Πρώτα η δήλωση για "υπερτροφικό λόγο" του Πάνου Καμμένου. Τώρα το "δεν μπορούμε να αποδεχτούμε νομικά τον όρο ομηρεία". Κάπως έτσι ο Φώτης Κουβέλης ρίχνει… νέα "μπηχτή" στον Πάνο Καμμένο για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς.
Ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός νομικά ο όρος ομηρεία για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία. Μια δήλωση που πάει… κόντρα σε όσα κατά καιρούς δηλώνει ο υπουργός του οποίου αναπληρωτής είναι ο κ. Κουβέλης. Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Κουβέλης: Η “ομηρεία” δεν είναι… “ομηρεία”
Αναφερόμενος στη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Φώτης Κουβέλης αποφεύγει την εκτίμηση για το αν θα κάνουν Πάσχα με τις οικογένειές τους. Λέει ότι η Τουρκία επέλεξε ένα διασυνοριακό περιστατικό να το εντάξει στην κλίμακα των εντάσεων που θέλει να στήνει.
Και στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει πως ο Πάνος Καμμένος, που μίλησε εξ αρχής για “ομηρεία”, ο Φώτης Κουβέλης απαντά: «Η έννοια της ομηρείας είναι διαφορετική από την παρατεταμένη και αδικαιολόγητη κράτηση. Έχει άλλο περιεχόμενο και άλλες διαστάσεις (…) Η “ομηρεία”, με συγκεκριμένο νομικό περιεχόμενο, σημαίνει άλλα πράγματα (…) διεκδικούμε να επιστρέψουν το συντομότερο οι δυο στρατιωτικοί μας στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτούμε το νομικό περιεχόμενο της λέξης “ομηρεία”».
Ο Πάνος Καμμένος και η συνύπαρξη
Ο Φώτης Κουβέλης υποστηρίζει ότι η συνύπαρξη του με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργείο Άμυνας είναι αρμονική. «Δεν θα παρακολουθήσω τα όσα γράφονται και λέγονται για να αναδείξουν διάσταση μεταξύ του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού. Τα καθήκοντα του καθενός μας είναι προσδιορισμένα με εξαιρετική σαφήνεια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, η εκπεφρασμένη διαφωνία του προέδρου των ΑΝΕΛ για το θέμα των Σκοπίων, δεν δυσχεραίνει την προώθηση των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, ο Φώτης Κουβέλης εκτιμά ότι ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο μπορεί να είναι το οποιοδήποτε περιστατικό. «Εκείνο που μπορεί να προκύψει είναι ένα τυχαίο επεισόδιο το οποίο μπορεί να έχει και τη θερμότητά του. Αλλά αυτό, κατά την εκτίμησή μου δεν μπορεί να σημάνει γενίκευση της μίας ή της άλλης μορφής».