Site icon NewsIT
06:26 | 13.09.22

Κυριάκος Μητσοτάκης – Εμανουέλ Μακρόν: Τι συζήτησαν πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες – «Μήνυμα» στην Τουρκία και κοινός βηματισμός στην ενέργεια

Κυριάκος Μητσοτάκης – Εμανουέλ Μακρόν: Τι συζήτησαν πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες – «Μήνυμα» στην Τουρκία και κοινός βηματισμός στην ενέργεια

French President Emmanuel Macron welcomes Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis as he arrives at the Elysee Palace in Paris, September 12, 2022. REUTERS/Christian Hartmann

Ευαγγελία Τσικρίκα

Ικανοποίηση και χαμόγελα προκάλεσε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας, όπως επαναβεβαιώθηκε χτες (12.09.2022) στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη σκιά των κλιμακούμενων απειλών της Τουρκίας προς την Ελλάδα, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αποκτά ιδιαίτερη σημασία το ισχυρό μήνυμα Μακρόν στον Ερντογάν, τον οποίο προειδοποίησε ότι σε περίπτωση παραβίασης κυριαρχίας της Ελλάδας, η Γαλλία θα βρεθεί στο πλευρό της χώρας μας επί του πεδίου. «Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με σαφήνεια… Αυτή η σχέση δεν θα επιτρέψει καμία αναταραχή στην Ανατ. Μεσόγειο» δήλωσε με έμφαση ο Εμανουέλ Μακρόν στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Αυτό άλλωστε είναι και το πνεύμα της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που έχουν υπογράψει από πέρυσι τον Σεπτέμβρη Γαλλία και Ελλάδα και η οποία, προς μεγάλη απογοήτευση της Τουρκίας, προβλέπει την αμοιβαία συνδρομή αν μία εκ των δύο χωρών απειληθεί.

Τόσο στη διάρκεια της κατ’ ίδιαν συνάντησης όσο και κατά το δείπνο, το θέμα της Τουρκίας ήταν ψηλά στην ατζέντα.

Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Μακρόν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τον πρόεδρο Μακρόν για τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, «που υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή».

Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας.

«Η δική μας απάντηση σε αυτήν την επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα» διεμήνυσε εκ νέου ο πρωθυπουργός προς την Τουρκία και ευχαρίστησε και δημόσια τον Γάλλο πρόεδρο για την ξεκάθαρη στήριξή του στα ελληνικά δίκαια. «Όπλο μας, είναι και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Κυρίως, όμως, έχουμε με το μέρος μας τη δύναμη της νομιμότητας και των επιχειρημάτων μας. Γι’ αυτό και περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κοινός βηματισμός απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Ο στόχος της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο ήταν και η χάραξη κοινού βηματισμού αναφορικά με την ενεργειακή κρίση ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα που έρχεται, ενώ κοινή ήταν η εκτίμηση ότι οι ρωσικοί εκβιασμοί θα προκαλέσουν τριγμούς στην ενότητα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, οι δυο άντρες υπογράμμισαν την ανάγκη για συντονισμένη απάντηση της Ε.Ε. άμεσα.

Για την Ελλάδα είναι κρίσιμο να μην προχωρήσει η πρόταση που επεξεργάζεται η Κομισιόν για επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι το πλαφόν να επιβληθεί σε όλες τις εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και στην χρηματιστηριακή τιμή, που είναι σημείο αναφοράς για την τιμή του.

Ο κ. Μακρόν φέρεται να στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν, με την προϋπόθεση ότι τυγχάνει της αποδοχής όλων των κρατών μελών.

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και στην κοινή αγορά φυσικού αερίου από τις χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές, όπως και στην άμεση αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρισμού.

Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε τις σημαντικές προοπτικές που προσφέρουν οι υποδομές της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version