Σαφείς αιχμές για τομείς του κυβερνητικού έργου αλλά και την τήρηση του προϋπολογισμού, προειδοποιητικές βολές για τους πλειστηριασμούς και τον φόρο ακινήτων αλλά και υψηλούς τόνους για την ανάγκη να τελειώσει «η περίοδος της τρόικας για την χώρα» είχε η ομιλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη στη βουλή για τον προϋπολογισμό.
Ο κ. Μωραΐτης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία για να ψηφίσει νέα μέτρα σε ενδεχόμενο συμπληρωματικού προϋπολογισμού». Αίσθηση προκάλεσαν και οι αναφορές σε τρόικες εσωτερικού, νονούς που επιχειρούν αλλαγές στην αγορά ακινήτων αλλά και ένα σχόλιο για τη λίστα Λαγκάρντ.
Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στους στόχους του επόμενου διαστήματος. Με έμφαση μίλησε για την ανάγκη άλλου ελεγκτικού μηχανισμού: «Την άνοιξη η τρόικα πρέπει να φύγει. Τελεία και παύλα» είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή ολοκληρώθηκε. Τώρα μπροστά είναι μόνο η πρόκληση της ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας».
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ
Για τον προϋπολογισμό τόνισε ότι «τον ψηφίζουμε ώστε να εφαρμοστεί. Και το λέω αυτό στην περίπτωση που κάποιοι ονειρεύονται ότι σε 3-4 μήνες από τώρα θα έρθει κάποιος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ο οποίος θα ενσωματώνει νέα μέτρα για τον οποιοδήποτε λόγο. Δεν θα υπάρχει καμία κυβερνητική πλειοψηφία για να στηρίξει νέα μέτρα. Το λέω αυτό για να μη παιχτεί ξανά ένα παιγνίδι σκιών στην πλάτη του ελληνικού λαού. Γιατί οι κόκκινες γραμμές δεν μπορεί να μπαίνουν για να γίνεται απλά διαχείριση μιας συγκυρίας». Είπε ότι «στοχοποιούνται φορολογικά τα συνήθη θύματα» και ότι «για μια ακόμη χρονιά καλλιεργούνται προσδοκίες για έσοδα από την φοροδιαφυγή». Μάλιστα σχολιάζοντας εμμέσως τις δηλώσεις Δραγασάκη είπε οτι «πλέον υπάρχει μια σύμπνοια και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση για το …που υπάρχουν τα λεφτά και πώς μπορεί να βρεθούν».
O κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε με σαφείς αιχμές και στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. Όπως είπε «θα ήταν καλό να είμαστε πλέον όλοι πιο μαζεμένοι με τις «πάνσωστες» συνταγές και τα «ευαγγέλια» των μεγάλων οργανισμών, είτε λέγεται ΔΝΤ, είτε λέγεται ΟΟΣΑ. Οτιδήποτε είναι σωστό βεβαίως να το υιοθετήσουμε. Να αξιοποιήσουμε τις προτάσεις που θα υπηρετούν τους στόχους ενός νέου παραγωγικού προτύπου.
Όπως είπε όμως χαρακτηριστικά «Δεν μπορεί όμως να βαφτίζουμε μεταρρυθμίσεις τις νεοφιλελεύθερες εμμονές οργανισμών ή προσώπων, και αποφασιστικότητα την επίδειξη ψευτοτσαμπουκά. Δεν είναι μεταρρύθμιση να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία, να καταστραφεί η ελληνική κτηνοτροφία για να δοθεί καλό ράφι σε 2 πολυεθνικές και αναφέρομαι στο θέμα του φρέσκου γάλακτος. Δεν είναι μεταρρύθμιση να βαφτιστεί γιαούρτι το επιδόρπιο και να προσφερθεί βορά των ξένων εταιρειών το πιο σημαντικό brand name της χώρας
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς έκανε λόγο για «ένα θέατρο διαπραγμάτευσης το οποίο θα οδηγήσει σε μια μονομερή προσωρινή ρύθμιση. Αυτό που έχει σημασία είναι να επικεντρωθούν οι προσπάθειες τους επόμενους μήνες, με συμμετοχή και των τραπεζών, στο να βρεθεί μια ουσιαστική λύση – όχι που να ικανοποιεί την τρόικα – αλλά να δίνει διέξοδο σε όσους έχει χτυπήσει η κρίση και να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Ο κ. Μωραΐτης ωστόσο κατέστησε σαφή την θέση του: «Δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου. Είτε μονομερής είτε συμφωνημένη, ρύθμιση που δεν θα προστατεύει την πρώτη κατοικία με πονηρούς αστερίσκους δεν θα γίνει αποδεκτή και αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους μερικοί».
Όσον αφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων χαρακτήρισε «τραγικό το πρώτο σχέδιο» και έκανε λόγο για μια από τις πλέον αποτυχημένες στιγμές αυτής της κυβέρνησης. Υπήρξαν βελτιώσεις και θα περιμένουμε το τελικό σχέδιο για να πάρουμε ως βουλευτές τις αποφάσεις μας» σημείωσε με νόημα.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά στις αλλαγές στην αγορά ακινήτων: «Δεν είναι μεταρρύθμιση το παιγνίδι που παίζει η τρόικα σε αγαστή συνεργασία με διάφορες τρόικες εσωτερικού γύρω από τον χώρο των ακινήτων. Διάφοροι νονοί της αγοράς θέλουν να βαφτίσουν ως διαρθρωτικές αλλαγές γιγαντώδεις διευθετήσεις συμφερόντων. Γιατί μην ξεγελιέται κανείς: Ένας παράλογος φόρος ακινήτων (όπως πρωτοήρθε), οι 52 Κυριακές (που δεν πέρασαν), η πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και το βίαιο άνοιγμα των επαγγελματικών μισθώσεων είναι συγκοινωνούντα δοχεία στα οποία ήθελαν να βάλουν χέρι συγκεκριμένα συμφέροντα».
Αίσθηση επίσης προκάλεσε η αναφορά στη λίστα Λαγκάρντ: «Μετά από όσα έχουν συμβεί, με τόσους όσους παληκαρισμούς εκατέρωθεν, με έναν άνθρωπο στην πόρτα του ειδικού δικαστηρίου για τη διαχείριση της λίστας, μπορεί να μας ενημερώσει κάποιος σε αυτή την αίθουσα τι έχει γίνει επί 18 μήνες τώρα με τη λίστα Λαγκάρντ και όλες αυτές τις λίστες των οποίων η ύπαρξη έχει δημοσιοποιηθεί. Ενάμιση χρόνο ποια είναι τα αποτελέσματα; Ας μας ενημερώσει κάποιος ποια είναι τα έσοδα από την διερεύνησή της. Προσωπικά θα επανέλθω και με Ερώτηση για το θέμα γιατί πολύ απλά πρέπει να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές».
Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή πορεία τη χώρας τόνισε ότι «η χώρα δεν έχει αποφασίσει που θέλει να πάει και δεν έχει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Αυτό είναι μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης. Ο εθνικός στόχος είναι να αποκτήσει αναπτυξιακό αφήγημα η χώρα. Αλλιώς θα υπάρχει μια χώρα με εύθραυστη δημοσιονομική ισορροπία, διαλυμένο κοινωνικό ιστό που θα πλέει προς το επόμενο παγόβουνο το οποίο θα την βυθίσει οριστικά. Αυτό το σενάριο αποτελεί επιδίωξη κάποιων κύκλων, που ονειρεύονται μια μπανανία, έρμαιο στις ορέξεις κερδοσκόπων και καιροσκόπων. Εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι ούτε να το υπηρετήσουμε, ούτε να το επιτρέψουμε. Ούτε με τη στάση μας, ούτε με τη ψήφο μας».