Nέες μειώσεις, ύψους 2,79 % από πέρυσι, προβλέπετε για τον Προϋπολογισμό λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων για το 2016, δηλαδή, κοντά κατά 3.906.000 ευρώ από εκείνο του 2015.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του σχεδίου του Προϋπολογισμού της Βουλής για το οικονομικό έτος 2016 που κατατέθηκε και εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο προϋπολογισμός του 2016 θα ανέλθει σε 136.016.000 και θα είναι μειωμένος κατά 3.906.000 ευρώ σε σχέση με αυτόν του 2015 (-2,79%) και κατά 4.128.000 ευρώ του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (140.144.000 ευρώ ήτοι ποσοστό 2,94%)
Η μείωση του Προϋπολογισμού της Βουλής, συνεπώς θα είναι και φέτος ακόμα μικρότερος, ακολουθώντας την πολιτική περιστολής της δημοσιονομικής δαπάνης που έχει ξεκινήσει και για το Κοινοβούλιο από το 2009. Να σημειωθεί ότι από το 2009, έτος εμφάνισης της κρίσης, ο προϋπολογισμός της Βουλής που ανερχόταν σε 222.140.000 ευρώ, όχι μόνο μειώνεται σημαντικά κάθε έτος, αλλά και οι τελικές δαπάνες είναι πάντα ακόμα πιο χαμηλές από τις προβλεπόμενες.
Οι μειώσεις του προϋπολογισμού της ΒτΕ για το 2016, θα προέλθουν όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση «κυρίως από τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και του επιδόματος οργάνωσης γραφείου καθώς της κατάργησης της αποζημίωσης για τη συμμετοχή των βουλευτών στα θερινά τμήματα. Σύμφωνα με την εισήγηση η νέα μηνιαία βουλευτική αποζημίωση από 5.700 ευρώ που ήταν θα γίνει 5.100 ευρώ.
Επίσης από τη μείωση κατά 20% των δαπανών για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, με την μίσθωση οικονομικότερου τύπου αυτοκινήτων και με τη μείωση κατά 13% του τιμήματος που καταβάλει η Βουλή στα «πακέτα» σταθερής και κινητής τηλεφωνάς των βουλευτών.
Σημαντικό μερίδιο, επίσης, στις εξοικονομήσεις των δαπανών της Βουλής προβλέπεται να υπάρξει και από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης, εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό ικανοί πόροι για το Δημόσιο. Ένα ποσό που όμως ακόμα δεν έχει αποτιμηθεί.
Αντίθετα, ο Προϋπολογισμός του 2016έχει αυξημένες δαπάνες για την ανακαίνιση και αποκατάσταση κτηρίων ιδιοκτησίας της Βουλής, με στόχο να γίνουν λειτουργικά και σταδιακά να μεταφερθούν σε αυτά υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται σε κτήρια που νοικιάζει η ΒτΕ, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις να μειωθούν τα επόμενα έτη οι σχετικές δαπάνες ενοικιάσεων κτηρίων.
Το κόστος για βουλευτικές αποζημιώσεις, των πολιτικών υπαλλήλων της Βουλής (μόνιμων, μετακλητών, με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) και οι ασφαλιστικές τους εισφορές, οι αμοιβές των επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών – ευρωβουλευτών, της φρουράς και οι πιστώσεις για μετακινήσεις σε εσωτερικό – εξωτερικό θα ανέλθουν σε 124.523.000 ευρώ.
Οι δαπάνες για προμήθειες ειδών εξοπλισμού, γραφικής ύλης, εκτυπώσεων, βιβλιοδεσιών, ειδών καθαριότητας, υγειονομικού και φαρμακευτικών υλικών και τις συντηρήσεις ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, θέρμανσης και κλιματισμο, προμήθειας υποδομών πληροφοριακών συστημάτων και τηλεπικοινωνίας θα ανέλθουν σε άλλα 6.372.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται να διατεθούν και άλλα 3.621.000 ευρώ για την συνεισφορά της Βουλής σε οργανισμούς, σε νομικά πρόσωπα, διεθνείς πολιτικούς οργανισμούς και σε βοηθήματα σε φυσικά πρόσωπα όπως η οικονομική στήριξη των τέκνων των πεσόντων κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους αξιωματικών των ΕΔ της ΕΛΑΣ και του ΠΣ .
Τα περιβόητα αποθεματικά της Βουλής των Ελλήνων προϋπολογίζονται σε 1.500.000 ευρώ για το 2016.
Ο προϋπολογισμός της Βουλής των Ελλήνων θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της ερχόμενη Τετάρτη.