Site icon NewsIT

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν συμφωνώ σε όλα με τη Ντόρα – Εγώ δεν είμαι κλώνος κανενός

25.09.2015 | 13:58
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν συμφωνώ σε όλα με τη Ντόρα – Εγώ δεν είμαι κλώνος κανενός

Για την υποψηφιότητά του στην Προεδρία της ΝΔ, για την σχέση του με την αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και για όσα πρέπει να αλλάξουν στη Νέα Δημοκρατία, μίλησε στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1, ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το ενδεχόμενο να μην έχει τη στήριξη της κας Μπακογιάννη:
«Κατ’ αρχάς είναι πάρα πολύ νωρίς να πει κανείς οτιδήποτε διότι ακόμα δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα. Και ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα τις προθέσεις του, φαντάζομαι σύντομα θα γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι άλλοι υποψήφιοι. Από εκεί και πέρα εγώ με την Ντόρα προφανώς είμαστε αδέλφια, έχουμε πολύ καλές προσωπικές σχέσεις δεν συμφωνούμε σε όλα πολιτικά. Και νομίζω ότι και η αντίληψή μας για το πώς πρέπει να λειτουργεί η ΝΔ δεν είναι ίδια κατά συνέπεια εγώ δεν ετεροπροσδιορίζω τη δική μου πολιτική παρουσία, εγώ καταθέτω τις δικές μου πολικές απόψεις. Όποιος συμφωνεί μαζί μου έχει κάθε λόγο να με υποστηρίξει όποιο διαφωνεί θα ήθελα με συγκεκριμένα επιχειρήματα να εξηγήσει στους πολίτες γιατί το δικό του όραμα για την ΝΔ είναι καλύτερο από αυτό το οποίο πρεσβεύω εγώ».
Και συνέχισε: «Μπορεί και σίγουρα σε προσωπικό επίπεδο δεν σας κρύβω ότι δεν μου είναι ευχάριστο, αν τελικά καταλήξει να είναι έτσι αλλά στην πολιτική έχω μάθει ότι πρέπει κανείς να αφήνει λίγο τα συναισθήματα στην άκρη. Έχει φανεί αυτό και στο παρελθόν, δεν βλέπουμε κατ’ ανάγκη την πολιτική μέσα από την ίδια οπτική γωνία. Είναι απολύτως θεμιτό, δεν είμαστε και στην ίδια πολιτική γενιά, δεν έχουμε την ίδια πολιτική αντίληψη για πολλά θέματα και αυτό είναι κάτι που ήταν και γνωστό και ουκ ολίγες φορές εγώ έχω διαφοροποιηθεί από τη Ντόρα. Θυμίζω ότι δεν την ακολούθησα όταν έφτιαξε το κόμμα της, δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό, δεν πρέπει να εκπλήσσει κατ’ ανάγκη. Άλλο οικογένεια και οικογενειακοί δεσμοί και άλλο η πολιτική και η προσωπική οπτική γωνία την οποία έχει κάποιος. Εγώ δεν είμαι κλώνος κανενός, έχω τις απόψεις μου, έχω το θάρρος της γνώμης μου. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να με κατηγορήσει ότι δεν έλεγα πάντα την άποψή μου όπως τη λέω και τώρα για αυτό και βγήκα πρώτος να πω ξεκάθαρα τη γνώμη μου. Δεν πιστεύω ότι σε αυτές τις δύσκολες προσωπικές αποφάσεις που δεν παίρνονται εύκολα αλλά άπαξ και την πάρει προχωράει κανείς μπροστά και θέτει τον εαυτό του και τα επιχειρήματά του και το βιογραφικό του στην κρίση των πολιτών, αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας».
Για την διαδικασία εκλογής Προέδρου που ακολουθείται:
