Η χώρα διανύει ένα πραγματικά κρίσιμο 20ήμερο με το πακέτο των μέτρων να πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 11 Νοεμβρίου ώστε ο πρωθυπουργός να μεταβεί στο Eurogroup και με τη θετική έκθεση της τρόικας στην “τσέπη” να πάρει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης. Εξάλλου ο πρωθυπουργός Α. Σαμράς έκανε σαφές ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου και αν δεν έχουμε πάρει τη δόση μέχρι τότε η χώρα θα καταρρεύσει. Ο χρόνος όπως φαίνεται κυλάει αντίστροφα και τα περιθώρια στενεύουν πλεόν ασφυκτικά…
Τι μέτρα έχουν “κλειδώσει” μέχρι στιγμής;
Συντάξεις: Μειώνονται από 3% έως 12% οι συντάξεις και καταργούνται τα δώρα. Επίσης αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια δηλαδή από τα 65 στα 67. “Τσεκούρι” 23% στο εφάπαξ.
Μειώσεις σε μισθούς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανιμένων ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Ειδικά για τις ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο “κουρεύονται” εκ νέου όλοι οι μισθοί ώστε οι αποδοχές να ανέρχονται 1.900 ευρώ το μέγιστο και μάλιστα μεικτά, και θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου το 2013. Μειώσεις και στο μισθολόγιο του προσωπικού της Βουλής. Καταργούνται δώρα και επιδόματα για όλους.
Ειδικά μισθολόγια: Αναδρομικές περικοπές από 2% έως 35%.
Κοινωνικά επιδόματα: Καθιερώνεται πόθεν έσχες για όλους τους πολίτες που παίρνουν επίδομα από το Δημόσιο ή από τα Ταμεία τους. Το επίδομα θα μειώνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση ενώ το χάνουν εντελώς όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ ετησίως ή μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Μεγάλο “αγκάθι” φαίνεται πως παραμένουν οι αλλαγές στα εργασιακά και συγκεκριμένα οι τριετίες και οι αποζημιώσεις προκειμένου να κλείσει το πακέτο των μέτρων. Μέσα στην εβδομάδα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και σύμφωνα με πληροφορίες η θέση της ελληνικής πλευράς θα είναι να διατηρηθούν οι τριετίες αλλά “παγωμένες”. Αναμένεται να δούμε τι θα προκύψει και στο θέμα των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης που μέχρι στιγμής στην ατζέντα είναι η μείωση στο μισό του χρόνου της προαναγγελίας της απόλυσης και μείωση του ποσού της αποζημίωσης. Ιδιαίτερα “καυτό” είναι και το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που απαιτεί η τρόικα . Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική θέση στις διαπραγματεύσεις θα είναι να δουν την έξοδο από το δημόσιο οι επίορκοι υπάλληλοι και όσοι δεν προσέρχονται στην εργασία τους. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μη συζητά καθολου την απαίτηση της τρόικας για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013.
Στο μεταξύ η αγωνία κορυφώνεται στην κυβέρνηση για το αν η ελληνική Βουλή θα ψηφίσει το τελικό πακέτο των επώδυνων μέτρων αφού επικρατεί προβληματισμός ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Ειδικότερα στη ΔΗΜΑΡ διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα “εργασιακά”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα γίνουν οι 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
Άφαντοι 33.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ – Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη σύνταξη τους
Σαμαράς: Ζήτησα να επισπευσθεί η εκταμίευση της δόσης – Λεφτά υπάρχουν έως τις 16 Νοεμβρίου