Πολιτική

Ξυδάκης: Δεν παραχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

"Αυτό ετέθη, αλλά δεν θα απαντηθεί αύριο ή μεθαύριο, αφού η συγκρότηση της νέας συνοριοφυλακής θα πάρει καιρό, από πολλούς μήνες έως ένα χρόνο..."

“Η θέση της Αθήνας είναι ότι ναι μεν χρειαζόμαστε να δούμε όλα τα κράτη – μέλη την ενιαία φύλαξη συνόρων και την ενιαία τήρηση κανόνων για την αναβάθμιση της ζώνης Σένγκεν, τη διαφύλαξή της καταρχάς. Αλλά η φύλαξη συνόρων παραμένει ένα κυριαρχικό δικαίωμα του έθνους – κράτους και εκεί θα πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση σε βάθος και με λεπτομέρειες” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα περί μονομερούς παρέμβασης της Frontex.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό “Αθήνα 984” πρόσθεσε: “όταν αγγίζεις τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, πάντα οι συζητήσεις είναι πολύ σοβαρές και χρειάζονται πολύ καιρό. Αυτό είναι μέσα στο πνεύμα των ευρωπαϊκών συνθηκών, δεν ζητάμε κάτι αντιευρωπαϊκό. Αντιθέτως, αυτό που τίθεται για πρώτη φορά στο τραπέζι είναι ένας νεωτερισμός. Το καινούργιο στοιχείο στην Ευρώπη αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή”.

Ερωτηθείς για τα προαπαιτούμενα και τα σενάρια περί ενδεχόμενης κοινοβουλευτικής αστάθειας είπε: “Έχουν γίνει με πολύ γρήγορο ρυθμό οι εφαρμογές όλων των προαπαιτουμένων. Ήδη έχουν ψηφιστεί πάνω από 100 προαπαιτούμενα. ‘Αρα, πρέπει να έρθει πιο γρήγορα η στιγμή της αξιολόγησης και της ουσιαστικής σταθεροποίησης… Νομίζω, ότι το μεγάλο ορόσημο σε αυτό το χάρτη θα είναι το ασφαλιστικό. Σε αυτό θα πρέπει να γίνει συμβιβασμός, να συζητηθεί, μέσα Ιανουαρίου έχει δρομολογηθεί…Δεν έχει φανεί τίποτα μέχρι στιγμής. Απ’ ότι είδα και χτες, πιστεύω ότι η κοινοβουλευτική ομάδα είναι συμπαγής”.

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Νέο σχέδιο «μπαζώματος» πίσω από τις «παλινωδίες» του προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ μετά το πόρισμα για τα Τέμπη
Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Νέα Αριστερά λένε ότι από εκεί που η κυβέρνηση είχε «ευαγγέλιο» το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τώρα το αμφισβητεί, με τη συμμετοχή ακόμα μια φορά και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης
Τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου
Άδωνις Γεωργιάδης κατά Αντιπολίτευσης: Δηλητηριάσατε την πολιτική ζωή με το τεράστιο ψέμα του παράνομου φορτίου
«Σήμερα καταρρίπτονται με πάταγο οι ασυναρτησίες σας», πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής και μίλησε για «παλαβομάρες» της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής