Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης με τους Μισέλ Σαπέν και Πιερ Μοσκοβισί και κυρίως από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τις συναντήσεις, καθώς και από τις τοποθετήσεις άλλων παραγόντων.
Αναλυτικά ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι: “Θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε μια καθοριστική στιγμή. Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή δυναμική στις συζητήσεις και έχουμε την ικανότητα -όχι τώρα εντελώς άμεσα- έχουμε όμως τη δυνατότητα να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό”.
Περισσότερο σαφής για την ημερομηνία ορόσημο είναι ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος σε tweet που ανάρτησε ανέφερε ότι: «Μόλις συναντήθηκα με τον Γιάνη Βαρουφάκη και μιλήσαμε για την ουσιαστική πρόοδο του Brussels Group και την προετοιμασία ενός χρήσιμου Eurogroup στην 11η Μαΐου».
Αλλά και ο συνήθης επικριτικός ως και εχθρικός με την Ελλάδα Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Σέλινγκ με δηλώσεις του άνοιξε παράθυρο λέγοντας: Οι συμμετέχοντες στο Euro Working Group μας λένε ότι η ατμόσφαιρα στις συζητήσεις είναι καλή, πως υπάρχουν κάποιες θέσεις που η Ελλάδα έχει αλλάξει προς όφελος αυτών που πάντα συζητούσαμε, αλλά σε κάποια θέματα φαίνεται πως δεν έχει έχει γίνει ακόμη η απαραίτητη μετακίνηση. Εκτιμώ ότι θα συνεχιστούν και το σαββατοκύριακο οι εντατικές συζητήσεις”.
Στο ίδιο μήκος με τον Πιερ Μοσκοβισί κινήθηκε και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι: “στο Eurogroup της 11ης Μαΐου θα γίνει εποικοδομητική συζήτηση για την Ελλάδα και θα επιβεβαιωθεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε. Αυτό θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της συνολικής συμφωνίας”.
Κοινός τόπος όλων των δηλώσεων είναι πως στο Eurogroup της 11ης Μαίου δεν θα υπάρξει συμφωνία, κάτι που κανένας δεν αναμένει ύστερα από την αλλαγή πορείας της ελληνικής κυβέρνησης η οποία πλέον επιδιώκει συνολική συμφωνία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Ομως, είναι πάρα πολλές οι πιθανότητες -όπως προκύπτει από τις δηλώσεις- με τη διαπίστωση και πιστοποίηση της προόδου στις διαπραγματεύσεις να δοθεί το σήμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανοίξει την κάνουλα της ρευστότητας επιτρέποντας την έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων και τη χορήγηση μεγαλύτερης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες ή (πράγμα λιγότερο πιθανό) με την αποδέσμευση των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Πάντως, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ως τις 12 Μαίου η Ελλάδα οφείλει να πληρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ για δόση προς το ΔΝΤ και τόκους εντόκων γραμματίων.