«Εγώ δεν θα ήμουν υποψήφιος με καμία άλλη διαδικασία παρά μόνο με αυτή την οποία προβλέπει το καταστατικό. Και το λέω αυτό γιατί θεωρώ ότι η ΝΔ μπορεί να ανανεωθεί, να αναγεννηθεί μόνο εάν υπάρχει μια σημαντική συμμετοχή φίλων της ΝΔ οι οποίοι θα εκφράσουν άποψη για το πώς η ΝΔ πρέπει να αλλάξει. Και αυτό εξασφαλίζεται από την υφιστάμενη διαδικασία η οποία επιτρέπει στον κάθε φίλο της ΝΔ να έρθει να επανεγγραφεί στο κόμμα την ημέρα της εκλογής και να επιλέξει τον πρόεδρο που θα ήθελε. Είναι μια διαδικασία που μας επιτρέπει να δώσουμε φωνή στον ανώνυμο Νεοδημοκράτη και να μην δώσουμε την εντύπωση πως αυτή η εκλογή είναι μια εκλογή η οποία αφορά παρασκηνιακές συναλλαγές, συζητήσεις».
Όταν ρωτήθηκε ποια είναι η ΝΔ που οραματίζεται και πόσο διαφορετική θα είναι από αυτή που ξέρουμε απάντησε:
«Η ΝΔ θα είναι ένα ανοιχτό κόμμα με ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα που θα παράγει εφαρμοσμένη πολιτική που θα αφορά πλατιά κοινωνικά στρώματα με τα οποία η ΝΔ έχει πάρει διαζύγιο και κυρίως ένα κόμμα ανοιχτό, όχι απλά σε νέες ιδέες αλλά και σε νέους ανθρώπους. Χρειάζεται σημαντικότατη ανανέωση η ΝΔ, δεν την έχει κάνει διότι δυστυχώς μέχρι σήμερα αποφύγαμε την δημόσια συζήτηση για το τι δεν πάει καλά στην ΝΔ. Και εγώ χαίρομαι που αυτή η διαδικασία ξεκίνησε σύντομα γιατί μετά από την εκλογή νέου προέδρου ακριβώς θα την κάνουμε αυτή τη συζήτηση δημόσια και νομίζω ότι η ΝΔ θα βγει πιο ενισχυμένη, ασχέτως του ποιος θα κερδίσει, από το γεγονός ότι θα κατατεθούν διαφορετικές απόψεις για το μέλλον της ΝΔ».
Ερωτηθείς τι εννοεί με τον όρο «ανανέωση» απάντησε:
«Εννοώ ότι στην ΝΔ την οποία εγώ φαντάζομαι η βάση της ΝΔ θα πρέπει να έχει κάποιο λόγο για την επιλογή των υποψήφιων βουλευτών. Δεν μπορεί η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών να είναι μόνο προνόμιο του προέδρου. Εγώ φαντάζομαι ένα κόμμα το οποίο θα είναι πολύ πιο δημοκρατικά οργανωμένο, και προς τιμήν του κ. Μεϊμαράκη αυτό έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό όσο ήταν πρόεδρος της ΝΔ και είναι κάτι το οποίο σίγουρα πρέπει να συνεχίσει. Αλλά βεβαίως υπάρχουν τρόποι και διαδικασίες, και πολλά ευρωπαϊκά κόμματα το κάνουν, όπου δίνεται φωνή στην βάση της ΝΔ για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών. Θα λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της βάσης. Αν υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες αυτά προφανώς μπορούν να αλλάξουν. Γιατί δεν μπορεί να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της βάσης σε μια εκλογική περιφέρεια για το ποιος θα είναι υποψήφιος; Θα μπορεί ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών σε κάθε εκλογική περιφέρεια να επιλέγεται με αυτό τον τρόπο. Και θα αφορά την ίδια τη βάση, αυτό σημαίνει μια ανανέωση στο στελεχιακό μας δυναμικό και βέβαια εγώ θεωρώ ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να λογοδοτεί και πρέπει να έχει τετραετή θητεία η οποία θα ανανεώνεται στο Συνέδριο του κόμματος. Αυτά είναι πράγματα τα οποία γίνονται σε πάρα πολλά ευρωπαϊκά κόμματα εμείς δεν τα κάνουμε και εμείς δεν τα συζητάμε».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version