Για αποκατάσταση των απωλειών εισοδήματος των νοσοκομειακών γιατρών έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, λίγες ημέρες μετά την εξαγγελία ότι και οι γιατροί το ΕΣΥ θα μπουν στη ρύθμιση για αναδρομική χορήγηση αμοιβών τους που είχαν περικοπεί από το 2012.
Ο κ. Ξανθός σε συνέντευξη στο “Κόκκινο 105,5” ανέφερε μεταξύ άλλων πως “ στο σύστημα Υγείας η κανονικότητα στις πληρωμές έχει εδραιωθεί εδώ και τρία χρόνια, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, επισχέσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων. Υπάρχει μεγάλη ευαισθησία προς το όλο το προσωπικό των νοσοκομείων, όχι μόνο τους γιατρούς, που δουλεύει υπερωριακά, Σαββατοκύριακα, νύχτες κ.λπ. Οι αμοιβές που έχουμε εξασφαλίσει είναι όντως αξιοπρεπείς. Στους γιατρούς των ΤΟΜΥ δώσαμε αποδοχές επιμελητή Α’, όχι της κατώτερης βαθμίδας του ΕΣΥ».
Μάλιστα όπως παραδέχθηκε οτι «δυστυχώς, στα χρόνια της κρίσης, όλες οι αποδοχές έχουν υποστεί πολύ μεγάλη περικοπή» και γι’ αυτόν τον λόγο, όπως σημείωσε, «σωστά η κυβέρνηση λέει ότι οφείλουμε να πάμε σε μία σταδιακή αποκατάσταση απωλειών εισοδήματος των νοσοκομειακών γιατρών αυτά τα χρόνια της κρίσης».
“2.500 ειδικευμένοι γιατροί εκδιώχθηκαν από το σύστημα Υγείας”
Στο braid drain και στην μείωση των διαθέσιμων γιατρών στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο κ. Ξανθός τονίζοντας πως “ το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι έχει μειωθεί δραματικά η “δεξαμενή” των διαθέσιμων γιατρών στην Ελλάδα, λόγω του brain drain έχουν φύγει περίπου 18.000 τα χρόνια της κρίσης. Έχει μειωθεί η δυνατότητα να βρεθούν γιατροί για τις θέσεις που προκηρύσσουμε, στις ΤΟΜΥ, για συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ακόμη και για μόνιμες θέσεις σε πιο απομονωμένες περιοχές και νησιά. Πάνω σε αυτήν την αντικειμενική δυσκολία στηρίζεται η κριτική περί κατάρρευσης, χρεοκοπίας μοντέλου κ.λπ. Προφανώς, δεν πρόκειται περί αυτού. Έχουμε κάνει προσπάθεια να δώσουμε τα εφικτά οικονομικά κίνητρα, οι αμοιβές και των γιατρών στις ΤΟΜΥ είναι σε αξιοπρεπές επίπεδο.
Πριν από το 2015 «εκδιώχθηκαν από το σύστημα Υγείας 2.500 ειδικευμένοι γιατροί, που υπηρετούσαν στα παλιά πολυιατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ. Υπήρξε τρομερή συρρίκνωση υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που μετακύλησε πολύ μεγάλο κόστος στον πολίτη. Τώρα, πάμε να επουλώσουμε τα τραύματα που υπήρξαν ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα τα τελευταία 4-5 χρόνια».
Ενίσχυση με καταρτισμένο κόσμο στα “Επείγοντα”
«Τηρουμένων των αναλογιών, ανέφερε ο κ. Ξανθός, υπάρχει μία δυνατότητα αξιοπρεπούς εργασίας. Βεβαίως, υπάρχουν δυσκολίες, έχει αυξηθεί η προσέλευση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας λόγω της φτωχοποίησης. Γι’ αυτό στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών είναι σε διαδικασία κρίσης 520 θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ στοχευμένα για τα ΤΕΠ, που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ποιοτική διαχείριση των επειγόντων. Λόγω και του ελλείμματος ειδικευόμενων γιατρών στη χώρα, λόγω της μετανάστευσης, η αναδιοργάνωση των ΤΕΠ με ειδικευμένους γιατρούς, που στη συνέχεια θα εξειδικευτούν με ειδική εκπαίδευση στην επείγουσα ιατρική, θα είναι μία πολύ σημαντική αλλαγή που θα ενισχύσει την πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος Υγείας», είπε ο υπουργός Υγείας.
“Νέες δομές στο σύστημα Υγείας”
Ο κ. Ξανθός τόνισε «ενοχλεί ότι έχουμε καινούργιες δομές στο σύστημα Υγείας, είναι κάτι που έχει να συμβεί από τη δεκαετία του ’90 με τα τελευταία Κέντρα Υγείας. Από τότε οι επενδύσεις ήταν σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό, κυρίως των νοσοκομείων… τώρα έχουμε καινούργιες δομές, προσωπικό, νέους επιστήμονες και επαγγελματίες Υγείας, με όρεξη και με αξιοπρεπή εργασιακή και επαγγελματική προοπτική, εγγυημένη χρηματοδότηση για μία τετραετία και προφανώς ισχυρή πολιτική βούληση και δέσμευση ότι το μοντέλο αυτό θα συνεχιστεί, με την ανάληψη της ευθύνης από τους δημόσιους πόρους. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τα -πολλές φορές διαχρονικά- προβλήματα, θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες και αυτές θα πρέπει να αξιοποιήσουμε», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