Την αυτόνομη εκλογική κάθοδο της ΔΗΜΑΡ σε συνεργασία με οικολογικές κινήσεις, των οποίων η οριστική απάντηση αναμένεται εντός των προσεχών ωρών, εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος.
«Η παρουσία της ΔΗΜΑΡ είναι και χρήσιμη και απαραίτητη. Η ΔΗΜΑΡ και οι σύμμαχοί της μπορούν να γίνουν ο καταλύτης μιας θετικής εξέλιξης για τη χώρα» ανέφερε και έδωσε εξηγήσεις για το ναυάγιο των συζητήσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινήσαμε ένα διάλογο στον οποίο διαπιστώθηκαν συμπτώσεις αλλά και διαφορές, που ήθελαν περισσότερες επεξεργασίες και προσπάθεια. Έγινε προσπάθεια άμεσης συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξέταση της περίπτωσης εκλογικής συνεργασίας. Χωρίς μικρομεγαλισμούς από μέρους μας, αλλά και χωρίς κανένα κομματικό ιδιοτελές κίνητρο. Χωρίς συναλλαγές. Οι όροι που θέταμε ήταν η κοινή εκλογική- προγραμματική διακήρυξη και η διασφάλιση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ.
Τελικά δεν υπήρξε συμφωνία διότι μας ζητήθηκε επί της ουσίας η ατομική προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ και η απόλυτη αποδοχή του προγράμματός του. Δεν αναφέρομαι βεβαίως στις τοποθετήσεις σημαντικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσε ότι στελέχη της ΔΗΜΑΡ έπρεπε να κάνουν δημόσια αυτοκριτική για το παρελθόν τους. Δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μας για μια τέτοιου είδους συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι ούτε οι συντηρητικές πολιτικές, που επιβάλλει το Eurogroup και η Γερμανία και ακολουθεί πιστά η ΝΔ και είναι αδιέξοδες, ούτε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για απαγκίστρωση από το μνημόνιο μπορεί να υπάρξει με έναν νόμο. «Να γνωρίζει ότι όλα τα ανοικτά θέματα θα τα βρει μπροστά της η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση. Τα προβλήματα δεν εξαλείφονται με διακηρύξεις, οι αντικειμενικοί περιορισμοί δεν ξεπερνιούνται μόνο με τη βούληση και οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν μόνο με την επιθυμία.
Ακόμη και η κατάργηση των πολιτικών λιτότητας δεν σημαίνει λύση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη να συγκροττηθεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που να πείθει για τον ρεαλισμό της.
Υπερασπίθστηκε ακόμη τη θέση για μη ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας και τη διαξαγωγή εκλογών ως κορυφαία δημοκρατική διαδικασία έκφρασης της βούλησης των πολιτών.