Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Αναγνωρίστηκε η οικουμενικότητα και η συμβολή της

Με την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» αναγνωρίζεται η παγκόσμια προσφορά της ελληνικής γλώσσας στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας

Στην ιστορική απόφαση της UNESCO για την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας», αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε με τον Κωσταντίνο Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα (15.04.2025).

Συνομιλώντας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού επισήμανε ότι η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην 43η σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO στη Σαμαρκάνδη, αναφέρθηκε στην οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη διαχρονικότητα των ελληνικών, καθώς και τη συμβολή τους στην επιστήμη και τον πολιτισμό:

«O οικουμενικός χαρακτήρας της ελληνικής γλώσσας γίνεται επισήμως αποδεκτός από την UNESCO. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO πρότεινε ομόφωνα την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως “Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας”, αναγνωρίζοντας τη διαχρονικότητα της γλώσσας μας, τη συμβολή της στην επιστήμη και τον πολιτισμό και την ευρύτατη χρήση της χάρη στην ελληνική Διασπορά», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην 43η σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO στη Σαμαρκάνδη.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία στηρίχθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί προϊόν της συστηματικής προσπάθειας του πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα του Yπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη και του πρώην Yφυπουργού Εξωτερικών και νυν Yφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Κώτσηρα, οι οποίοι συνεργάστηκαν στενά με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργο Κουμουτσάκο, τον καθηγητή Γλωσσολογίας, Γεώργιο Μπαμπινιώτη και ομάδα πανεπιστημιακών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και ανάρτηση στο Facebook, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της UNESCO ως μια «επιτυχία της πολιτισμικής μας διπλωματίας»:

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, υποδέχονται με αληθινή χαρά την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» από την UNESCO. Έτσι στο εξής, ολόκληρη η υφήλιος θα τιμά, κάθε χρόνο, το όχημα με το οποίο ταξιδεύουν μέσα στους αιώνες οι αξίες της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία και θεμελίωσε τη φιλοσοφία και τις επιστήμες.

Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για μία επιτυχία της πολιτισμικής μας διπλωματίας. Μία απόδειξη της διεθνούς απήχησης που έχει πάντα η γλώσσα του Ομήρου. Των λογίων του Βυζαντίου. Του Μακρυγιάννη. Και του Σεφέρη. Όπως και μία ετήσια ευκαιρία για να διαπιστώνεται η δημιουργική της συνέχεια μέσα από τις κατακτήσεις που έχει να παρουσιάσει η σύγχρονη Ελλάδα.

Η κοινή απόφαση 88 κρατών να επιλέξουν ως σημείο αναφοράς και τιμής την ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή, μας κάνει, επίσης, διπλά υπερήφανους. Όχι μόνο γιατί αναγνωρίζει την ταύτιση της γλώσσας μας με την ιστορική πορεία του έθνους. Αλλά και γιατί δηλώνει το πανανθρώπινο φορτίο της. Ώστε όλοι οι πολίτες του κόσμου να κρατούν στη σκέψη τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη: «τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική».

 

ΥΠΕΞ: Επιστέγασμα διαχρονικών προσπαθειών η ανακήρυξη της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας»

Με αφορμή τη σημαντική αυτή απόφαση της UNESCO, με την οποία ουσιαστικά επισημαίνεται ότι γλωσσική κοιτίδα των βασικών εννοιών του πολιτισμού, της επιστήμης και της φιλοσοφίας, αποτελεί η ελληνική γλώσσα, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα (15/4) την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τη Δευτέρα 14 Απριλίου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση με την οποία προτείνεται η ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως “Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας”. Η ομόφωνη υιοθέτηση της απόφασης για την “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας”, την οποία συγκηδεμόνευσαν 87 κράτη-μέλη του Οργανισμού, αποτελεί το επιστέγασμα διαχρονικών προσπαθειών του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συντονισμό με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, με την επιστημονική υποστήριξη του καθηγητή Γλωσσολογίας Γεωργίου Μπαμπινιώτη.

»Με την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου αναγνωρίζεται η οικουμενικότητα και η παγκόσμια προσφορά της ελληνικής γλώσσας στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Στην απόφαση υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η αδιάσπαστη συνέχεια 40 αιώνων προφορικής παράδοσης και 35 αιώνων γραπτής παράδοσης της ελληνικής γλώσσας, η επίδρασή της σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και το γεγονός ότι αποτελεί μέχρι σήμερα ανεξάντλητη πηγή της διεθνούς επιστημονικής ορολογίας. Η επίσημη ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως “Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας” θα πραγματοποιηθεί κατά την 43η Γενική Διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο 2025».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται συναυλίες στα Εξάρχεια» – Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ
«Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται συναυλίες σε μία περιοχή τόσο πυκνοκατοικημένη και ουσιαστικά χρησιμοποιείται από κάποιους ως ορμητήριο για επεισόδια», επισήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Το ΣτΕ ακύρωσε το πρόστιμο στη ΝΔ για τη διαρροή των email των αποδήμων – Παραμένουν όμως σε Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και δύο στελέχη της ΝΔ
Λόγω μη επαρκούς αιτιολογίας ακυρώθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα πρόστιμα συνολικού ύψους 40.000 ευρώ που...
Συμβούλιο της Επικρατείας 7