Πολιτική

“Ξορκίζουν” τις εκλογές! Οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να “ρίξουν” τον Τσίπρα! Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις απαιτήσεις των δανειστών για τέταρτο μνημόνιο!

- Σαρωτικές οι εξελίξεις μετά την "ψυχρολουσία" του σημερινού Eurogroup
- Οι δανειστές απαιτούν ένα... μίνι τέταρτο μνημόνιο με λήψη νέων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ για να κλείσει η αξιολόγηση!
- Ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως θα βρεθεί φόρμουλα χωρίς νέο εκλογικό σίριαλ
- "Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν τον Τσίπρα και θεωρούν ότι πραγματικά θέλει να τηρήσει τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το περασμένο καλοκαίρι" λέει έγκυρη πηγή
- Τις εκλογές απορρίπτουν και από το Μέγαρο Μαξίμου
- Το παρασκήνιο της θυελλώδους σημερινής μέρας, οι απαιτήσεις της Λαγκάρντ που "πέρασαν" και όλα όσα ζητούν οι Θεσμοί

Και ξαφνικά το πολιτικό σκηνικό… τρίζει! Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης πήγε στο σημερινό Eurogroup με το κλίμα αισιοδοξίας να είναι διάχυτο, ωστόσο το διαδέχθηκε η “ψυχρολουσία”. Μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να είχε στις αποσκευές του την έκθεση της Eurostat, με τα αποτελέσματά της να είναι καλύτερα κι από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, ωστόσο η Κριστίν Λαγκάρντ είχε… αντίθετη άποψη!

Έκανε την έκθεση αυτή… κουρελόχαρτο και οι Θεσμοί απαίτησαν νέα μέτρα… χθες! Συγκεκριμένα ζήτησαν την λήψη και νομοθέτηση ενός νέου πακέτου μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ ως απόλυτη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Κάτι το οποίο είναι ο διακαής πόθος τη κυβέρνησης, αφού αποτελεί το “κλειδί” για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, δηλαδή ο απόλυτος στόχος του Αλέξη Τσίπρα.

Οι σημερινές απαιτήσεις των δανειστών βάζουν και πάλι φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, αφού μοιάζει με κοινό μυστικό πως μία τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε αναμφίβολα προβλήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχουν ένα “κρυφό όπλο”.

Ο άσσος στο μανίκι

Ένα κρυφό χαρτί έχει στο μανίκι της η ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό είναι η άποψη που έχουν στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πως δεν πρέπει να πέσει ο Τσίπρας και να πάμε τώρα σε εκλογές. Επίσης, προβληματισμό προκαλούν και οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για να αντικατασταθεί η σημερινή κυβέρνηση.
Εκτιμούν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έβλαπτε την Ελλάδα, αλλά θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα αστάθειας και αβεβαιότητας και στην Ευρώπη.

Η εικόνα αυτή δεν έρχεται από το Μαξίμου ή κάποιο ελληνικό υπουργείο, αλλά κατευθείαν από τη βελγική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πηγή με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία όσες φορές μίλησε στο newsit.gr ουδέποτε έχει διαψευστεί, αναμένεται να βρεθεί λύση στο ζήτημα της δέσμευσης για τα 3,6 δις. ευρώ.

“Θα βρεθεί η φόρμουλα”, είπε χαρακτηριστικά, “γιατί κανένας δεν επιβουλεύεται σήμερα την Ελλάδα, κανένας δεν επιθυμεί να δημιουργηθούν προβλήματα και προπαντός κανένας δεν θέλει απρόβλεπτε πολιτικές εξελίξεις οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε πολύ μεγάλη κρίση”.

Και στο τέλος, πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν τον Τσίπρα και θεωρούν ότι πραγματικά θέλει να τηρήσει τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το περασμένο καλοκαίρι. Συνεπώς αναμένεται και αυτή τη φορά να βρεθεί ο κατάλληλος συμβιβασμός ώστε να αποτραπεί κρίση που θα οδηγούσε σε πτώση της κυβέρνησης.

Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με δημοσίευμα του newsit.gr, το Μαξίμου δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα 3,6 δις. στη Βουλή, ακόμα και αν τιναχτεί στον αέρα η αξιολόγηση, κάτι το οποίο δήλωσε νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο συνδυασμός των προαναφερόμενων πληροφοριών οδηγούν στο συμπέρασμα πως η οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση, θα βρεθεί χωρίς την υποχρέωση της επικύρωσης από τη Βουλή.

