Η πόλωση καλά κρατεί και στέλνει τα μικρότερα κόμματα κοντά στο 5%. Όμως είναι αυτά τα κόμματα που θα κρίνουν και την αυτοδυναμία, αλλά και την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παλεύουν για την πρωτιά με την Κουμουνδούρου να έχει συνεχόμενες δημοσκοπήσεις που της δίνουν ξεκάθαρη νίκη με ποσοστά, ανάλογα τη δημοσκόπηση, μεγαλύτερα του λεγόμενου στατιστικού λάθους.
Ακόμη κι αν η κατάσταση αυτή διατυπωθεί στην κάλπη είναι πολύ δύσκολη όμως η αυτοδυναμία. Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι είναι αδύνατη καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, αν η εικόνα μείνει όπως στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει αυτοδυναμία και έτσι ξεκινάει η δεύτερη και ίσως πιο δύσκολη περιπέτεια, αυτή του σχηματισμού κυβέρνησης.
Έτσι ρίχνοντας κάποιοι μια ματιά και πάλι στα ποσοστά μέσω δημοσκοπήσεων βλέπουν εντός Βουλής ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή που θεωρείται αδύνατο να συμμετάσχουν σε κυβερνητικό σχήμα και από ‘κει και πέρα το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και ίσως τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Με βάση το γεγονός ότι θεωρείται απίθανο να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το αποκαλούμενο μνημονιακό ΠΑΣΟΚ ο μόνος πιθανός εταίρος μένει το Ποτάμι και εδώ πολλοί είναι εκείνοι που βάζουν στοιχήματα για το εάν θα υπάρξει προσέγγιση ή όχι.
Το παιχνίδι, ωστόσο επιμένουν πολλοί παίζεται στα ποσοστά των μικρών κομμάτων, αλλά και στη σειρά με την οποία θα μπουν στη Βουλή. Αν η Χρυσή Αυγή διατηρήσει δυνάμεις πάνω από 5% και το ΠΑΣΟΚ το ίδιο οι βουλευτές του Ποταμιού ίσως να μην αρκούν για το σχηματισμό κυβέρνησης μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν πάλι μπουν στη Βουλή οι ΕΝ.ΕΛ. Τα πράγμα ίσως περιπλέκονται ακόμη περισσότερο καθώς αλλάζει ξανά το… μοίρασμα των κουκιών, του αριθμού δηλαδή των βουλευτών.
Άλλοι πάλι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφέρον από την πόλωση και ίσως επιχειρήσει μια δεύτερη εκλογική μάχη ώστε να συγκεντρώσει τις περισσότερες δυνατές έδρες στη Βουλή, άλλοι πάλι τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει και με ψήφο ανοχής, χωρίς συνεργασίες στην κυβέρνηση… Όλα αυτά βέβαια είναι ακόμη υποθέσεις… επί χάρτου καθώς πρέπει πρώτα να μιλήσει η κάλπη.
Τι θα αλλάξει ως τις εκλογές; Κανείς δεν γνωρίζει καθώς όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις εκτός απ’ την πόλωση το κριτήριο είναι… ρευστό. Είτε οι ψηφοφόροι δείχνουν να επιλέγουν ΣΥΡΙΖΑ, είτε τη Νέα Δημοκρατία η λέξη “φόβος” εντάσσεται στην επιχειρηματολογία τους.
Εκείνοι που επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι φοβούνται πως θα συνεχίσει η πολιτική ακραίας λιτότητας σε μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, ενώ εκείνοι που λένε ότι θα ψηφίσουν το κόμμα της Συγγρού τονίζουν ότι φοβούνται την αβεβαιότητα ειδικά σε οικονομικό επίπεδο σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.