Κυριακή, 24 Νοε.
8oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της 4ετίας – Παίρνω το ρίσκο κι ας έχει πολιτικό κόστος

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της 4ετίας – Παίρνω το ρίσκο κι ας έχει πολιτικό κόστος

Μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας, για να υπηρετήσω το κομματικό μου συμφέρον», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Σε έναν νέο απολογισμό, με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα (07.07.2022) τριών ετών από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόθεσή του να μην οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Και αν αυτό σημαίνει πολιτικό ρίσκο για τον ίδιο, είπε πως είναι διατεθειμένος να το αναλάβει. Και επανέλαβε (απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη ουσιαστικά) ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Κι αν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τότε πρέπει αυτός να είναι ο Αλέξης Τσίπρας.  

Άφησε δε παράθυρο για… εξαγγελίες από τη ΔΕΘ σε ό,τι αφορά στις συντάξεις και τα αναδρομικά, ενώ επανάλαβε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης δεν πρόκειται να μειωθεί. 

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως το έχω πει πολλές φορές και το επανέλαβα και χθες στη Βουλή, για λόγους θεσμικής τάξης, αλλά και για λόγους πολιτικής σταθερότητας σε μία κρίσιμη συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως δεν τον νοιάζει αν η απόφαση αυτή έχει πολιτικό κόστος για τον ίδιο. 

Αυτοκριτική και… γκάζια

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι πάντα χρήσιμο να μπορούμε να στεκόμαστε με αυτοκριτική διάθεση. Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει, σε δύσκολες συγκυρίες ομολογουμένως, είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να φροντίζουμε πάντα να κρατάμε στη ζωντανή τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, έτσι ώστε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων και στην υλοποίηση του προγράμματός μας.

Κάθε επέτειος είναι μία ευκαιρία και για έναν απολογισμό και τα τρία χρόνια δεν είναι δύο δεν είναι ένα. Μπαίνουμε πια ημερολογιακά στην προεκλογική χρονιά, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτό πρέπει να είναι άλλοθι για να κατεβάσουμε ταχύτητες ή να αρχίσουμε από τώρα να ασχολούμαστε με την προεκλογική προετοιμασία. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα το ανεχτώ και αν δείτε την ένταση με την οποία έχω τοποθετεί το τελευταίο διάστημα, αλλά και τον πολύ πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμού που έχουμε από το Σεπτέμβρη και μετά, νομίζω ότι θα καταλάβετε ότι όχι απλά δεν έχουμε κατεβάσει ταχύτητα αλλά αντίθετα θέλουμε να καλύψουμε ένα μέρος του χαμένου χρόνου, ο οποίος εκ των πραγμάτων δαπανήθηκε στην αντιμετώπιση πολύ δύσκολων κρίσεων τις οποίες προφανώς και δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε».

Όσο για το αν είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφαση για εκλογές το 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να κινούνται σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν ψάχνω κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές. Εξάλλου δημοσκοπικά εικόνα της κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετίας, με κάποια σκαμπανεβάσματα, ήταν εξαιρετικά θετική και επίσης υπάρχει η βόμβα της απλής αναλογικής, για να το πούμε με απλά λόγια».

«Δεν με νοιάζει το πολιτικό κόστος»

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που έχει ισχυρή πλειοψηφία και υποχρέωσή μου είναι να διατηρήσω τη σταθερότητα της χώρας και αν έχω κόστος δεν με νοιάζει. Το έχω πει πολλές φορές ότι θα κριθώ στο τέλος της 4ετίας. Η βαθιά μεταρρύθμιση της πατρίδας δεν είναι μια αποστολή που μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια 4ετία. Θα κρίνουν οι πολίτες τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4 χρόνια και τι εμείς».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να είναι… εκρηκτικό το φθινόπωρο και αν είναι σώφρων να υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε: «Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος ας το έχει. Με μια απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας δεν είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη».

Η ενισχυμένη αναλογική 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού χαρακτήρισε την απλή αναλογική «βόμβα», τόνισε ότι το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής είναι το κατάλληλο για τη ΝΔ. «Σε δύσκολους καιρούς η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα και αυτή υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις. Για σκεφτείτε πχ τον Έβρο και να παίρνουμε τηλέφωνα τον κυβερνητικό εταίρο για να πάρουμε αποφάσεις. Είναι ένα σύστημα αναλογικό, που βοηθάει το πρώτο κόμμα με κλιμακωτό μπόνους».

Πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτοδυναμία, ο πρωθυπουργός είπε: «Σας είπα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Θα έχουμε χρόνο να τα απαντήσουμε αυτά. Υπάρχουν και κόμματα τα οποία θα μπορούσαν να είναι ρυθμιστές που έχουν πει ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αυτό είναι λάθος κατά τη γνώμη μου». 

Μιλώντας για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός είπε: «Όταν λέει ότι δεν σέβεται την απόφαση του ελληνικού λαού αυτό ενέχει χαρακτηριστικά αλαζονείας και μου έκανε εντύπωση η δήλωσή του».

«Κάναμε πολλά, μπορούσαμε καλύτερα»

«Παρά την ανάγκη να διαχειριστούμε πολλαπλές κρίσεις, ήμασταν συνεπείς στον πυρήνα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Για παράδειγμα μειώσαμε τους φόρους, μεταρρυθμίζουμε το κράτος, έχουν γίνει βήματα στην ψηφιοποίηση του κράτους. Μεγάλη πρόκληση για το μέλλον, για την ατζέντα της δεύτερης 4ετίας, είναι η αλλαγή του κράτους.

Ενισχύσαμε το κύρος της χώρας, τις ένοπλες δυνάμεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα θέλαμε να είχαμε κινηθεί πιο γρήγορα. Για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, θα θέλαμε να το είχαμε φέρει νωρίτερα. σΣο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα μπορούσαμε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα. Θα κάνει όμως την εμφάνισή της το Σεπτέμβριο για να μην είναι τα ΑΕΙ ορμητήριο μπαχαλάκηδων. Στον πυρήνα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήμασταν συνεπείς».

«Η πιο δύσκολη στιγμή οι περσινές φωτιές»

Η πανδημία, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ήταν μια κρίση που ανέδειξε κρυφές δυνάμεις του ΕΣΥ αλλά και τις παθογένειές του. Η πανδημία ήταν μια κρίση που στην αρχή κανείς δεν γνώριζε πως να διαχειριστεί. Έπρεπε να διαχειριστούμε τα επιστημονικά δεδομένα και το αισθητήριό μας».

Ωστόσο, «βιωματικά η πιο δύσκολη κρίση ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι αντιμέτωπος με ένα φυσικό φαινόμενο που σε ξεπερνά».

Φέτος, απάντησε, ανησυχεί λιγότερο γιατί απ’ όσα έγιναν, η κυβέρνηση έμαθε. «Κάναμε μια ειλικρινή ακτινογραφία των αδυναμιών μας και αλλάξαμε τον σχεδιασμό. Έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι μπροστά μας αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε».

Σε ερώτηση για το Μάτι και τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Η κριτική μου δεν αφορούσε την υπηρεσιακή διαχείριση. Αν είχαμε συστήματα όπως το 112 θα πηγαίναμε καλύτερα. Αφορούσε τον άθλιο επικοινωνιακό χειρισμό που αφορούσε το σόου που έγινε εκείνο το βράδυ. Ήταν μια τραυματική εμπειρία».

«Τι είπα στον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη»

«Κάνοντας μια αναδρομή, εγώ ξεκίνησα με πολύ καλή διάθεση και στη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν. Από τότε έγιναν πολλά. Υπεγράφη παράνομο και παράλογο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Είχαμε απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Είχαμε όμως και σειρά αποφάσεων από την Ευρώπη που έθεσε την Τουρκία προ των ευθυνών της. Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι αντίστοιχης έντασης στο πεδίο, όπως το 2020», είπε αρχικά για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός.

Και ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, αποκάλυψε ότι «ήταν μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα αλλά είπα ξεκάθαρα στον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να δεχθώ υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Ήμουν πολύ σαφής και ξεκάθαρος και αν δεν το κατάλαβε, τότε δεν ευθύνομαι εγώ. Και μετά είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων. Μάλλον δεν κατάλαβε πόσο επιμένω σε αυτή μου τη γραμμή. Και βεβαίως πήγα στην Αμερική και μίλησα στο Κογκρέσο αλλά με λίγες αναφορές στα ζητήματα αυτά.

Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα εσαεί να μπλοκάρει τα εξοπλιστικά από ΗΠΑ στην Τουρκία. Αυτό όμως που έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε είναι ότι η πώληση όπλων σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ σε μια χώρα που προκαλεί αστάθεια δεν είναι προς το συμφέρον της ίδιας της ΗΠΑ. Το Κογκρέσο δεν φαίνεται διατεθειμένο να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία, μέχρι να αλλάξει την συμπεριφορά της. Δεν νοείται να προκαλεί πρόσθετες εντάσεις, να προκαλεί, να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα».

