Μια συνέντευξη που κράτησε σχεδόν όσο κι εκείνη του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, αποφασισμένος για το τι θέλει να κάνει από την πρώτη μέρα, σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές, όπως κι αυτές γίνουν. Για τον ίδιο, το ιδεατό θα είναι «το συντομότερο δυνατόν».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της διακυβέρνησής του. «Έχω την πρόθεση, εφόσον με εμπιστευθούν οι Έλληνες πολίτες, να είμαι πρωθυπουργός όλων και προφανώς και των συμπολιτών μας που θα επιλέξουν να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα», είπε.
Κατηγορηματικά απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ότι η προεδρική εκλογή δεν θα «ναυαγήσει» αυτή τη φορά και επανέλαβε το… άνοιγμα, λέγοντας πως στα ψηφοδέλτια της ΝΔ αλλά και στην κυβέρνησή του να μπουν πρόσωπα από την Κεντροαριστερά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε επαναλαμβάνοντας και αυτό που είπε στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου (15.09.2018), ότι δεσμεύεται για τη σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Όπως είπε, ο βασικός σκοπός του 3ου Μνημονίου, που ήταν η σταδιακή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, δεν επετεύχθει με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν μπορεί να βγαίνει ο κάθε Κουφοντίνας όποτε θέλει! Τι να κάνω; Να κάθομαι να τον κοιτάω;»
«Η πρόσβαση στις αγορές είναι για μένα 1ος στόχος. Το “μαξιλάρι” δεν είναι για να φαγωθεί, είναι για να φτάσουμε με ασφάλεια στις αγορές», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Οι πρώτες ερωτήσεις που δέχτηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αφορούσαν στην οικονομία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως «δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές και να μειώσουμε το κράτος. Ο κ. Τσίπρας θέλει να αυξήσει το κράτος». Επανέλαβε το στόχο του για ανάπτυξη 4% και η δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία.
Άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει κάποια από τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση. «Θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Μέτρα ευθυγραμμισμένα με τη δική μας λογική που αντιγράφει ο κ. Τσίπρας δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο ατομικός κουμπαράς θα ωθήσει τους νέους να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα ισοδυναμεί με συμπληρωματική επικουρική σύνταξη υψηλότερη από ότι σήμερα»
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, επανέλαβε ότι από 2021, η διαχείρισή του θα περάσει στους δήμους. Και αυτό, όπως διευκρίνισε, αφορά τόσο στην είσπραξη όσο και στο ύψος του φόρου, με τους δήμους να καθορίζουν αν θα μειώνεται ή θα αυξάνεται ο φόρος. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι το ίδιο όλοι οι δήμοι.
Ο Μπαμπινιώτης και ο «λαϊκιστής» Τσίπρας
«Στη νέα έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη, δίπλα στην λέξη “λαϊκιστής” υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα. Σίγουρα δεν είναι το δικό μου. Και οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος τους εξαπάτησε και ποιος έκανε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά τα οποία υποσχέθηκε. Και ο οποίος και σήμερα ακόμα συνεχίζει να ψεύδεται, διότι -όπως φαίνεται- είναι το μόνο πράγμα το οποίο ξέρει να κάνει καλά», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό, ενώ ερωτηθείς για το χαρακτηρισμό «τσάμπα μάγκας» που του απέδωσε ο πρωθυπουργός επίσης από τη ΔΕΘ, αποκάλεσε «τσάμπα μάγκα» τον Πάνο Καμμένο.
«Τζάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος. Διότι είναι αυτός ο οποίος λέει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη Συμφωνία αυτή, πλην όμως εξακολουθεί να παρέχει στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση η οποία λέει ότι θα φέρει την συμφωνία στη Βουλή για να τη ψηφίσει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο» – Κυριάκος Μητσοτάκης
«Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα. Αυτό μόνο με εκλογές μπορεί να αποτραπεί» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι «δεν θα κυρώσω την συμφωνία για το Σκοπιανό την επόμενη μέρα».
«Λύση είναι προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Αυτό ζητάει η Νέα Δημοκρατία. Και μέσα από την ψήφο του, ο ελληνικός λαός θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και για το ζήτημα των Σκοπίων» ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Οι θεσμοί στρουθοκαμήλισαν, την ίδια ώρα που ξηλωνόντουσαν σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την αναφορά του, στην ομιλία του, πως η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια θα ξεκινήσει από την αρχή σε περίπτωση που είτε η ελληνική Βουλή δεν κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε δεν περάσει από το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Όπως είπε, ως πρωθυπουργός δεν μπορεί να δεχτεί την παραχώρηση της “μακεδονικής” γλώσσας και εθνότητας. Αυτό είναι το θέμα, είπε, σημειώνοντας πως μπορεί το θέμα του ονόματος να ξεχαστεί αλλά δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός έως ότου η «Βόρεια Μακεδονία» να γίνει… σκέτη «Μακεδονία».
Σημείωσε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι «δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που να ήθελε το όνομα “Μακεδονία” στην ονομασία». Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το βασικό πρόβλημα είναι στην γλώσσα και την εθνότητα. Την επόμενη μέρα, η μεγάλη μάχη θα πρέπει να δοθεί εκεί. Το όνομα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα. Από τη στιγμή που έχουμε αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας, είναι θέμα χρόνου αυτή η χώρα να αποκαλείται Μακεδονία. Εκεί είναι το πρόβλημα για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων».
