Site icon NewsIT

Ξυδάκης: Θα φυλάσσονται τα κέντρα προσφύγων

01.02.2016 | 14:04
Ξυδάκης: Θα φυλάσσονται τα κέντρα προσφύγων

Για την ασφάλεια των προσφύγων και των μεταναστών, τα κέντρα φιλοξενείς που θα δημιουργηθούν σε δυο στρατόπεδα θα φυλάσσονται. Αυτό δήλωσαν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης όσο και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Νίκος Ξυδάκης τόνισε πως τα δυο στρατόπεδα που προορίζονται για τη φιλοξενία προσφύγων θα είναι ανοιχτού τύπου προ-αναχωρησιακά κέντρα, τα οποία θα «φυλάσσονται για την ασφάλεια των ανθρώπων που είναι μέσα και οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν να δουν ποια θα είναι η τύχη της αίτησης ασύλου που έχουν κάνει».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως οι προσφυγικές ροές δεν θα σταματήσουν «αν δεν αρθούν τα αίτια που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις βομβαρδισμένες πόλεις και το φάσμα της λιμοκτονίας και να αναζητήσουν κάπου να σώσουν τη ζωή τους».

«Εμείς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια μείζονα γεωπολιτική διαταραχή μόνοι μας. Σε αυτό τασσόμεθα με τις ευρωπαϊκές λύσεις, όλη η Ευρώπη πρέπει να το αντιμετωπίσει άλλωστε γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης», πρόσθεσε και όταν ρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα έδειξε ολιγωρία στο θέμα των προσφύγων, απάντησε: «Διότι ο όγκος των ροών, η σφοδρότητα και η επιμονή είναι τέτοια που δεν σου επιτρέπει να προλάβεις τα πάντα. Έχεις κάνει πάρα πολλά άλλα απαιτούνται άλλα τόσα».

Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε όσα είχε υποσχεθεί τον Οκτώβριο για τα πέντε τα πέντε hot spots αλλά επεσήμανε ότι μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου και τη Σύνοδο Κορυφής, όλα θα είναι έτοιμα. «Πολλά έχουνε πει όλοι και κανείς δεν έχει κάνει τίποτα. Όλες οι χώρες είχαν συμφωνήσει πλην δύο να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, εννέα δεν έχουν ανακοινώσει καν την πρόθεσή τους, δεν έχουν απαντήσει ποτέ σε τίποτα. Δύο χώρες έχουν στραφεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αυτή την απόφαση. Όλοι έχουν ένα μερίδιο ευθύνης τεχνικών παραλείψεων και όλη μαζί η ΕΕ έχει δείξει μια πολιτική ολιγωρία και στην αναγνώριση του προβλήματος και στην πρόληψη και στην επίλυσή του με διάφορα μέσα.

Δεν λέμε ότι αφού καθυστέρησαν όλοι καθυστερήσαμε και εμείς, λέμε ότι πράγματι υπάρχουν τεχνικές ελλείψεις αλλά δεν υπάρχει πουθενά τέτοια πίεση, τέτοιο γεωγραφικό ανάγλυφο τόσος κόσμος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες και μέχρι να γίνει το ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 18 του μηνός θα είμαστε πλήρεις».

Μουζάλας: Ανοιχτού τύπου και φρουρούμενα τα κέντρα φιλοξενίας

Φρουρούμενα, αλλά ανοικτού τύπου, θα είναι τα στρατόπεδα σε Σίνδο και Σχιστό που θα παραχωρήσει ο στρατός για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης, δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας. Όπως είπε τα δύο στρατόπεδα θα είναι συνολικής χωρητικότητας 8 χιλιάδων ανθρώπων.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως με τη συνδρομή του στρατού επιταχύνονται οι εργασίες για τα hotspots σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο. Στα hot spots θα γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, είπε ο κ. Μουζάλας, σημειώνοντας πως θα παραμένουν εκεί έως 48 ώρες και στη συνέχεια θα προωθούνται στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έως και τον Νοέμβριο οι πρόσφυγες ήταν το 75 – 80% των εισερχομένων, αλλά από τον Δεκέμβριο και μετά οι πρόσφυγες αποτελούν μόνο το 45-55%.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version