Η απειλή της παγκόσμιας ύφεσης και το «ράλι» της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων. Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε ξένους κολοσσούς στο Νταβός.
Σε μια στιγμή κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία απειλείται με ύφεση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα ρίχνει τις δυνάμεις της στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται από χθες (24.05.2022) στο Νταβός, για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, είχε σειρά συναντήσεων με ισχυρούς παγκοσμίως, επενδυτικούς παίχτες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονιά, κι αυτό την καθιστά ασφαλή επενδυτικό προορισμό.
Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του πρωθυπουργού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα και: η πρόωρη αποπληρωμή του Δ.Ν.Τ., η πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας και η πρόσφατη 10η συνεχή θετική έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν που ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και καθιστά εφικτό, όπως τόνισε, τον εθνικό στόχο για την ένταξη στην επενδυτική βαθμίδα το 2023.
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά σε μεταρρυθμίσεις που έχουν βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον, στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και στο… ψηφιακό άλμα που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με: τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, Mubadala, με τον οποίο εξέτασαν περαιτέρω, ώριμα project, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας συνεπενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι συμφωνήθηκε η ανανέωση της συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με το κρατικό επενδυτικό ταμείο των ΗΑΕ, ενώ συμφωνήθηκε η δρομολόγηση επενδύσεων ύψους 4 δις ευρώ στην Ελλάδα.
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη του επενδυτικού φορέα Bridgewater Associates, της Jigsaw (θερμοκοιτίδα τεχνολογίας που δημιουργήθηκε από την Google) αλλά και της Trafigura (εταιρεία μεταφοράς και αποθήκευσης πρώτων υλών), με την οποία συζητήθηκε η προοπτική ενεργειακού μετασχηματισμού της ελληνικής ακτοπλοΐας, στο πλαίσιο της ευρύτερης ολιστικής στρατηγικής για στροφή προς πράσινες μορφές ενέργειας τόσο στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις όσο και στις υποδομές ελληνικών νησιών.
Τα αποτελέσματα των επαφών θα φανούν τους επόμενους μήνες. Κυβερνητικές πηγές θύμιζαν με νόημα ότι επένδυση της Microsoft στη χώρα μας ξεκίνησε από μια συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής της εταιρείας Brad Smith στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2020.
Προβλέψεις για παγκόσμια ύφεση…
Στο ηλιόλουστο Νταβός οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά… «σκοτεινές».
Παγκόσμιοι ηγέτες και επιχειρηματίες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για παγκόσμια ύφεση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος μίλησε για παγκόσμια αποσταθεροποίηση εάν, κυρίως η ενεργειακή κρίση – που εκτινάσσει τον πληθωρισμό – αλλά και η επισιτιστική κρίση, δεν επιλυθούν γρήγορα.
«Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα»
Παράλληλα ο πρωθυπουργός, σε δείπνο όπου τοποθετήθηκαν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά την εισβολή, ανέλυσε τη στρατηγική της Ελλάδας ώστε να καταστεί ενεργειακός κόμβος προς τη Γηραιά Ήπειρο.
Τα ενεργειακά και η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη για την άμεση απεξάρτηση της από τη Ρωσική ενέργεια, συζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου στις Βρυξέλλες, όπου οι 27 καλούνται να βρουν επιτέλους, κοινό βηματισμό.