Κυβέρνηση με… κεντροαριστερά αλλά χωρίς ΣΥΡΙΖΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την ένταξη προσώπων από την κεντροαριστερά όχι μόνο στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των επόμενων εκλογών, αλλά και στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ως πρωθυπουργός αν κερδίσει. «Θα βάλω πρόσωπα και από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Και στην κυβέρνηση ακόμη κι αν είμαι αυτοδύναμος», είπε.
Κάθετος και απόλυτος ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν του τέθηκε το θέμα ενός, ενδεχόμενου, μεγάλου συνασπισμού, μιας συνεργασίας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το… ξέκοψε με τη φράση «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσω και να συμφωνήσει η Νέα Δημοκρατία σε οποιουδήποτε είδους μεγάλο συνασπισμό που να συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ». Εμφανίστηκε βέβαιος ότι «την επόμενη μέρα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ». Και δεσμεύτηκε ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική.
Σε άλλη ερώτηση, δε, ανέφερε πως θα διατηρηθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Επιτέθηκε ξανά στην κυβέρνηση λέγοντας πως «νόμιζα ότι ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε τέτοιες εποχές (σ.σ. της δεκαετίας του ’80 με την πολιτική ένταση). Ζούμε, δυστυχώς, κάτι πολύ χειρότερο σήμερα από αυτό το οποίο έζησε η Ελληνική Δημοκρατία και στις χειρότερες εποχές της στο παρελθόν». Ο διχασμός είναι δηλητήριο, είπε και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «χάνει τις εκλογές και διχάζει, αλλά έτσι κάνει ζημιά στη χώρα». Εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου».
Ερωτηθείς για την σχέση του με τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο δεν ψήφισε το ’15, απάντησε… θεσμικά, λέγοντας μόνο ότι έχει «καλή θεσμική συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «ξεθάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος λίγο πριν τις εκλογές». Διεμήνυσε δε ότι η ΝΔ δεν θα μπει σε συζήτηση για την αναθεώρηση αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν μπουν σε αναθεωρητική διαδικασία.
«Ανίκανος ή ψεύτης ο Τσίπρας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και όταν δέχτηκε ερώτηση για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι. Μίλησε για μια κυβέρνηση «η οποία δεν έδειξε απλά ανικανότητα, αλλά έναν αφόρητο και παντελώς αδικαιολόγητο κυνισμό», κι έναν πρωθυπουργό «που δεν ζήτησε ουσιαστικά ποτέ συγγνώμη (…) Γνώριζε ή δεν γνώριζε, όταν έκανε αυτό το τηλεοπτικό σώου με τις κάμερες, ότι υπήρχαν νεκροί; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι ανίκανος διαχειριστής».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και την αδιανόητη κίνηση Πολάκη να δημοσιοποιήσει τη διεύθυνση του καθηγητή Συνολάκη, με τον πρόεδρο της ΝΔ να τη χαρακτηρίζει φασιστική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα γίνει εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του ’15, ενώ ερωτηθείς για τα σκάνδαλα που έχουν το φως της δημοσιότητας και για την υπόθεση της αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου, απάντησε: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη». Σημείωσε δε ότι εκείνος δεν σηκώνει τηλέφωνα για να πάρει δικαστές.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχτηκε ερώτηση και για τις άδειες που παίρνει ο εκτελεστής της 17 Νοέμβρη Δημήτρης Κουφοντίνας από τη φυλακή. Ρωτήθηκε μάλιστα αν οι αντιδράσεις του ίδιου και της ΝΔ έχουν και προσωπικό χαρακτήρα. «Δεν αφορά μόνο αυτόν. Ο συγκεκριμένος έχει και μια άλλη διάσταση. Είναι 11 φορές καταδικασμένος για δολοφονίες. Δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη και είναι ο de facto καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Τι θέλετε να κάνω; Να κάθομαι να τον κοιτάω; Το καθεστώς των αδειών για καταδικασμένους για ισόβια θα αλλάξει. Δεν μπορεί να βγαίνει ο κάθε Κουφοντίνας όποτε θέλει».
Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε “απαράδεκτη ντροπή” την κατάσταση στη Μόρια και επιτέθηκε στην κυβέρνηση στην οποία καταλόγισε την αποκλειστική ευθύνη. Μίλησε για “απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση που κάνει πως κόπτεται για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες“, μίλησε για κάποιους που «διαμαρτύρονταν όταν χαλούσε ένα air condition στην Αμυγδαλέζα» και δεσμεύτηκε για αλλαγή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου (σε δύο αντί για τέσσερα στάδια), με άμεση επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν το εξασφαλίσουν και τόνισε πως θα γίνει έρευνα για “διασπάθιση κονδυλίων”.
Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο
Δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο αλλά θα υπάρξει αυστηρό πλαίσιο απομακρύνσεων – προσλήψεων, είπε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι όταν πήγε στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης «εμπιστεύτηκα δημοσίους υπαλλήλους που πολλούς θα τους ζήλευαν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επιμένω στην αξιολόγηση για να ξεχωρίζουν και να επιβραβεύονται οι πραγματικά καλοί».
Σχετικά με τους συμβασιούχους είπε: «Το λέει το Σύνταγμα ότι οι συμβασιούχοι είναι για ορισμένο χρόνο. Ο αριθμός των συμβασιούχων δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα. Γι’ αυτό μπήκε αυτή η πρόβλεψη στο Σύνταγμα».