Κυριακή, 8 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι πρωθυπουργός, είμαι πρόεδρος της ΝΔ και δεν σκοπεύω να βγω σε σύνταξη – Οι στόχοι για την επόμενη τετραετία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι πρωθυπουργός, είμαι πρόεδρος της ΝΔ και δεν σκοπεύω να βγω σε σύνταξη – Οι στόχοι για την επόμενη τετραετία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανοιχτό παράθυρο να διεκδικήσει τρίτη κυβερνητική θητεία, ως πρόεδρος της ΝΔ άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

«Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη;» είπε αστειευόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι θα ήταν αλαζονικό και αυτοαναφορικό να μιλά για το τι θα γίνει το 2027.

 «Το μόνο που μπορώ να σας πω ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας και προφανώς προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει» ανέφερε αρχικά για να συμπληρώσει στην πορεία ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, πέραν αυτής της Ν.Δ.. «Είμαι πρωθυπουργός, είμαι πρόεδρος της ΝΔ και δεν σκοπεύω να βγω σε σύνταξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θα εξαντλήσω τη δεύτερη θητεία» τόνισε, σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης του στο Βελλίδειο ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της καθαρό χρόνο 1.000 ημερών, βάζοντας έτσι φρένο σε σενάρια για πρόωρες κάλπες,, ενώ σε ερώτηση για το αν θα τον ενδιέφερε αξίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, απάντησε με τη φράση: «δεν έχω σχέδιο απότομης μεταπήδησης σε ευρωπαϊκό πόστο» .

Οι στόχοι της τετραετίας

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως στόχους της τετραετίας την αύξηση των μισθών, ώστε ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ το 2027 και 950 ευρώ ο κατώτατος, και την αναβάθμιση του ΕΣΥ. «Ξέρω πως υπάρχει προβληματισμός των πολιτών, αλλά υλοποιούνται δραστικές παρεμβάσεις» δήλωσε, τονίζοντας ότι το 2027 θα υπάρχουν πολλά Κέντρα Υγεία αλλά και καλοπληρωμένοι γιατροί, και ότι θα ήθελε να κριθεί για το αν το 2027 η χώρα θα έχει ένα νέο ΕΣΥ αντάξιο των πολιτών.

«Ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος»

Στο θέμα της ακρίβειας εκτίμησε ότι θα υπάρξει κάμψη τιμών, τονίζοντας  ότι ο πληθωρισμός πια, και στη χώρα μας «βαίνει μειούμενος». Αναφέρθηκε εκτενώς στο  ζήτημα της στέγης, μια σημαντική παράμετρος για τον πληθωρισμό, και τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε σχετικά από τη ΔΕΘ, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί βασικό πρόβλημα για όσους ενοικιάζουν κατοικία.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα συνεχίζονται έως ότου υπάρξει σημαντική βελτίωση στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απόφαση να δοθεί έκτακτο βοήθημα στους αδύναμους συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα,  οι οποίοι όπως είπε «είναι πάντα προτεραιότητα της κυβέρνησης»

Ερωτηθείς δε, για τα τιμολόγια «φωτιά» στο ηλεκτρικό ρεύμα, μίλησε για στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της ενέργειας της Ανατολικής Ευρώπης, ανακοινώνοντας  ότι θα στείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Κλειστά χαρτιά για τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου, δήλωσε ότι ο υφιστάμενος νόμος έχει μία καλή ισορροπία και συνέστησε υπομονή σε όσους προβλέπουν ότι αν δεν αλλάξει δεν θα προκύψει αυτοδυναμία. «Αν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε, θα είναι μία καλή κυβέρνηση; Άρα, περιμένετε να δούμε τί θα κάνουμε» τόνισε, κρατώντας τα χαρτιά του κλειστά για αυτό το θέμα.

«Πρόωρη η συζήτηση για τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε πρώιμη την ονοματολογία για την πρόταση που θα κάνει η ΝΔ για τον/την νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να προταθεί για το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε προσβλητική τη συζήτηση για την νυν Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου αλλά και για τον θεσμό.

«Μέχρι τον Ιανουάριο δεν θα πω τίποτα απολύτως γιατί σέβομαι και τιμώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ τη συζήτηση άδικη για την ίδια αλλά και για τον θεσμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ερωτηθείς αν θα επιδιώξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «προφανώς η πρόθεση είναι να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, αλλά από την άλλη ο νέος νόμος μας έχει απεγκλωβίσει από τον κίνδυνο της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, λόγω πιθανής αδυναμίας εκλογής προέδρου Δημοκρατίας».

Η ερώτηση του newsit.gr

Απαντώντας στην ερώτηση του newsit.gr και της Κατερίνας Σερέτη για τις ηχηρές απουσίες από την ομιλία του στη ΔΕΘ των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε χαμηλούς τόνους.

«Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Έχουν το απεριόριστο δικαίωμα της διατύπωσης της άποψής τους, με την οποία δεν χρειάζεται να συμφωνώ. Έχουμε ελευθερία απόψεων αλλά και κόμμα συντεταγμένο που επιβάλει από τα στελέχη του και ιδιαίτερα από τους βουλευτές να στηρίζουν με την ψήφο τους τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Σε όσους ανησυχούν για την ενότητα στη ΝΔ θα συνιστούσα να κοιτάξουν σε άλλους πολιτικούς χώρους. Η ΝΔ είναι μια χαρά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε «πολιτική αφασία» ο ΣΥΡΙΖΑ – Πυρά και στο ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για κόμμα που βρίσκεται σε «πολιτική αφασία», ενώ επετέθη στο ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι αν και χαρακτηρίζεται προοδευτικό, είπε «όχι» σε όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση.

«Δεν ήταν κακό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τις αιτιάσεις περί «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» και  δεν συμφώνησε ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ήταν κακό για τη ΝΔ.

«Η συζήτηση περί ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος έχει γίνει και η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα. Δεν ήταν ένα κακό αποτέλεσμα αλλά ένα αποτέλεσμα κάτω των προσδοκιών της κυβέρνησης» απάντησε χαρακτηριστικά.

Tι είπε για ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό

«Δεν είχα αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισής μας με την Τουρκία για αυτό και προσπάθησα την αποκατάσταση κανονικών σχέσεων με ρεαλισμό. Δεν έχουμε παραβιάσεις στο Αιγαίο, έχουμε καλύτερη συνεργασία, την visa εξπρές αλλά ο πυρήνα του τουρκικου αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Θα πρέπει να μπούμε στον πυρήνα, την υφαλοκρηπίδα… Η Ελλάδα μπορεί πια να καλύπτει μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά κοιτάμε και τα μαθήματα του πολέμου στην Ουκρανία. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε εγχώρια τεχνογνωσία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, σχολίασε πως «υπάρχει μία ικανοποιητική συνεργασία με την Τουρκία. Η χώρα έχει κατοχυρώσει τη δυνατότητα να προστατεύει τα σύνορά της. Αλλά κανείς δε μπορεί να προβλέψει το μέλλον για αυτό πρέπει να γίνει το Σύμφωνο μετανάστευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις