Πολιτική

Κουτσούμπας: Φανταστείτε να έλεγε κάποιος το ‘Χριστός Ανέστη” στο Μπλε Τζαμί

Το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος "είναι πρώτο θέμα στους τηλεοπτικούς δέκτες, το πρώτο θέμα για τον λαό είναι άλλο" επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε αποψινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ1, τονίζοντας στην συνέχεια ότι αν δεν αλλάξει τάξη στην εξουσία, αν δεν αλλάξει αυτό το σύστημα και οι κυβερνήσεις του, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκό Σύνταγμα.

Χαρακτήρισε την όλη συζήτηση ως “αποπροσανατολιστική”, προκειμένου “να μην βλέπει ο λαός αυτά που πληρώνει σήμερα και αυτά που έρχονται το φθινόπωρο”, πρόσθεσε.
Πέραν τούτων, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι υπάρχουν και συγκεκριμένες διαδικασίες με τις οποίες γίνεται συνταγματική αναθεώρηση και πρόσθεσε χαρακτηριστικά “ρωτήστε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.
Σε ότι αφορά την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι αυτό συνιστά αλλαγή του πολιτικού συστήματος, όμως “δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά την εργατική τάξη”.
Είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη “θα δώσει υπερεξουσίες σε ένα πρόσωπο”, προσθέτοντας ότι “υλοποιώντας (ο ΠτΔ) αντιλαϊκές πολιτικές, θα είναι αρνητικό για τον λαό” και τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι “επίφαση δημοκρατίας που είναι δημοκρατία για τους λίγους, αυτούς που κατέχουν την πραγματική εξουσία”.
Με την απευθείας εκλογή του ΠτΔ “δεν αλλάζει η αντεργατική πολιτική, αυτό πρέπει να έχει στο μυαλό του ο λαός” πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγια-Σοφιάς, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η Αγια-Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο προκαλεί δέος στον επισκέπτη λόγω του κάλλους και της ιστορικής φόρτισής του.
“Δεν σέβεται η τουρκική αστική τάξη αυτή την κληρονομιά, ούτε τους ανθρώπους που σκέπτονται διαφορετικά ή πιστεύουν σε κάτι άλλο” υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη ενέργεια ως “κρίκο” σε μια “αλυσίδα προκλήσεων” επισημαίνοντας στην συνέχεια τις βλέψεις της τουρκικής αστικής τάξης, αλλά και της Αλβανίας και των Σκοπίων.
Υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η απάντηση σε αυτά δεν μπορεί να είναι η έξαρση του ρατσισμού και του εθνικισμού, εγκαλώντας όσους επιδίδονται σε τέτοιες πρακτικές ότι “παίζουν παιχνίδια εις βάρος του ελληνικού λαού”.
“Φαντασθείτε να έλεγε κάποιος το ‘Χριστός Ανέστη’ στο Μπλε Τζαμί, τι θα έλεγε τότε η τουρκική αστική τάξη και οι φίλοι της στην κυβέρνηση;” έθεσε το ερώτημα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και καταλήγοντας “το αντιδραστικό καθεστώς της Τουρκίας καταπιέζει και τον τουρκικό λαό”.

Για το εκλογικό σύστημα, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι πάγια θέση του ΚΚΕ είναι η καθιέρωση της άδολης απλής αναλογικής, τουτέστιν, “η ψήφος να μεταφράζεται σε έδρες στην βουλή, χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν 3% και χωρίς κατάτμηση εκλογικών περιφερειών”.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, είπε ότι η Κυβερνητική Εκπρόσωπος (σ σ που δεν απέκλεισε το δημοψήφισμα) “ήλθε να απαντήσει στην δυσαρέσκεια που προκάλεσε ένας υπουργός με δηλώσεις του που αφορούσαν το άρθρο 16 για τα ΑΕΙ”.
“Πρόκειται για κοροϊδία και υποκρισία, δημοψήφισμα γίνεται για συγκεκριμένο ζήτημα, έτσι η κυβέρνηση θα ρωτήσει τον λαό αν συμφωνεί με την κατάργηση του άρθρου 16 στο Σύνταγμα και αν ο λαός πει ‘ναι’, τότε θα πει ότι έχω την λαϊκή έγκριση για να υλοποιήσω την πολιτική της ΕΕ και των ιδιωτικών συμφερόντων, αν ο λαός πει ‘όχι’, τότε υπάρχει πείρα πως το ‘όχι’ γίνεται ‘ναί’ καθώς η κυβέρνηση θα πάει θα πει ότι διαπραγματεύθηκε σκληρά, θα επικαλεστεί μετά μείζονες λόγους και θα πει ‘ναι'” είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις από τον Αύγουστο του 2015, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά αν επέλεγε την ρήξη και την ανατροπή με τον λαό στους δρόμους να διεκδικεί.
Αναφέροντας ότι “αυτά δεν γίνονται με αυτή την κυβέρνηση”, είπε “(η κυβέρνηση) τα δίνει όλα”.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δέχεται εύσημα τόσο από τους θεσμούς, όσο και από την ελληνική αστική τάξη, τονίζοντας ότι “δεν μπορείς όμως να έχεις καλά μηνύματα για όλους, και τα μηνύματα για τον λαό δεν είναι καλά”.

Ερωτηθείς για την πρόταση του ΚΚΕ και την συμμετοχή του σε κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι προϋπόθεση είναι ο ίδιος ο λαός να πάρει την εξουσία, με τα “κλειδιά” της οικονομίας στα χέρια του, έτσι ώστε μέσω της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού, η οικονομία να εξυπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη περιλαμβάνει οπωσδήποτε την έξοδο της χώρας από τις δομές της ΕΕ και την μη αναγνώριση του χρέους.
Υπογράμμισε ότι μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει την επιλογή γραμμή σύγκρουσης, προσθέτοντας “σε ότι αφορά το χρέος που δεν το δημιούργησε ο λαός, τα έχουν πάρει διπλά και τριπλά, μαζί με τους έχοντες την πραγματική εξουσία στην Ελλάδα, για παράδειγμα τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είναι πολύ μεγάλος πλούτος”.

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα στην Βρετανία, είπε ότι θα επηρεάσει την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι τόσο το Brexit, όσο και το Brimain, είναι έκφραση των αντιθέσεων τμημάτων του κεφαλαίου που τάσσονται υπέρ η κατά, και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν είναι “ούτε με το ‘ναι’, ούτε με το ‘όχι’, καθώς καμία τέτοια θέση δεν εκφράζει τα πραγματικά συμφέροντα της εργατικής τάξης και των εργαζομένων”.
“Ο λαός μας και οι λαοί δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα να παίζουν με τα μπλοκ των ιμπεριαλιστών” τόνισε.
Αναφορικά με τις πολιτικές διεργασίες, χαρακτήρισε “φυσιολογικές” τις συζητήσεις στην “κεντροαριστερά που ψάχνει τρόπο να εκφραστεί, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ”.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ είναι ανοιχτό καθημερινά στον λαό και τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν, ενώ ερωτηθείς για την Λαϊκή Ενότητα είπε ότι “είμαστε κοντά με τους απλούς εργαζόμενους, οπαδούς της ΛΑΕ”.

Σε ό,τι αφορά την ηγεσία του συγκεκριμένου σχηματισμού, είπε “οι ηγεσίες τους είναι δοκιμασμένες, έδωσαν στήριξη ολόκληρα χρόνια, έφυγαν από το ΚΚΕ, πήγαν στον ΣΥΝασπισμό, στήριξαν τυχοδιωκτικές πολιτικές, μπήκαν στην κυβέρνηση, τώρα φαίνονται μετανιωμένοι, δεν πιστεύουμε ότι είναι ειλικρινείς”.
Διευκρινίζοντας στην συνέχεια ότι αυτή η τοποθέτηση “μοιάζει περισσότερο να αφορά πρόσωπα που εμείς τα γνωρίζουμε”, πρόσθεσε πως “η ουσία είναι ότι η ΛΑΕ θέλει να πάρει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτός ήταν στην αντιπολίτευση, το ίδιο και η κ. Κωνσταντοπούλου”.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, είπε ότι η Ρωσία είναι μεγάλη καπιταλιστική χώρα που προσπαθεί, μεταξύ άλλων, να επεκτείνει και την γεωπολιτική της παρουσία, οπότε την ενδιαφέρει η Ελλάδα, αλλά για τα δικά της συμφέροντα.
“Συνεργασίες μπορείς να κάνεις, και αμοιβαία επωφελείς διακρατικές συμφωνίες το ίδιο, ακόμα και αν έχεις σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Ελλάδα, άλλο αυτό, και άλλο να επιλέγεις λυκοσυμμαχίες” τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα