Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου για την επισιτιστική επάρκεια – Τιμές και επάρκεια το μεγάλο στοίχημα

Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου για την επισιτιστική επάρκεια – Τιμές και επάρκεια το μεγάλο στοίχημα

Τα «εμπόδια» που βάζουν οι… τσουχτερές τιμές σε λιπάσματα και ζωοτροφές και το σχέδιο της κυβέρνησης για να αποφευχθεί μια επισιτιστική κρίση.

Δεν υπάρχει θέμα επισιτιστικής επάρκειας στη χώρα: Αυτό είναι το μήνυμα που θα εκπέμψουν ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη σύσκεψη τους σήμερα (28.03.2022) στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανησυχία για τις τιμές, ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση.

Το αντικείμενο της συνάντησης είναι η προετοιμασία της πολιτείας, ώστε να μην υπάρξουν μελλοντικά ελλείψεις σε είδη διατροφής και πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα, συνεπεία της παύσης των εισαγωγών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, λόγω του πολέμου.

Προς το παρόν τουλάχιστον τα προϊόντα και οι πρώτες ύλες που προμηθευόταν η Ελλάδα από αυτές τις δύο αυτές χώρες καλύπτονται από αύξηση εισαγωγών από άλλες αγορές.

Το μεγάλο στοίχημα όμως, πέραν της επάρκειας, είναι και το θέμα του αυξημένου κόστους από την προμήθεια αγαθών από άλλα κράτη, και το πως αυτό θα αντιμετωπιστεί, την ώρα που η ακρίβεια μαστίζει όλα τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και φυσικά και τον πρωτογενή τομέα.

Ο στόχος της επέκτασης των καλλιεργειών στη χώρα…

Εξίσου μεγάλο θέμα είναι η ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα, θέμα το οποίο επίσης θα απασχολήσει τη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιώργο Γεωργαντά.

Υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη να επεκταθούν οι καλλιέργειες για να υπάρξει αυξημένη εγχώρια παραγωγή, όπως και να ενισχυθεί ο κτηνοτροφικός τομέας, διαφορετικά σε ορατό χρόνο το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, όπως εκτιμούν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Οι δυσθεώρητες όμως αυξήσεις σε λιπάσματα (η τιμή τους έχει σχεδόν τριπλασιαστεί) και σε ζωοτροφές βάζουν τεράστια εμπόδια στους παραγωγούς…

Τα μηνύματα που φτάνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι δυσοίωνα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πολλοί παραγωγοί σκέφτονται να διακόψουν τις καλλιέργειες λόγω των υψηλών τιμών σε πρώτες ύλες, και φυσικά και λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, ενώ εμπόδιο στέκεται και η περιορισμένη ρευστότητα για την προμήθεια των υλών που χρειάζονται.

Τα μέτρα στήριξης που συζητούν σήμερα Μητσοτάκης και Γεωργαντάς

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των προτάσεων που θα συζητηθούν σήμερα είναι:

  • Διευκολύνσεις στην αγορά λιπασμάτων
  • Καταβολή άμεσα, κρατικών ενισχύσεων για εκμεταλλεύσεις γης. 
  • Ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ (Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων) στη ΔΕΗ, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία τους και στην άρδευση των καλλιεργειών.
  • Άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων, σε πρώτη φάση με 40 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια ζωοτροφών.
  • Στο τραπέζι προς συζήτηση είναι και η πρόταση για περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στις πρώτες ύλες, μέτρο όμως που δεν φαίνεται να λαμβάνεται σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Σημειώνεται ότι από τα 500 εκατ. ευρώ που δίνει εκτάκτως η Ε.Ε. για τη στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 26 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν μέρος των μέτρων στήριξης.

Οι πρωτοβουλίες για την επάρκεια σιταριού, ηλιελαίου κ.α. αγαθών

Όσον αφορά στην επάρκεια σε είδη διατροφής και σε πρώτες ύλες, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας…

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η χώρα έχει πλήρη επάρκεια σε σιτάρι τουλάχιστον ως τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ υπάρχει προετοιμασία για εισαγωγές από άλλες αγορές.

Παράλληλα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει στοχευμένες παρεμβάσεις για να επεκταθεί περαιτέρω η καλλιέργεια σε μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο, και συγκεκριμένα να μπουν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο στους αγρότες για την καλλιέργεια τους.

Όσον αφορά στο ηλιέλαιο εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πλήρης επάρκεια από την ελληνική παραγωγή, ενώ στο μεταξύ αυξάνονται οι εισαγωγές από άλλες προμηθεύτριες χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Καναδά κ.α.).

Εισαγωγές από εναλλακτικές αγορές προωθούνται και για το καλαμπόκι.

«Συναγερμός» για επισιτιστική επάρκεια και φαινόμενα κερδοσκοπίας

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η κυβερνητική υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α.) με την οποία θα καλούνται όλες οι έμποροι του κλάδου, μέσα σε 48 ώρες, να δηλώσουν τα αποθέματα τους σε πρώτες ύλες, σιτάρι κ.α. δημητριακά, άλευρα, έλαια, ζωοτροφές και λιπάσματα, και το σημείο στο οποίο είναι αποθηκευμένα. Η δήλωση αυτή θα επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα.

«Όλο αυτό γίνεται, γιατί ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει επάρκεια, πρέπει να υπάρχει και διαθεσιμότητα. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε φαινόμενο κερδοσκοπίας το οποίο υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να συμβεί αυτή τη δύσκολη στιγμή » δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

Ευρωπαϊκή κινητοποίηση…

Το σήμα έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, όταν από τις Βρυξέλλες κάλεσε τις δυτικές χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς να κινητοποιηθούν με σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης. «Αν η Μόσχα δεν δείξει υπευθυνότητα, αναπόφευκτος ο λιμός σε ορισμένες χώρες σε 12 με 18 μήνες» εκτίμησε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Από τώρα να προετοιμαστούμε για μια επερχόμενη κρίση. Θα είναι πραγματικά μια τραγωδία αν μετά τον COVID-19, μετά την ενεργειακή κρίση, ακολουθήσει σε ένα χρόνο από τώρα  – γιατί τότε θα δούμε τα αποτελέσματα μιας σποράς η οποία ενδεχομένως δεν θα γίνει στην Ουκρανία ή στην Ρωσία – αν ακολουθήσει και μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση» δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας από τη Βελγική πρωτεύουσα τη σύσκεψη που συγκαλεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις