Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΗΜΑΡ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα «Πολιτικό Σύστημα σε κρίση. Προτάσεις Αλλαγής» οι καθηγητές Ξενοφών Κοντιάδης και Ηλίας Νικολακόπουλος αποδόμησαν την ανεπίσημη ακόμη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επιμερισμό του μπόνους των εδρών στα κόμματα που θα σχηματίσουν κυβέρνηση καλώντας όσους την προωθούν να την αποσύρουν πάραυτα διότι δεν έχει καμία αξιόπιστη βάση εφαρμογής.
Αντιθέτως μάλιστα ο κ. Νικολακόπουλος πρότεινε ως εκλογικό σύστημα το «πορτογαλικό μοντέλο» δηλαδή απλή αναλογική κατά περιφέρεια που αυτό για παράδειγμα θα σήμαινε για τη ΝΔ ότι με το 29% των ψήφων που πήρε το Ιούνιο θα εξέλεγε το 34% των εδρών.
Και οι δύο καθηγητές συμφώνησαν για την ανάγκη ενός συστήματος με ισχυρό βαθμό αναλογικότητας, με κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και τεκμαρτό κόστος προεκλογική δαπάνης, εν αντιθέσει με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο ο οποίος τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ ενός περιορισμένου μπόνους στο πρώτο κόμμα καθώς είπε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα συναινέσεων και συμβιβασμών για να εφαρμοστεί η απλή αναλογική, θεωρώντας μάλιστα ως βάση διαλόγου τα πορίσματα της Επιτροπής Ραγκούση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Πάντως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της ημερίδας, την οποία παρακολούθησαν όλα τα μέλη της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ο. Βουδούρης και Π. Μουτσινάς, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Οικονόμου και οι πάλαι ποτέ «λοχαγοί» του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη ΔΗΜΑΡ Στ. Μανίκας, Β. Μαλέσιος και Γ. Νικολάου, τόνισε μεταξύ άλλων:
– Την αναγκαία αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών και την υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποκλείεται η συντομότερη παραγραφή από αυτήν που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες. – – Την καθιέρωση της απλής αναλογικής ώστε να αποτυπώνεται πιστά στο κοινοβούλιο η βούληση του εκλογικού σώματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ώστε να μην παραμορφώνεται η λαϊκή βούληση.
– Την μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, πέραν των μειώσεων που ήδη έχουν γίνε, και την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για την συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής, των προνομιακών ρυθμίσεων στη φορολογία των βουλευτών και της βουλευτικής σύνταξης
– Η συνταξιοδότηση των βουλευτών να γίνεται μόνον από τον οικείο επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα.
– Την δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις και παράλληλα η δημόσια τηλεόραση πρέπει να είναι ανεξάρτητη, να ελέγχεται και να λογοδοτεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, η οποία θα διορίζει και τα εκτελεστικά όργανα της διοίκησής της.
– Την ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών
Όσον αφορά την Αναθεώρηση του Συντάγματος κ. Κουβέλης πρότεινε να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως:
– Σαφής διάκριση εξουσιών. Αλλαγές στις υπερεξουσίες του πρωθυπουργού και της εκτελεστικής εξουσίας. Αλλαγές στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Διακριτός ρόλος εκκλησίας-κράτους. Ουσιαστικότερος ρόλος της Βουλής.
– Ρυθμίσεις για τη δημοσιονομική διαχείριση, τη διαδικασία σύνταξης προϋπολογισμού και ελέγχου της εκτέλεσής του, που θα εξασφαλίζουν τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.
– Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως σταθερού εκλογικού συστήματος. Διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών με δημοψηφίσματα και ενθάρρυνση της νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους πολίτες.
– Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ανακαθορισμός της ρύθμισης που αφορά στην ασυλία των βουλευτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποιός δεν ήθελε να πιεί τον τρικομματικό “πρωϊνό καφέ”
Κουβέλης: Δεν θα γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ούτε απολύσεις στο δημόσιο