Τρίτη, 19 Νοε.
15oC Αθήνα

Ξανθός: Η πολιτική μας προς τους μετανάστες αντανακλά το ήθος μας

Ξανθός: Η πολιτική μας προς τους μετανάστες αντανακλά το ήθος μας

«Η πολιτική που ασκεί το υπουργείο Υγείας σχετικά με τους μετανάστες και την κοινωνία αντανακλά το ήθος, την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα, την ευρωπαϊκή διάσταση της χώρας μας αλλά και την αντίληψη ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν της ίδιας προσοχής και προστασίας» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε πως «πρέπει να γίνει κατανοητό στην κοινωνία ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην υγεία που ασχολούνται με τους μετανάστες είναι προσηλωμένοι στον στόχο τους που δεν είναι άλλος από το να διαχειριστούμε τα ζητήματα υγείας, πρόνοιας, ασφάλειας και προστασίας των μεταναστών σε συνάρτηση πάντα με τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες έχουν δείξει το αληθινό ανθρώπινο πρόσωπο τους μακριά από παρεκκλίσεις και φωνασκίες».

Ως χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό, παρά το ότι έχουμε διαχειριστεί αυτό το μείζον κοινωνικό πρόβλημα με τη μεγαλύτερη ροή πληθυσμών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που διχάζει την Ευρώπη, προκαλώντας πολιτικές ανατροπές και ανακατατάξεις σε όλες τις χώρες, «… η Ελλάδα κατάφερε μέσα στην κρίση, μέσα σε περιορισμούς και περιβάλλον λιτότητας να διαχειριστεί το ζήτημα το μεταναστευτικό, με έναν τρόπο αξιοπρεπή, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τήρηση των διεθνών συμβάσεων και από πλευράς του υγειονομικού κομματιού με βάση τα διεθνώς ισχύοντα και τις οδηγίες του ΠΟΥ. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης και διαχείρισης ήταν να μην επιτρέψουμε το πρόβλημα αυτό να μετατραπεί σε πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Κάναμε πολύ σημαντικές και ουσιώδεις παρεμβάσεις υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας συνολικά για τη χώρα. Είχαμε εμβολιάσει καθολικά όλο τον παιδικό πληθυσμό των μεταναστών και προσφύγων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν είχαμε κρούσματα όταν υπήρξε επιδημική έξαρση της ιλαράς στη χώρα. Είχαμε 3.500 κρούσματα ιλαράς φέτος και κανένα δεν αφορούσε σε προσφυγικό πληθυσμό, ακριβώς διότι υπήρξε η έγκαιρη παρέμβαση, πρόληψη, με καθολικό εμβολιασμό».

“Η Ελλάδα είναι υγειονομικά ασφαλής”

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ξανθός: «Επτακόσια άτομα από διάφορες ειδικότητες υγείας και πρόνοιας ενίσχυσαν τις δομές, τα νοσοκομεία που είχαν επιβαρυνθεί και τους υγειονομικούς πυρήνες που αφορούν τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι υγειονομικά ασφαλής, δεν υπάρχει καμία υγειονομική βόμβα, οι πολίτες και οι κοινωνίες μπορούν να αισθάνονται ότι στην υγειονομική πλευρά η διαχείριση που υπάρχει είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική. Αυτό που προέχει είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών και αυτή η παρέμβαση θα είναι η πιο αποτελεσματική στο κομμάτι της πρόληψης».

Σύσκεψη με προσωπικό των νοσοκομείων

Σε μία ευρεία σύσκεψη για τα θέματα υγείας και ζητήματα του νοσοκομείου με το επιστημονικό προσωπικό, εργαζόμενους και τις διοικήσεις του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και της 7ης ΥΠ τόνισε ότι «υο ΕΣΥ δεν κατέρρευσε διότι δεν το επέτρεψε ούτε η πολιτική ηγεσία του τόπου μήτε το ανθρώπινο δυναμικό του, παρά τα όσα κάποιοι προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο… Και αυτό συμβαίνει σε χρόνο όπου η περίοδος της σκληρής επιτροπείας και περιορισμών κλείνει οριστικά φέτος. Το Ρέθυμνο για παράδειγμα διαθέτει πλέον ένα αξιόπιστο Νοσοκομείο με αποδοτική λειτουργία, καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες με εξαιρετικό προσωπικό το οποίο άμεσα θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και με μία αξιόλογη και σοβαρή διοίκηση».

Η κατάσταση του νοσοκομείου στο Ρέθυμνο αντανακλά είπε ο κ. Ξανθός και τις συνολικές προσπάθειες και την αποτελεσματικότητα που υπάρχει και στα νοσοκομεία της υπόλοιπης Κρήτης χαρακτηρίζοντας όμως ως αδύναμο κρίκο την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. «Έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα, πραγματοποίησα και σύσκεψη με τα σωματεία εργαζομένων και γιατρών και δεσμευτήκαμε μαζί με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, μέσα στο επόμενο διάστημα και αξιοποιώντας το νέο πλαίσιο για την πρόσληψη προσωπικού που είναι πιο γρήγορο και ευέλικτο, να καλύψουμε κατά προτεραιότητα τα κενά στο νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου, έτσι ώστε να μπορέσει και αυτό να σταθεί στα πόδια του και να παρακολουθήσει την τάση βελτίωσης που υπάρχει στα υπόλοιπα νοσοκομεία».

