Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Θα εκτιμήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να θωρακιστεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας

Τη Δευτέρα συγκαλείται οικονομικό ΚΥΣΕΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος

Με κομμένη την ανάσα στέκεται η Ελλάδα και συνολικά η Ευρώπη απέναντι στο νέο σκηνικό που δημιουργεί η επιβολή δασμών, σε ύψος 20%, στις χώρες της ΕΕ, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ανακοινώνει, από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ότι τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Στόχος του να εκτιμήσει ποια πρέπει να είναι η εθνική αντίδραση απέναντι στις ανακοινώσεις τον ΗΠΑ και πως θα τοποθετηθεί μέσα στα πλαίσιο της ΕΕ «απέναντι σε αυτή τη μεγάλη, διαφαινόμενη οικονομική κρίση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

«Και να εκτιμήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ώστε να προστατευτεί και να θωρακιστεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.

Αν και οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ υπερτερούν των εισαγωγών και η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρωτογενώς μεγάλη απειλή, εν τούτοις θα υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις.

«Στροφή στον προστατευτισμό»

Η θέση της κυβέρνησης είναι πως η απόφαση Τραμπ αποτελεί μια ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και μία πολύ απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως επίσης και ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά «μία απόκλιση από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυσή της».

«Πρόκειται για μία πρωτοφανή, για τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα, απόφαση των ΗΠA, ουσιαστικά να κηρύξουν έναν εμπορικό πόλεμο κατά πάντων, και όχι μόνο κατά της ΕΕ, κάτι το οποίο έχει ήδη προκαλέσει μία τεράστια, παγκόσμια οικονομική αναστάτωση στις αγορές και συνολικά στις εμπορικές σχέσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Κρίσιμη η πολιτική και οικονομική σταθερότητα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο του οικονομικού πολέμου που κήρυξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε εκ νέου για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτό το ρευστό διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

«Αυτά που συμβαίνουν στον πλανήτη μας προσθέτουν στις εθνικές προτεραιότητες ένα ακόμη κρίσιμο μέγεθος για το οποίο έχουμε μιλήσει πολλές φορές αλλά σήμερα καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρο σε σχέση με το τι λέγαμε πριν από κάποιους μήνες. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τα κρίσιμο μέγεθος της πολιτικής αλλά και της οικονομικής σταθερότητας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Σπιράλ» επιπτώσεων από τους δασμούς Τραμπ

Όπως εξηγούν στο newsit αρμόδιες πηγές της κυβέρνησης, με απόλυτη γνώση των συζητήσεων στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο, ο εμπορικός πόλεμος της Αμερικής με τη Ευρώπη, εκτός από περιορισμό των ελληνικών εξαγωγών, μπορεί να προκαλέσει ένα σπιράλ προβλημάτων.

Κυρίως δε, όπως σημειώνουν, προβλήματα στην τροφοδοσία και αυξήσεις σε προϊόντα, κάτι που με τη σειρά του θα έχει αντανάκλαση στον πληθωρισμό και θα θέσει σε κίνδυνο τη θετική εικόνα της οικονομίας, πάνω στην οποία βασίζεται η κυβέρνηση για προχωρήσει στα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών, που σχεδιάζει να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ.

Θέση «μάχης» στις Βρυξέλλες παίρνει η Αθήνα

Η Αθήνα προετοιμάζεται για τις διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες, όπου θα δοθεί «μάχη».

Η Ευρώπη, φέρεται να αιφνιδιάστηκε από το ύψος των δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και είναι δεδομένο ότι κάθε κράτος – μέλος θα προσπαθήσει να προστατέψει τα δικά του προϊόντα.

Το μεγάλο «στοίχημα» είναι η ΕΕ να απαντήσει με ενιαία φωνή, με την πρώτη διαπραγμάτευση μεταξύ των κρατών – μελών να διεξάγεται τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, όπου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εμπορίου.

Οι εξαγωγές της Ελλάδας στις ΗΠΑ και οι εισαγωγές

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο πραγματοποίησε εξαγωγές στις ΗΠΑ ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο οι εισαγωγές είναι σημαντικά μικρότερες, κάτι που οδήγησε σε πλεόνασμα 268 εκατ. ευρώ το 2024.

Η εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι ότι η μείωση των ελληνικών εξαγωγών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα επηρεάσει το ελληνικό ΑΕΠ, στην καλύτερη περίπτωση 0,4% και στη χειρότερη 0,8%.

Αυτός όμως ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Ευρώπη, θεωρείται δεδομένο θα έχει αντίκτυπο και στις επενδύσεις και θα οδηγήσει σε ακριβότερο κόστος δανεισμού για όλες τις χώρες της ΕΕ, άρα και για την Ελλάδα.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η επόμενη ημέρα στη ΝΔ μετά την έκκληση Μητσοτάκη για ενότητα – «Φρένο» στις «δελφινομαχίες»
Η ενότητα είναι προϋπόθεση για να αντιστραφεί το κλίμα και η Ν.Δ. να ανακάμψει, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος  έθεσε όλους, βουλευτές και υπουργούς, προ των ευθυνών τους
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς κατά ΝΔ και Τριαντόπουλου για προανακριτική - Τι έκαναν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νίκη
Στην κοινή τους δήλωση-καταγγελία αναφέρουν πως αδυνατούν να καταθέσουν πορισματική έκθεση εξαιτίας της μεθόδευσης της πλειοψηφίας να μην μπει στην ουσία της υπόθεσης η Προανακριτική Επιτροπή
Συνεδρίαση προανακριτικής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο
Αλέξης Τσίπρας: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις πρέπει να προωθηθούν στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού
«Η πώληση F35 στην Τουρκία δεν πρέπει να προχωρήσει, καθώς θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός
Ο Αλέξης Τσίπρας στην κλειστή συζήτηση που διοργάνωσε το Center for American Progress
Ο Παύλος Πολάκης «τα χώνει» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο: Αυτό βρήκες να σχολιάσεις έρμε και σκοτεινέ, τους τάραξες στην αντιπολίτευση
«Θα σε παρεξηγήσει ο Στουρνάρας που βγήκε να μας μαλώσει» γράφει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ανάρτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς
Ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή