης, οφείλουμε να επισημάνουμε πως τη Δευτέρα ξημερώνει μία άλλη μέρα με πολλές αβεβαιότητες και ασάφειες και σίγουρα νέες εξελίξεις στο πολιτικό, αλλά και στο οικονομικό πεδίο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version