Η Δικαιοσύνη

«Υπάρχουν ζητήματα που έχουμε αρχίσει να θέτουμε στο δημόσιο διάλογο, όπως η αξιολόγηση από τους ίδιους, η εκπαίδευσή τους, η κατάρτισή τους, η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Εκεί πιστεύω ότι έχουν γίνει κάποια βήματα. Η Δικαιοσύνη θα ήταν ψηλά στις προτεραιότητές μου, η υγεία, η κοινωνική πολιτική και η παιδεία και την επόμενη 4ετία».

Η Novartis

«Σέβομαι την απόφαση της Δικαιοσύνης, σίγουρα έχω κάποια ερωτήματα για το σκεπτικό όπως διατυπώθηκε στο βούλευμα. Οι 9 από τους 10 πολιτικοί αντίπαλοι που στοχοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αθωώθηκαν με κρίση της αρμόδιας εισαγγελέως.

Οι υπουργοί υπεύθυνοι για τη Δικαιοσύνη και για τα ΜΜΕ επί ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπονται στο ειδικό δικαστήριο. Αυτά είναι τα δεδομένα, δεν πρόκειται να σχολιάσω κάτι παραπάνω, διότι οι δύο υπόδικοι είναι αντιμέτωποι με το ειδικό δικαστήριο. Σίγουρα αποτελεί κηλίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κος Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται και για την υπόθεση της Novartis. Το κατηγορητήριο είναι ευρύτερο. Του λένε ότι έστησε παραδικαστικό κύκλωμα. Πολιτική σκευωρία υπήρχε».

Όχι στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη Βουλή κάλεσε ξανά τον πρωθυπουργό να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δημοσιονομικά δεν γίνεται.

«Δημοσιονομικά δεν αντέχουμε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Ή έμφασή μας δόθηκε, δίνεται και θα δίνεται στο ηλεκτρικό και στο φυσικό αέριο. Το καύσιμο είναι πρόβλημα και για αυτό επιλέξαμε μια στοχευμένη παρέμβαση, η οποία θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί. Για αυτό και είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς παρεμβαίνουμε για να μην αναλώσουμε όλα τα δημοσιονομικά πυρομαχικά που έχουμε.

Επίσης, μπορεί να ακουστεί κυνικό αλλά γιατί να ωφεληθεί ο επισκέπτης που έρχεται στην Ελλάδα, όταν το κόστος για αυτούς είναι σχετικά περιορισμένο. Προτιμώ το δημοσιονομικό περιθώριο να το κατανείμω σε αυτούς που το έχουν ανάγκη- με παρέμβαση στοχευμένη όπως το fuel pass. Οι μειώσεις στον ειδικό φόρο και στο ΦΠΑ εκεί που εφαρμόστηκαν δεν δούλεψαν!

Η θέρμανση είναι ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα από τη μετακίνηση. Αν κάναμε όσα ζητά η αντιπολίτευση θα είχαμε μπει σε τροχιά δημοσιονομικού εκτροχιασμού».

Οι συντάξεις

«Η κυβέρνηση ήταν συνεπής για τα αναδρομικά και τις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα», είπε ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για τα αναδρομικά και τις συντάξεις, αφήνοντας όμως παράθυρο για εξαγγελίες από τη ΔΕΘ. «Αφήστε να πούμε και κάτι στη Θεσσαλονίκη», είπε με νόημα!

Για αύξηση κατώτατου μισθού επεσήμανε πως «δικαιωθήκαμε εκ των υστέρων για την επιλογή μας να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό πάνω από τις εισηγήσεις που είχαν γίνει. Δεν μπορούμε να μπούμε σε λογική αυτόματης τιμαριθμικής, αυξάνοντας πληθωρισμό και μισθό, αυτό θα ήταν καταστροφικό.

Θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και θα φροντίσουμε να κατανείμουμε τα οικονομικά μας με μοναδικό κριτήριο τη δικαιοσύνη!» είπε.

Όσον αφορά στους ελέγχους, τόνισε «έχουν μπει πολλά πρόστιμα, μπορούμε καλύτερα. Και στον έλεγχο της αγοράς και στην αγορά εργασίας. Θα είμαστε αμείλικτοι, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο για όσους εκμεταλλεύονται εργαζόμενους».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις