Μπορεί και να ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια οι τουρίστες που θα επισκεφτούν τη χώρα μας το 2017, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Ήδη, όπως ανέφερε, τα στοιχεία του πενταμήνου δείχνουν αύξηση σε αφίξεις, έσοδα, διανυκτερεύσεις και πληρότητες.
Την ίδια στιγμή υπάρχει άνοδος 15-70% στις προκρατήσεις, ενώ τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία «έρχονται» ύστερα από διαδοχικά ρεκόρ αφίξεων το 2015 (26 εκατ.) και το 2016 (28 εκατ.)
Η υπουργός σημείωσε ότι η αύξηση των επιδόσεων συνοδεύεται και από αύξηση των επενδύσεων στον τομέα καθώς το 2016 κατατέθηκαν φάκελοι για 142 τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία (αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων) ενώ στον αναπτυξιακό πάνω από τις μισές επενδυτικές προτάσεις αφορούν ξενοδοχεία.
Σε θεσμικό επίπεδο η κα Κουντουρά ανήγγειλε νομοσχέδιο που θα αφορά την αδειοδότηση και τις προδιαγραφές λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Τόνισε επίσης ότι ολοκληρώθηκε η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας ηλικίας έως και 100 ετών , διευκολύνοντας τόσο τους επενδυτές όσο και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης άσκησε κριτική στην καθυστέρηση της αξιολόγησης αλλά και στα αποτελέσματα που περιλαμβάνουν όπως είπε τα μέτρα 5 δισ. για μισθωτούς και συνταξιούχους, χωρίς ποσοτική χαλάρωση, ούτε κάτι ουσιωδώς διαφορετικό για το χρέος και δεν κατέστη ορατή η έξοδος στις αγορές.
Πρόσθεσε ότι οι φόροι βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας ενώ οι επενδύσεις σε χαμηλό 20ετιας γεγονός που απέδωσε στην έλλειψη εμπιστοσύνης. Προσδιόρισε δε πέντε προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, που είναι: μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, μείωση της φορολογίας, προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Υπενθύμισε εξάλλου ότι κατά την περίοδο 2012-2014 εφαρμόστηκαν 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές.
Την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και να σχεδιάσουμε τη στρατηγική εξόδου από το δύσκολο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας. “Η απόφαση του Eurogroup με τα καλά και τα μειονεκτήματά της εξασφαλίζει στη χώρα δύο χρόνια πολιτικής σταθερότητας”, ανέφερε ο υφυπουργός επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σήμερα οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να τα καταφέρουμε. Χαρακτήρισε ως πολύ μεγάλο πλεονέκτημα την γεωγραφική θέση της χώρας καθώς οι εξελίξεις διεθνώς μεταφέρουν το κέντρο βάρους από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού στον χώρο της Ευρασίας όπου η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο.
Αναφερόμενος στο θέμα της εμπιστοσύνης, σημείωσε πως όταν ένας Έλληνας υπουργός είπε ότι θα κάνουμε απογραφή και ένας πρωθυπουργός είπε ότι σας δίνουμε λάθος στοιχεία, αυτό εκμηδένισε την εμπιστοσύνη γιατί ήταν και πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό. Ανέφερε ακόμη ως πολύ θετικό στοιχείο την ύπαρξη κυβέρνησης της αριστεράς γιατί κατάφερε να ολοκληρώσει βήματα που δύσκολα θα μπορούσε να κάνει άλλη κυβέρνηση.
Πρέπει, είπε, να παραδεχτούμε ότι ορισμένα πράγματα τα κάνουμε εντελώς λάθος αναφέροντας ως παράδειγμα ότι εισάγουμε το 98% των καρυδιών που καταναλώνονται στη χώρα, ύστερα από δεκαετίες επιδοτήσεων για αναδιάρθρωση καλλιεργειών.