Κανένας εργαζόμενος σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει στο μυαλό του ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τον τρόπο που έχει κινηθεί και με τις παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει είναι απέναντι και από τη δημόσια περίθαλψη και από τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτήν, επισήμανε ο υπουργός, σχετικά με τις ενστάσεις και τα παράπονα που έχουν εκδηλωθεί από πλευράς εργαζομένων σε κάποια δημόσια νοσοκομεία και όπως είπε ο Ανδρέας Ξανθός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Είναι σαφές ότι υπουργείο και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ είμαστε από την ίδια πλευρά, προφανώς όμως έχουμε διακριτούς ρόλους διότι άλλος ο ρόλος αυτού που παίρνει την ευθύνη λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας και βάζει προτεραιότητες, ιεραρχεί με βάση τις ανάγκες και άλλος ο ρόλος των συνδικάτων και των σωματείων που είναι να διεκδικούν το καλύτερο δυνατό, την αύξηση των δαπανών, την καλύτερη και πληρέστερη κάλυψη. Φυσικά είναι θεμιτός και απόλυτα σεβαστός αυτός ο ρόλος που είναι κατά κάποιο τρόπο το «οραματικό», δηλαδή που αγωνίζεται για το καλύτερο και ζητά την υποστήριξη. Αυτό είναι αποδεκτό, δεν είναι όμως αποδεκτή η κριτική που προσπαθεί να καταστροφολογήσει, να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους ανθρώπους, με προτάσεις όπως ότι, “το ΕΣΥ είναι διαλυμένο και καταρρέει”. Το ΕΣΥ λοιπόν δεν κατέρρευσε διότι δεν το επέτρεψε ούτε η πολιτική ηγεσία του τόπου μήτε το ανθρώπινο δυναμικό του».

“Θα εξαντλήσουμε την τετραετία”

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κρήτη ο κ. Ξανθός επανέλαβε την πεποίθηση του ότι θα υπάρξει εξάντληση της τετραετίας για την Κυβέρνηση τονίζοντας πως κανείς δεν συζητάει σοβαρά για επίσπευση των εκλογών. «Το μέλημα μας είναι πώς θα μπορέσουμε στην περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018, να αξιοποιήσουμε το νέο περιβάλλον που θα έχει λιγότερους καταναγκασμούς, περισσότερους βαθμούς ελευθερίας και περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, το δημόσιο σύστημα υγείας και πολλά άλλα.

Κοιτάμε το πώς θα μπορέσουμε να στηρίξουμε και να προχωρήσουμε βήματα ανακούφισης των πολιτών όπως για παράδειγμα άρση φορολογικών επιβαρύνσεων ή ακόμα και να επανεξεταστούν κάποια θέματα που είχαν δρομολογηθεί, με βάση πλέον τα νέα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Χρειάζεται λοιπόν να έχουμε χρόνο ώστε να αποδώσει αυτή η ανακουφιστική παρέμβαση, διότι είναι πολύ σημαντικό, ότι τώρα πια αδιαμφισβήτητα, βγαίνουμε από την κρίση και το μνημόνιο, κάτι το οποίο κανείς δεν αμφισβητεί. Προφανώς και υπάρχουν κάποιες ουρές, κάποιες δημοσιονομικές υποχρεώσεις, στόχοι που πρέπει να τηρηθούν, αλλά σαφέστατα η περίοδος της σκληρής επιτροπείας και περιορισμών κλείνει οριστικά φέτος».

“Σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης”

Για σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης έκανε λόγο ο κ. Ξανθός,  σχετικά με τις διαμαρτυρίες κατά βουλευτών και υπουργών που τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι: «Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με μαζική κοινωνική διαμαρτυρία. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ένα σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης με αιχμή κύκλους ακροδεξιών, εθνικιστικών και πατριδοκάπηλων ομάδων.

Οι ομάδες αυτές πάντα λειτουργούσαν και την περίοδο αυτή αξιοποιώντας τη συγκυρία της επίλυσης ενός εθνικού προβλήματος που αφορά τη χώρα, του Μακεδονικού, προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτό το κλίμα. Δεν νομίζω πως υπάρχει καμία κοινωνική επιρροή, απεναντίας θεωρώ πως σήμερα οι πολίτες, ο κόσμος της εργασίας του επιχειρείν που προσβλέπουν στην ευημερία του τόπου μας, αυτό που θέλουν είναι κοινωνική και πολιτική ηρεμία και σταθερότητα, επιθυμώντας να κλείσουμε τις εκκρεμότητες με το παρελθόν και να μπούμε σε μία πιο αισιόδοξη περίοδο για την κοινωνία, την οικονομία, τη χώρα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις