Σκληρό... πόκερ με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεδιπλώνουν τις θέσεις τους για τον εκλογικό νόμο. Θέλει διακαώς την ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους ο Μητσοτάκης. Ο διαχωρισμός, η απλή αναλογική και ο σχεδιασμός του Μαξίμου. Μέσα σε όλα αυτά, το αυριανό ραντεβού Μητσοτάκη - Μέρκελ "καίει" την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση επιμένει και θα επιμείνει στη ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, παρά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για «κόλπο» και «προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού σώματος». Ούτως ή άλλως, απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι αντιθέτως επαναλαμβάνει ότι θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση μέσα από διάλογο, προκειμένου να μην υπάρξει ούτε ένας βουλευτής που θα πει «όχι» στις σχετικές διατάξεις.
Τι θέλει η κυβέρνηση
Θέση της κυβέρνησης είναι η τεχνική διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Να τους δοθεί, με άλλα λόγια, η δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους κι όχι να έχουν μοναδική επιλογή είτε την επιστροφή στην Ελλάδα είτε τη μετακίνησή τους σε προξενεία και πρεσβείες προκειμένου να ψηφίσουν.
Αυτό τόνισε και ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Δεν υπάρχει καμία διάθεση από την κυβέρνηση για να διευρυνθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό που κάνουμε, είναι να διευκολύνουμε την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός της Επικράτειας», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η κυβέρνηση, άλλωστε, διαχωρίζει την ψήφο των αποδήμων από την κατάργηση της απλής αναλογικής στις βουλευτικές εκλογές, ούτως ώστε να υποχρεώσει κατ’ αυτόν τον τρόπο την αντιπολίτευση και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως το ΚΙΝΑΛ να πουν «ναι» στις προωθούμενες διατάξεις.
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής, δεδομένο είναι πως θα προηγηθεί η συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου ν’ αλλάξει το άρθρο 54 και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου με πλειοψηφία 180 κι όχι 200 βουλευτών. Τούτο πρακτικά σημαίνει πως τότε θα αρκούν στην κυβέρνηση οι ψήφοι του ΚΙΝΑΛ, αρκεί να μην υπάρξουν διαρροές.
Τι σκέφτεται η κυβέρνηση για το… χρυσό 3%
Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι ο κ. Πέτσας απέκλεισε το ενδεχόμενο ν’ αλλάξει το πλαφόν για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. «Είναι ένα ζήτημα, το οποίο μπορεί να συζητείται στα θέματα του υπουργείου Εσωτερικών μεταξύ διαφόρων ομάδων εργασίας, αλλά δεν είναι θέμα που είναι στις κυβερνητικές προτεραιότητες», δήλωσε, με αφορμή πληροφορίες για αύξηση του πλαφόν από το 3% στο 5%. Σε κάθε περίπτωση, το νέο εκλογικό σύστημα που θα προτείνει η κυβέρνηση θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει ακυβερνησία και αβεβαιότητα όπως με την απλή αναλογική.
Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πάντως η ατζέντα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Σε πρώτο πλάνο εξακολουθούν να βρίσκονται εν όψει και της αυριανής επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και της συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ ζητήματα ανάπτυξης και επενδύσεων, όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Επίσης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τις άδειες οδήγησης, αλλά και ο ορισμός της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου και η τυπική επικύρωση του διορισμού της νέας ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
*Του Αιμίλιου Πεδικάρη.