Τρία πρόσθετα μέτρα για την ακρίβεια ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ακρίβεια λέγοντας πως «θα είναι μαζί μας για ακόμη ένα διάστημα για αυτό και η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους πολίτες». «Το κάνουμε χωρίς να πληγώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και χωρίς να αφήνουμε απροστάτευτα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τους πιο αδύναμους» υπογράμμισε.
Ειδικότερα αφού σημείωσε πως προς το παρόν οι ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας έχουν πάει στο χειρότερο, ανακοίνωσε τρία πρόσθετα μέτρα για καταναλωτές και επιχειρήσεις:
1. Πρόσθετη αύξηση κρατικής ενίσχυσης σε τιμολόγια ρεύματος για το Δεκέμβριο,
2. Αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο κατά 40%,
3. Κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους επιβάρυνσης σε αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο.
Αύξηση κατώτατου μισθού
Επιπλέον, ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί ξανά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
«Η κοινωνική μας μέριμνα πλαισιώνεται από την ειλημμένη απόφασή μας να αυξηθεί για 2η φορά ο κατώτατος μισθός. Δεν είμαι έτοιμος σήμερα γιατί υπάρχει διαδικασία από νόμο για τον ορισμό του ύψους. Πιστεύει κανείς σήμερα ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και θα διαγράψω χρέη; Δεν το λέω γιατί δεν είμαστε το ίδιο. Γιατί έχω μάθει να μην κοροϊδεύω τους Έλληνες όπως τους κοροϊδεύετε εσείς
Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός εντός του πρώτου εξαμήνου 2022 χωρίς να πλήττεται η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και με τρόπο που θα δώσει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα βάρη».
«Αυτό που λέει κάτι στους συμπολίτες μας είναι η αύξηση του μισθού και η αύξηση θέσεων εργασίας. Στο τέλος του 2022 θα κάνουμε τον απολογισμό και είμαι σίγουρος ότι θα πιάσουμε τους στόχους μας», πρόσθεσε.
Η ενεργειακή κρίση
«Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε ένα καταναλωτή που αντιμετωπίζει αύξηση στον λογαριασμό του ότι θα ήταν μεγαλύτερη η αύξηση αν δεν υπήρχε κρατική παρέμβαση. Είναι όμως η αλήθεια. Αρκεί να δει κανείς τον λογαριασμό για να διαπιστώσει πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η επιβάρυνση αν δεν παρεμβαίναμε», εξήγησε κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν δυναμικές παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας και τους πρώτους μήνες του 2022» σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως, με συνέπειες και στην οικονομία. «Αντιδράσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο πληθωρισμός είναι στο 4% έναντι 4,9% ευρωζώνη και 5,2 στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στους πολίτες. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας για ένα ακόμα διάστημα γι αυτό η κυβέρνηση θα είναι εδώ να στηρίξει όλους τους πολίτες».
«Ήδη υψώσαμε ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις ενέργειας. Πρώτη η Ελλάδα δημιούργησε ταμείο ενεργειακής μετάβασης διαθέτοντας πόρους άνω των 800 εκατ ευρώ. Οι πόροι αυτοί είναι μέρος από τα 1,35 δισ. ευρώ που θα διατεθούν συνολικά».
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Αυτό που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές ενέργειας δεν έχει προηγούμενο. Ειδικά με το φυσικό αέριο. Η παρέμβαση μας ήταν δυναμική ως προς την ανάγκη να προσαρμοστούμε διαρκώς στα νέα δεδομένα που αλλάζουν καθημερινά. Μας είπατε κ. Τσίπρα γιατί δεν προβλέπουμε τι θα γίνει το 2022. Αν το ξέρετε πείτε το και σε μας. Δυστυχώς οι ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας πηγαίνουν προς χειρότερο και οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο ήταν έξω από κάθε πρόβλεψη».
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης δυναμική αντίδραση τους πρώτους μήνες του 2022, αν η κρίση συνεχιστεί, κάτι που εκτιμά ότι θα συμβεί. Παραπέμποντας στον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα για τον προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να μιλήσει για τη γενική εικόνα της χώρας, με τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το 2022.
«Η Ελλάδα πήρε το πράσινο φως για το εθνικό σχέδιο “Ελλάδα 2.0”. Μίλησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αδυναμία δήθεν της χώρας να παρακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις. Ποιος ήταν αυτός με άλλους 8 συναδέλφους μου διεκδίκησε το Ταμείο Ανάκαμψης; Εμείς το κάναμε κ. Τσίπρα.
Καταλαβαίνω ότι σας ενοχλεί και σας χαλά το αφήγημα όταν μια κεντροδεξιά κυβέρνηση έρχεται και κάνει την μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση από συστάσεως ελληνικού κράτους. Σας εκπλήσσει που μαθαίνετε ότι δεν μονοπωλείτε εσείς την κοινωνική ευαισθησία. Όταν το Ταμείο Ανάπτυξης χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα όπως το εξοικονομώ δεν ωφελούνται οι πολίτες;
Το Ταμείο μας προσφέρει επιτόκιο λίγο πάνω από το μηδέν και όλοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν από αυτά τα εργαλεία. Όταν προωθούμε μεγάλα έργα υποδομής ωφελημένος είναι μόνο ο κατασκευαστής; Εμείς ξεμπλοκάραμε και τον Ε65 και το Πάτρα -Πύργος. Μην τα θυμηθούμε τώρα αυτά; Τι κάνατε με τους φιλους σας εργολάβους. Και ναι εμείς δεσμευτήκαμε στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας ότι θα ξεμπλοκάρουμε αυτό το έργο και το κάναμε», σημείωσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι πολίτες ωφελούνται από την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης. «Έχουμε την δυνατότητα σήμερα να επικοινωνούμε με το κράτος μέσα από τον υπολογιστή μας. Είναι η Ελλάδα που θέλουμε και η Ελλάδα που αγωνιζόμαστε».
«Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την καρικατούρα που επαναλαμβάνετε κ. Τσίπρα. Μιλάτε για ένα κόμμα που υπάρχει μόνο στην δική σας φαντασία. Αυτή η δική μας κυβέρνηση διεκδίκησε και θα έχει πόρους για να στηρίξει το πρόγραμμα “Δοξιάδης” για στήριξη ΕΣΥ. Θα ωφεληθούν οι λίγοι από το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματα” για την πρόληψη του καρκίνου;», σημείωσε.
Για την εκπαίδευση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μόνιμες προσλήψεις και στην αύξηση του προϋπολογισμού κατά 180 εκατ. ευρώ. «Οικοδομούμε το νέο σχολείο που θα διδάσκει γνώσεις και δεξιότητες. Και θα συνδέει γνώσεις με πραγματικές ανάγκες αγοράς εργασίας».
Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή