Site icon NewsIT

Κρίσιμο διήμερο για τον ΣΥΡΙΖΑ με συνιστώσες και εκλογή προέδρου – Επιμένει ο Λαφαζάνης για διαγραφή χρέους με όπλο τη στάση πληρωμών

12.07.2013 | 23:01
Ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 - Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει πρόεδρο μέσω συνεδρίου - Αντιδρούν οι οργανώσεις - Απάντηση Παπαδημούλη σε Γλέζο: Σε αγαπώ σε σέβομαι αλλά διαφωνώ μαζί σου - Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Α. Τσίπρα ζήτησε συνεργασία με το ΚΚΕ - Η Σοφία Σακοράφα υπέρ ενός ενιαίου κόμματος για τον ΣΥΡΙΖΑ - Αριστερή Πλατφόρμα: Εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση διακοπής της χρηματοδότησης

Κρίσιμο θεωρείται το Σάββατο για την ψηφοφορία που ουσιαστικά θα κρίνει το εάν ο πρόεδρος του νέου ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί από το συνέδριο, όπως άλλωστε είναι η επιδίωξη του κ. Τσίπρα ή από την Κεντρική Επιτροπή όπως επιθυμεί η Αριστερή Πλατφόρμα. 

Αυτή η ψηφοφορία έχει γίνει πεδίο έντονων διαβουλεύσεων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα στελέχη εμφανίζονται διχασμένα κυρίως από τις οργανώσεις που έχουν διατυπώσει ήδη τις διαφωνίες τους με την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να εκλέγεται ο πρόεδρος μέσω του συνεδρίου. 

Το άλλο θέμα φυσικά έντονης αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η τύχη των περιβόητων συνιστωσών, το οποίο ήταν και το βασικό θέμα στις ομιλίες όλων των μελών του κόμματος, με άλλους να απαντούν στις κατηγορίες του Μανώλη Γλέζου και άλλοι να επιτίθονται στον Αλέξη Τσίπρα που επιδιώκει την αυτοδιάλυση των συνιστωσών. 

Υπέρ ενός ενιαίου κόμματος τάχθηκε ο κ. Δραγασάκης, ενώ ο κ. Παπαδημούλης απαντώντας στον Μανώλη Γλέζο σημείωσε πως τον σέβεται και τον αγαπά αλλά διαφωνεί μαζί του, υπογραμμίζοντας με νόημα πως “ο λαός δεν περιμένει από εμάς να εκλέξουμε την Κυριακή μία τριμελή ηγεσία που θα αλλάζει κάθε έξι μήνες, αλλά περιμένει ενότητα”.

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα απάντησε επίσης στον κ. Γλέζο με αιχμές λέγοντας πως όποιος αναζητεί ποιός πιστώνεται την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αδικεί τη φιλοσοφία του συνεδρίου, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με το ΚΚΕ. 

Υπέρ της σύστασης ενός ενιαίου κόμματος που θα κατοχυρώσει τη δημοκρατία των μελών του, τάχτηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αντίπερα όχθη, σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο επικεφαλής της συνιστώσας ΔΕΑ, Αντώνης Νταβανέλος, ο οποίος ζήτησε να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο τραυματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μίλησε για πολιτικό θέμα που έχει το κόμμα αναφορικά με τις δηλώσεις στελεχών για συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ο Αντώνης Νταβανέλος εκτίμησε πως συνιστώσες όπως η ΔΕΑ και η ΚΟΕ αποτελούν όπλα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του, και ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΑ δεν πρόκειται να αυτοδιαλυθεί, τονίζοντας ότι «εμείς εικονική αυτοδιάλυση, αυτοδιάλυση τάχαμου, δεν πρόκειται να κάνουμε».

Την ίδια ώρα η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε έτοιμη για μονομερείς ενέργειες με την κα Παπαδόγιαννη να θέτει ως κεντρικό ζήτημα το χρέος, λέγοντας πως η Αριστερά δεν πρέπει να το αναγνωρίσει και να προχωρήσει σε άμεση διαγραφή του χρέους χωρίς όρους και μνημονιακές υποχρεώσεις.

Η κα Παπαδόγιαννη διευκρίνισε πως πρέπει να προετοιμαστούν για συνεκτικό σέδιο σε περίπτωση διακοπής της χρηματοδότησης και πως μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμη να συγκρουστεί με την τρόικα και να αντιμετωπίσει όλες τις συνέπειες, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως η έξοδος από το ευρώ δεν είναι καταστροφή. 

Παρέμβαση Λαφαζάνη στο συνέδριο για συνολική διαγραφή του χρέους
 

Ο κ. Λαφαζάνης στην ομιλία του στο συνέδριο τόνισε πως το συνέδριο δεν γίνεται για να λυθούν οι μεταξύ τους διαφορές για τις συνιστώσες και την εκλογή αντιπροσώπωην, αλλά για την κοινωνία και την Ελλάδα που βουλιάζει. Ο κ. Λαφαζάνης που βρίσκεται κοντά στις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεχθεί την απαγόρευση να ανοίξει οποιαδήποτε κουβέντα για το ευρώ, σημειώνοντας πως “‘όποιος τολμα να πει μία κουβέντα αντιμετωπίζεται ως ευρωσκεπτικιστής και αντιευρωπαϊος”.

Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να μην τολμάμε να μιλήσουμε για πτώχευση δημοσίως και τάχθηκε υπέρ της συνολικής διαγραφής του χρέους με όπλο τη στάση πληρωμών, σημειώνοντας πως “είναι η μόνη πραγματικότητα για να περάσουμε απέναντι, όχι ευκολα, πολύ δύσκολα με θυσίες και πόνο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διευθυντής του γραφείου του Α. Τσίπρα: “Θέλουμε συνεργασία με το ΚΚΕ

Δραγασάκης: Οι δυνάμεις της Αριστεράς να μετατραπούν σε ηγεμονική δύναμη

Λαφαζάνης σε Τσίπρα: Αν δεν μας ακούσεις θα κυβερνήσουμε ως “θλιβερή παρένθεση”

Ο Γλέζος έβαλε φωτιά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: “Με ποιό δικαίωμα αποφασίζετε για εμάς; – Ζήτησε όχι μονοπρόσωπη ηγεσία

Η μιζέρια του χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα


Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version