Site icon NewsIT
12:35 | 11.10.13

Κυπριακό: ένα κράτος, μια ιθαγένεια και μόνο μετά από δημοψήφισμα η λύση

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Συνάντηση με το πρόεδρο της Κύπρου είχε ο Αντώνης Σαμαράς στο Μ. Μαξίμου ενώ υπήρξε και συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στο επίκεντρο φυσικά το κυπριακό

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις και των δύο πλευρών Ελλάδα και Κύπρος ενώπιον τις κινητικότητας για λύση στο κυπριακό επαναβεβαίωσαν την κοινή “γραμμή”.
Αντώνης Σαμαράς και Νίκος Αναστασιάδης δήλωσαν μετά τη συνάντησή τους:

Αντώνης Σαμαράς: Θέλω άλλη μία φορά, να καλωσορίσω στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και φίλο μας και φίλο μου, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, πάντα με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και, βεβαίως, των Ευρωπαϊκών Αρχών και Αξιών.

Είναι δεδομένο και συζητήσαμε σε βάθος τις λύσεις αυτές και με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Βενιζέλο και με τους δικούς σας Υπουργούς και Αξιωματούχους. Είναι δεδομένο ότι η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα διζωνικό, κοινωνικό, ομόσπονδο Κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Και βεβαίως, είναι αυτονόητο, ότι όποια τελική κρίση θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον Κυπριακό Λαό. Μία λύση η οποία θα είναι, ασφαλώς και εντός των πλαισίων που ορίζει η σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι μας δόθηκε η ευκαιρία και συζητήσαμε σε βάθος, το αποτέλεσμα των τελευταίων επαφών που είχαμε στο ταξίδι των Ηνωμένων Πολιτειών και στο ταξίδι του Ισραήλ, με τις εκεί ηγεσίες, με επίκεντρο, πλέον, τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί η Ελλάδα και η Κύπρος να διαδραματίσουν στην περιοχή, λόγω ακριβώς και των ευρύτερων εξελίξεων, αλλά και του μεγάλου ζητήματος της ενέργειας και των πηγών ενέργειας που υπάρχουν στην περιοχή.

Τέλος, θέλω άλλη μία φορά να πω, αγαπητέ Νίκο, ότι, όπως είναι επόμενο, συμφωνήσαμε στο να υπάρχει μία συνεχής επαφή και ένας διαρκής συντονισμός μεταξύ μας, προκειμένου να έχουμε τα πιο καλά δυνατά αποτελέσματα.

Και πάλι άλλη μία φορά, θέλω θερμότατα να σε ευχαριστήσω για την παρουσία σου ανάμεσά μας.

Νίκος Αναστασιάδης: Δεν μπορώ, παρά να εκφράσω την απόλυτη ευαρέσκεια από τη μια για τη σημερινή επίσκεψη, αλλά και για τη συνεχή και ενεργό συνεργασία που έχουμε με την Ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαίτερα, τόσο τον φίλο Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, όσο και με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Η επίσκεψή μου εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της τακτικής αλληλοενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με την Ελληνική Κυβέρνηση και είχα ακριβώς την ευκαιρία να ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγινε την ίδια ώρα και μια επισκόπηση των αποτελεσμάτων των επισκέψεων μου τόσο στην Ουάσινγκτον, όσο και στη Νέα Υόρκη, όσο επίσης και να ενημερωθώ από τον φίλο Πρωθυπουργό για τις δικές του επισκέψεις στη Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ. Επανέλαβα καταρχήν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, προς την Ελληνική Κυβέρνηση, ότι παρά τις τρέχουσες οικονομικές, δύσκολες συνθήκες που η Κύπρος αντιμετωπίζει, είμαι αποφασισμένος να εργαστώ μεθοδικά, συστηματικά, έτσι ώστε ο νέος κύκλος συνομιλιών που επίκειται, πρώτον να είναι καλά προετοιμασμένος και δεύτερον να δίνει την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική να οδηγηθούμε σε μία λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια λύση που θα διασφαλίζει, πριν και πάνω από όλα, ότι η μετεξέλιξη του ενιαίου σε Ομοσπονδιακό Κράτος θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τα όσα υπαγορεύονται από την ιδιότητα μας ως κράτους μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεπώς, από τη μια η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και από την άλλη και ένα λειτουργικό κράτος, το οποίο να μπορεί να αντέξει, αλλά και να λειτουργήσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που συμφωνήσαμε, είναι πως δεν έχει σημασία ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων αλλά ο καλά προετοιμασμένος διάλογος, έτσι ώστε να μην επαναλάβουμε μια ,αν θέλετε, μέθοδο που φαίνεται να μην απέδωσε τουλάχιστον στο παρελθόν τα αναμενόμενα.

Ταυτόχρονα συμφωνήσαμε απόλυτα πως απαιτείται μια νέα δυναμική στον διάλογο για αυτό και η δέσμη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχω υποβάλει, εις σε αυτό το στόχο αποσκοπεί. Ιδιαίτερα η επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα δώσει τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη από τη μια των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία αλλά και τον διάλογο ενώ από την άλλη, θα φέρει τις δύο κοινότητες μαζί να εργάζονται για την ανοικοδόμηση μιας πόλης που για 39 τόσα χρόνια παραμένει ακατοίκητη. Αυτό θα δημιουργήσει και μία άλλη δυναμική εις το πόσο ωφέλιμα είναι, ή θα είναι τα αποτελέσματα της συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Το θέμα τώρα του διαπραγματευτή που θα επισκέπτεται ή θα έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με την Τουρκία ή και του Τουρκοκύπριου που εκφράζει την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα πλέον, και όχι βεβαίως το ψευδοκράτος ή το παράνομο καθεστώς, θεωρούμε ότι θα συμβάλλει σημαντικά εις το να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου ή να είναι υπόλογη – αν θέλετε, το πιο σημαντικό – η Τουρκία για τις προτάσεις που κατατίθενται και ιδιαίτερα, κατά πόσον αυτές οι προτάσεις είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι συμβατές με όσα έχουμε διακηρύξει ως περιεχόμενο της λύσης. Επιδίωξή μας είναι το συντομότερο δυνατόν να καταλήξουμε σε μία κοινή δήλωση, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, εις την οποία να προδιαγράφεται το περιεχόμενο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και εις το τι σκοπεύουμε και στοχεύουμε σαν λύση, ενώ την ίδια ώρα να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που, επιτέλους, θα ξαναδώσουν την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική.

Αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι, τις θερμότατες ευχαριστίες μου προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την αμέριστη συμπαράσταση και την τακτικότατη, πλέον, επαφή που δημιουργεί νέες δυναμικές και στη συνεργασία, αλλά και σε αυτό που από κοινό επιδιώκουμε: επιτέλους η Κύπρος να απαλλαγεί από κατοχικά στρατεύματα, να απελευθερωθεί επανενούμενη και να δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας για όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ευχαριστώ και πάλι Αντώνη μου. Ευχαριστώ και είμαι βέβαιος ότι από κοινού θα πορευτούμε και θα έρθει η ημέρα που, ενδεχόμενα, το συντομότερο δυνατό λέω, να είμαστε σε θέση να πούμε ότι δώσαμε ό,τι χρωστούσαμε στις παρούσες, αλλά και στις μέλλουσες γενιές.

Διαβάστε επίσης:

Ο ΟΗΕ «αδειάζει» Νταβούτογλου για τις συνομιλίες

Ο Νταβούτογλου αποκαλύπτει: Στις 4/11 η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου

Ελλάδα Κύπρος Ισραήλ : Οι απειλές οι ευκαιρίες και τι μπορούν να μας πάρουν οι δανειστές

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version