Τι λέει το Μαξίμου

Δέσμευση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα νέου τύπου 4ο Μνημόνιο, χωρίς όμως ψήφιση από τη Βουλή, θα μπορούσε να είναι η διέξοδος στην απαίτηση για τη θέσπιση πρόσθετων μέτρων 3,6 δις. ευρώ.
Οι πληροφορίες από πολύ υψηλά ιστάμενες πηγές του Μαξίμου αναφέρουν πως η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή πρόσθετα μέτρα 3,6 δις. ευρώ.
Κι΄ αυτό όχι μόνο για λόγους πολιτικούς, αλλά νομικούς και συνταγματικούς, γιατί το ελληνικό νομικό σύστημα δεν προβλέπει την θέσπιση προληπτικών μέτρων. Το ίδιο είπε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το Eurogroup.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν πως θα βρεθεί η φόρμουλα η οποία θα μπορούσε να είναι κάποιας μορφής μεμοράντουμ ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, δηλαδή ένα άλλου τύπου τέταρτο μνημόνιο με το οποίο θα αναλαμβάνεται η δέσμευση να εφαρμοστούν αυτομάτως συγκεκριμένα μέτρα 3,6 δις. ευρώ, αν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν είναι 3,5% του ΑΕΠ όπως υπολογίζουν Ελλάδα και Ευρωπαϊκοί Θεσμοί με τα μέτρα των 5,4 δις., αλλά 1,5% του ΑΕΠ όπως ισχυρίζεται το ΔΝΤ.

Όμως, στην κυβέρνηση δεν παύουν να τονίζουν πως μία τέτοια δέσμευση είναι ανώφελη, από τη στιγμή που στο Μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού, υπάρχει η δέσμευση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αν ο προϋπολογισμός ξεφύγει από την πορεία του.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα βρεθεί η φόρμουλα, γιατί διαφορετικά η συμφωνία τινάζεται στον αέρα με υπαιτιότητα του ΔΝΤ, αλλά και των Ευρωπαίων που σύρθηκαν πίσω από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Στους ψιθύρους που ακούστηκαν για ενδεχόμενο εκλογών, η απάντηση είναι κάθετα αρνητική και επαναλαμβάνουν την πίστη πως στο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης θα βρεθεί η λύση, θα κλείσει η αξιολόγηση και θα ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος με το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους επικοινώνησε το newsit.gr, εκφράζουν την ανησυχία τους και τηρούν στάση αναμονής μέχρι την επιστροφή του Ευριπίδη Τσακαλώτου και την πλήρη διευκρίνιση του θέματος.

Οι τελικές πάντως, αποφάσεις για την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα καθοριστεί σε σύσκεψη που θα γίνει στου Μαξίμου μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Αμστερνταμ και χρονικά το αργότερο μέχρι αύριο το μεσημέρι.

Στελέχη του Μαξίμου ερμηνεύοντας τη στάση του ΔΝΤ βλέπουν την τεράστια αλλαγή που έκανε τις τελευταίες ημέρες και λένε χαρακτηριστικά πως εκεί που η Λαγκάρντ και άλλα στελέχη του ΔΝΤ μιλούσαν διαρκώς για το χρέος, τώρα άλλαξαν και μιλάνε διαρκώς για μέτρα χαμηλώνοντας τελείως τους τόνους για το χρέος.

Αυτή η αλλαγή στάσης σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες τους οδηγούν στο συμπέρασμα πως Γερμανία και ΔΝΤ συμπλέουν πλήρως, πράγμα που μάλλον είχε αρχίσει να γίνεται, όπως υπογραμμίζουν, ακόμα και πριν από τη δημοσίευση του Τόμσεν στο μπλογκ του της απαίτησης για μέτρα 8 ως 9 δις. ευρώ.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Μητσοτάκη: Υποδεχόμαστε το 2025 δυναμώνοντας άμυνα και οικονομία για μία καλύτερη ζωή όλων των Ελλήνων
Aπό την 1η Ιανουαρίου εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα δουν βελτιωμένες αποδοχές και μειωμένες τις εισφορές τους, οι επαγγελματίες θα ελαφρυνθούν από το τέλος επιτηδεύματος, ενώ ξεκινά και το πρόγραμμα σπίτι μου 2
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Μητσοτάκη: Υποδεχόμαστε το 2025 δυναμώνοντας άμυνα και οικονομία για μία καλύτερη ζωή όλων των Ελλήνων