Πρόσω ολοταχώς προς εξόρυξη φυσικού αερίου σε Κρήτη και Πελοπόννησο η Ελλάδα, με το πλοίο Nanco Swift της κοινοπραξίας ExxonMobil – ΕΛΠΕ να έχει ήδη ξεκινήσει για τα όρια της ΑΟΖ με την Ιταλία όπου θα γίνουν οι έρευνες. Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Με στοχευμένες κινήσεις στην ενεργειακή “σκακιέρα” της Μεσογείου (μεταξύ αυτών οι έρευνες για φυσικό αέριο και η διασύνδεση Ευρώπης – Αφρικής μέσω Ελλάδας) η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει τρεις στόχους:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να συμβάλει ταυτόχρονα στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.
- Να ενισχύσει το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα στην περιοχή.
- Να εξασφαλίσει φθηνές τιμές ενέργειας για τους Έλληνες καταναλωτές.
Δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Πελοπόννησο, κι έγινε ήδη το πρώτο βήμα.
Εκδόθηκε η απαραίτητη Navtex και το πλοίο Nanco Swift έπλευσε στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου, στα όρια της ΑΟΖ με την Ιταλία, προκειμένου να ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες.
Η κοινοπραξία ExxonMobil – ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Αριστοφάνη Στεφάτο (ΕΡΤ), τα κοιτάσματα είναι της τάξης των 250 δισ. ευρώ, ανάλογα των μεγάλων κοιτασμάτων «Ζορ» και «Λεβιάθαν».
Ηλεκτρική διασύνδεση Αφρικής – Ευρώπης μέσω Ελλάδας
Παράλληλα η Ελλάδα προωθεί τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση GREGY, που θα συνδέει (μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου) τα ηλεκτρικά συστήματα της Ευρώπης με την Αφρική, μέσω της Ελλάδας, για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας, ενέργειας που θα παράγεται από τον ήλιο.
Πρόκειται για ένα έργο διεθνούς ενεργειακής και περιβαλλοντικής σημασίας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, με ικανότητα μεταφοράς 3 GW καθαρής ενέργειας.
Η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αποκομίσει ισχυρά οφέλη από την κατασκευή του καλωδίου, καθώς μέρος της μεταφερόμενης πράσινης ενέργειας θα καταναλώνεται στη χώρα μας, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος για τους Έλληνες καταναλωτές.
Κ. Μητσοτάκης: «Στόχος να επαναχαράξουμε τον ενεργειακό χάρτη προς Ευρώπη»
Στο φιλόδοξο αυτό project αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου μετείχε στη Σύνοδο της 27ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP27).
«Θέλουμε να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θέλουμε να συμβάλλουμε στη μεταφορά ενέργειας και υδρογόνου από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. Στόχος μας είναι να βρεθούμε στο κέντρο ενός νέου διαδρόμου που θα επαναχαράξει τον ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επένδυση της Ελλάδας στις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), καθώς πλέον βρίσκεται μεταξύ των 10 πρώτων χωρών του κόσμου όσον αφορά στη διείσδυση αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Ο ρόλος της Ελλάδας σε ενεργειακό και γεωστρατηγικό επίπεδο ενισχύεται και με την παραμονή στα χέρια του κράτους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης – καθώς ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του– αλλά και με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αγωγούς για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αλλά και τους σταθμούς αποθήκευσης LNG.